劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

317 回覆
100 Like 12 Dislike
其實佢個仔都唔想精神分裂,好似傷風感冒咁,唔係話你唔想就會惹到,關佢睇咗咩書同咩新聞咩事呢?
拍奇案題材就係消費,跟住連登屌屌獸繼續睇荷里活奇案片 捧韓國《熔爐》改變社會 睇Mind Hunter
都唔使解釋點解要拍 講都嘥口水
拍咪拍囉 只有拍得好同唔好
拍出嚟係要大家思考個議題 提升到公共層面
偏偏連登屌屌獸只會片面理解電影
搵張衛健做可以
香港咁多奇案,有心拍嘅應該大把題材啦!
原子 有講過,個爸爸仲要係好人黎,打工既都對佢呢個老闆無負評

個仔有思覺失調,同最近俾個差佬射低嗰個一模一樣
嘩眾取寵 不知所謂 喺人地傷口灑鹽 為票房不擇手段
好撚黑暗
據精神科醫生事後診斷,簡家良當時已患精神分裂症,案發時正病發,同時精神科報告亦透露,在案發前一年,簡氏對於科技、環境和世界人口有很多想法,腦內有一把聲音跟他談話及討論,令他相信自己是肩負改善世界和生活使命的「地球拯救者」,只要地球減少一半人口,才可減少污染及節省資源,最後出現殺死家人的念頭,而經判決後,被判處無限期醫院令。

連登仔(行動派)
個爸爸而家點
查實個社會發達同進步咗, 就無藉口話搵食唔得閒教啲細路,
以前佢哋嗰代就係愁無飯既問題, 新一代就有新一代煩惱既問題
帶出連登仔有幾冷血
反思一下作為父母子女,
喺家庭既角色同關係, 係啲乜嘢因素做成呢單悲劇
你個名
Thanos啪手指
文字已經哭左
而家永久囚禁係青山?
而家都成27歲
正義迴廊都無咁慘
情願學以前人肉叉燒包、羔羊醫生呢D戲咁拍,擺明賣血腥核突色情,俾觀眾當Cult 片咁睇,唔好懶係大仁大義話自己探討乜嘢。
踏血尋梅就係咁,戲拍得唔錯但導演個心好賤,喺件案度自己加鹽加醋,講到死者自己有厭世傾向兇手就幫佢達成心願,死者家人睇到會點?根本係消費死者利用呢單案為自己謀取利益
呢單個結局點拍都係有種慘喺度
見到呢句, 就記得係邊單...
呢單野真係好慘
但係講真 好想睇 好期待劉青雲點樣演繹
仲有正義迴廊,殺老豆老母

拍返d正戲風再起時就仆晒街
睇唔出個仔有精神分裂即係關心個仔唔夠
咁又點會好幸福呢
呢單野真係慘
睇海報都想喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞