空姐:個tray唔好放地下 空姐唔係你隻狗 唔係你阿四 冇義務幫你架

806 回覆
545 Like 109 Dislike
本身都多大陸仔,骨子裏的閪格
假波

機倉阿姐 " 同我執"
我想講我隻狗唔會幫我收拾個tray
放地下一定係無品
但係個空姐講野又真係錯
佢職責係要執,無論啲客幾無品都好
糾正佢唔係義務=/=支持亂咁放tray
講真其實好少事
首先做得服務業就唔好真係expect個個客都會對你尊重,呢個係心態問題,開得工就唔好諗呢啲無謂嘢
尊唔尊重都好,都係短則粒零鐘長則十零粒鐘嘅事
你唔係同班客過人世,落咗機就大家老死不相往來
冇必要take it serious

第二真係咁介意要講尊重嘅話,個客單係一個動作並唔代表啲咩
俾著你坐普通位個tray擺喺枱面喇
但我嚟收tray嗰陣你西口西面吱吱摺摺甚至話我哋收得慢
我一樣會覺得你好唔尊重
相反你坐bulkhead exit出出入入嗰陣無可奈何要擺個tray喺地,但我嚟收嗰陣你講句唔該講句唔好意思
我亦唔會覺得你咁做係對我唔尊重

所以講到尾都係嗰句
其實好少事
執返個tray都係幾秒嘅事
轉頭熄燈返galley同同事嘻嘻哈哈吹兩句水你都已經唔記得咗
冇必要發大嚟講更冇必要好似條女咁po埋上網話人知
吓吓樣樣都咁介懷咁take it personal
咁返工法其實好辛苦啫
咁睇唔開嘅不如諗吓自己係咪真係適合呢份工好過
而家thread都係po最心底嘅說話,如果唔係就po ig。
美國企業經理
空中高級過地面果啲
冇枱咁個餐係點食㗎

飛機每個乘客位都有枱,有機會可以親身體驗下
新年同親戚朋友講係美國公司做野
終於見到個正常人
上面嗰堆都痴撚線

擺係地下都無啦啦標籤人當佢係狗,係好卑既表現
打開張檯你點行出去啊醒目仔,坐你隔離d人都唔洗落機啦
呢d嘴含撚會括肉
你同公司講啦
放ig講有撚用?
明明只係個服務員
當自己咩高尚職業

我想講我隻狗都唔洗做收餐盤
唔該你幫我隻狗收埋佢
呢頭國泰話要配合隻支那種兇嗰班空姐,嗰頭就有呢個post出現
所以實名講真心話好易出事
連登幫左好多人
可能真係香港人本性定係啲高質香港人走哂?以前唔記得高登定連登,有啲日本人自己執好個地方或者保持地方整潔,個個都話日本人高質,係羨慕人地
依家?我覺得應該係笑啲日本人白痴戇居,俾左錢仲要自己做
啲厹同事會幫佢

咁樣囉
你個位咪有臺囉on9
Ching 嗰度係extra leg room啲位嚟,要幾肥先過唔到?

坐普通位嘅咪等多陣囉
平時口中既西客, 佢地有份做
垃圾空中侍應係做呢啲架啦? 唔執請你托柒咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞