點解仲未有iPhone16 pro/pro max討論區

622 回覆
1 Like 42 Dislike
你岩呀
Ios18真係好倒水
我見16PRO比14PM都仲係差D電力, 唔敢轉PRO用都係咁原因
電力真係差好遠, 轉過一年細機就轉返大
有無人會買iPhone 16 plus
見無乜人討論
第一個原因係唔知好唔好跟返上年 15 Pro Max 買原色定係等白色;
第二個原因係我揸住 $4,000 衛訊現金券同埋 $1,500 MTR 電子禮券,衛訊又做緊滙豐信用卡 promo,簽夠 $7,500 至有額外 400 RC,我計唔掂條數,應該用晒定唔用晒啲衛訊現金券,用唔晒又剩返喺度唔知做乜,又未諗住買 iPad mini 7,又冇其他大額嘢需要買
第三個原因係咁啱 AE 卡又有 26 萬分喺度,聽日喺 Amex Apple Reward Store 有 200 分 = $1 活動,又有 code 減 $500,即係用 256GB 價錢買到 512GB
比我就AE PROMO>衛>大貓

BTW 今年白色堅白,睇你鐘唔鐘意
香港16PLUS價錢, 不如PM
16PLUS通用14/15代MON貼
但係衛訊同 MTR coupon 年尾到期喎
咁就同AE調轉次序
我到而家都唔覺得沙漠金有幾靚
白 = 原 >>>>> 金 >>>>> 黑
依啲野好主觀,但我個喜好次序係同你岩岩好相反
IPHONE4之後我就再無用過白色
我係自從 Z5 Premium 鏡面機背出咗之後就冇再用過任何暗色系嘅電話
香港Apple有冇現貨
同埋要諗埋下年邊隻色多啲人想要二手 16 Pro Max
回收價無咩分別私放多一兩百唔值嘥時間
而家就變咗原白大戰
白色啦,話比上代仲白
沙色靚就唔係靚既
不過總會有一部分人覺得
出新機肯定要出新色
定係可以喺衛訊買完開封機去先達放,叫做套現先呢
xsmax換過黎16promax
6.5去到6.9寸
第一感覺係大咗好多,睇得清晰咗,部機反應好快
舊電好襟洗限90%訓前充好斷電,
到第二日返到屋企都仲有30%up,有打下機
部機冇咁熱,舊電池唔過熱幾好
可能頂咗6年先換機,真係feel到變化幾大

平時打機144hz果陣都唔覺得手機60hz有咩問題
睇d連登仔講60hz有幾咁窒,幾咁唔跟手
實際上用咗陣promotion,喺順滑咗,但唔覺得有好大差別

最開心係冇咗靜音鍵,唔喺因為個actionbutton
而係可以set捷徑自動靜音
啲人話以前撥式幾咁方便
我心諗我較離開屋企開靜音,返到屋企自動開返聲
方便過你日撥夜撥幾千倍啦

網上傳緊個斷觸問題目前未遇過 。

至於個靈動島,出咗2年都好似冇乜特別
至少你通知都合拼埋落靈動島啦係個靈動島下面彈通知好鬼核突
基本肯定下年or下下年應該玩屏下鏡頭 直接收靈動島皮,根本就冇認真搞。

影相制還好,感覺冇啲人講到咁多餘,如果佢開放俾app定制就無敵
例如槍game可以用黎zoom槍鏡倍率,
閱讀果陣可以用佢拉上下頁咁
不過好似apple淨係開放俾影相app用呢個制

xsmax最後一代3dtouch
我唯一用開嘅3dtouch功能係打字可以用力壓個鍵盤去較位,依家冇得咁做,需要習慣吓 。

對我黎講整體覺得提升好大
期待Ai表現
有咁好執咩,開封少幾百
成日接觸不良咁 㩒好多下先有反應 唔知係咪ios 18 bug
一樣可以長按去揀字位
16promax冇咁核電 唔知係咪ios 18 bug 冇咁熱就真
係唔想磧住幾千蚊 coupon 喺度啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞