空姐:個tray唔好放地下 空姐唔係你隻狗 唔係你阿四 冇義務幫你架

806 回覆
545 Like 109 Dislike
其實而家啲人嘅邏輯思維係咪真係差成咁
facebook又係 呢度又係

而家講緊兩件事
1 放個tray落地下
2 空姐無義務要執

1 唔係話支持咁做,但係真心唔覺得放落地就等於當空姐係狗或者唔尊重人.
對個客來講食完個餐未收tray覺得個tray阻住咪放落地下先

成堆comment 就不停spin 講到覺得放落地下無問題就等於去餐廳食飯侍應送餐放地下畀你食都無問題

照呢個邏輯 供應商送貨畀餐廳都係就咁放門口放地下
係咪又唔尊重餐廳唔尊重食客?

2 權利,義務同職責問題
個客係有權咁做 (先唔評論咁做啱唔啱)
空姐要執tray係職責唔係義務
係尊重自己份工同專業嘅話就唔應該揾借口去合理化自己唔去執行職責嘅動機
尊重係要賺返來

自己都做過cs做過要對客嘅職業
上training 第一堂教嘅嘢就係
無論面對嘅客人有幾閪都好, 心入面講咗幾多句粗口都好,都要繼續面帶笑容咁去履行自己嘅職責
因為呢個係我嘅職責同專業
而唔係當下任由自己嘅情緒發洩出來逃避自己嘅責任
(當然咁嘅concept 係好奴性重 我無話咁係應該)
連登班死kam友應該要捉去北韓比金仔教下
最尾嗰段多撚咗喇
似係俾人洗咗腦,份工包裝到好專業,好有自豪感
你冇去收人地先放地下啫,唔啱你好似麥記咁俾個位人倒垃圾囉,你都戇鳩
搵唔番條女個acct?
出post個陣唔係好有型嘅咩
但執餐一定係主要職責
唔收返好哂啲雜物點樣準備降落
打咁撚大段字
嗰個位冇枱架戅鳩仔
唔識就自己google下啦
提撚完你都仲係要衝出黎柒
乜空姐原來唔係阿四
我一路都以為係
,唔鍾意就辭職,冇人迫佢地空中待應
唔怪得有個做機場嘅朋友話香港人最仆街,希望呢個post 啲當人下人嘅友唔係大多數
同公司反映嘛 同IG講托啊
第一,閪客永遠都有,唔好諗住出個po可以改變到世界。
第二,空姐收咗人工就係要對呢啲閪客,無得怨。服務業嚟講EQ好重要。
香港人普遍無日本人個種怕影響到人既惻隱之心
愈來愈似天龍人

潔癖,又要求高,又無禮儀,無哂唔該/請/唔好意思,EQ又低。
見過有對垃圾父母係派餐時間幫個B換屎片
最後落機將屎片就咁放地下
無位咪放地下 點都唔會幫佢執
喺商業環境下唔係權利同義務
係服務了
屌你 放個tray落腳前面既空位都叫閪客
你傻撚左呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞