空姐:個tray唔好放地下 空姐唔係你隻狗 唔係你阿四 冇義務幫你架

806 回覆
545 Like 109 Dislike
似似地7師傅
但當然7師傅正好多
空中waiter
咩人會丟落地下?
大陸人黎?
唔係惡意比多啲嘢人做基本已經夠做,你再做多嘅只係錦上添花,唔係必須。酒店價錢係包埋執房,等同你張機票係包埋空姐清潔機倉。

Call light叫空姐收一樣可以屌你無禮貌,唔配合人哋做嘢速度,呢張相客人對腳都唔喺度,可能只不過係行開去廁所,點放喺張枱?

再者都係嗰句,放響地下阻唔到人,空姐再行過嚟嘅時候親手遞俾佢,咁都有問題嘅就唔好做服務行業
影埋相屌客咁沙膽唔怕比人炒
無得再用美國空姐打飛機咩
空姐唔係做依D係做咩?
當正自己高級職業?
定係機師既私家雞 所以執野只係咁岩未點到自己要去駕駛室到含撚同比個閪人屌?
至少唔係全部野飛哂落地先 都叫做整整齊齊
根本航空業咁多年冇進步過
仲要班客諗辨法
同挨後椅背問題一樣
根本就係機艙設計有問題,航空公司最大責任
但係變成客鬥客,空姐夾中間,加上某啲空姐當自己係貴賓咁全職上網數客
叫客自己執返洗撚請你做服務員

本末倒置
正解
試過report有小強個空姐仲驚過我
你都on9 講咗咁柒耐都仲未知個分別
你攞唔小心瀉倒野 同 刻意擺野落地下比人執 嚟做比較
兩件事根本唔撚同性質啦

題外話 飛機倒瀉野
上次搭加航 隔離個客倒瀉咗杯水落張地毯度 個空姐真係同佢講唔需要抹 因為飛機張地毯會自己吸水
條timeline 無啦啦扯到去安全問題?!
搞返清楚先
家下收緊餐嘅時間 即係至少仲有30-60分鐘先降落
我反問返你 係準備緊逃生 定 準備緊降落? 兩回事嚟

一直都係爭論緊 正常情況
客同服務員互相尊重嘅情況下
點解個客要刻意擺野落地下 搞到個服務員要跪住咁收野嚟service你

突然又識講返原來空姐嘅首要職責係確保安全
到自己等唔切周圍擺啲野 要人跪住執執個陣 又話返人地只係空中阿四

都是個句 亞洲航空公司寵壞哂啲客
乜都叫啲空姐空少忍
搞到啲客上到飛機就當自己大爺
連啲基本尊重嘅concept都無
你好似搞錯咗啲嘢喎
唔覺服務員要跪住咁收野嚟serve我喎
派餐係serve緊客,收走客餐檯上嘅盤都係serve緊客
但收走地下嘅餐盤唔係喎
依家係你公司迫你喎,因為呢個係你公司嘅財物
我落機又唔可以帶走個盤嘅,其實我完全唔care你收唔收,更加唔會迫你跪
香港人真係好掂
不如下次派餐都擺地下比你拎?
唔講以為一開頭個餐盤都係擺地下 serve緊個地下食飯

跟住又話空姐首要職責係確保安全
用返安全嘅角度
咁佢地幫你收走地下個餐盤 比你安全逃生到//準時降落到
又算唔算serve緊你?
得㗎,如果你公司唔驚報紙佬嘅話
我冇所謂㗎
閪客咪呢啲
呢啲唔係我嘅要求 係你公司嘅要求
師兄屌得好
頭等乘客,一定主動舐咗袋底先同佢執個tray
你都on9 講咗咁柒耐都仲未知個職責

無論係專登定唔小心 你職責上都係要抹㗎啦
嗰條友冇品係佢嘅事 你返工就係要做
所以樓主成個post咪就係叫緊你班撚屌香港人搭飛機唔好咁無品囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞