無綫歌手騷錢咁鬼低,宣萱90年代初出道show錢係王菲巢皮倫三倍

205 回覆
10 Like 11 Dislike
初出道,條片係94笑看風雲其中一個宣傳活動,抱打不平為主題
係,插曲都可能會紅照殺,同埋tvb會以拍劇作為歌星拎獎嘅代價,一係就唱好多主題曲插曲還債

不過宣萱初出道拍住歌星嗰幾套我都睇過,除咗李克勤其他完全靠歌星carry,嗰陣啲tvb自己人包括宣萱自己演得好唔掂,班歌星靚仔靚女又型又有style又後生好養眼,行出嚟係正宗主角相同啲自己人完全唔同班,大部份自己人拍埋去成個阿四市井之徒咁,兼且班歌星唔係靠年齡同成熟先有所謂主角相,係真係年輕新星咁,再加埋演技都好過班自己人成班

班自己人啲演技真係好唔掂,戲份又重,但佢哋一輪咀大大聲講對白再加埋啲誇張表情就當係做緊戲,一係就根本唔撚係做戲行行企企講對白收工,角色幾討好都睇到人好燥好煩,嗰浸電視cheap味湧晒出嚟,幾敬業都好有鬼用咩,交出嚟啲貨咁差,佢哋出場就變典型師奶劇,歌星出場起碼係偶像劇甚至俾到電影嘅質感,同班自己人真係格格不入仲要唔抵得tvb偏心俾特權,人哋人工低你幾倍但交出嚟啲貨係你幾倍

tvb自己都知自己事,本身都唔想益街外人,自從嗰陣嗰班有啲外型同識做戲嘅花旦小生走晒一係俾亞視撬走咗一係去拍戲一係去台灣,冇哂人先係咁搵歌星同老戲骨嚟頂住檔
王菲只係適合做無乜表情角色/佢攪到個角色好高竇。
唔可以高過阿姐
人哋黎明當年做戲做配角搶晒劉青雲風頭,而宣萱後生啲戲唔掂又冇外型,仲記得當年佢自己都想做歌手張衛健係咁帶住佢周圍試音但冇人要張可頤做歌手出身,出咗碟失敗咗先嚟參選港姐拍劇,一出道無論外型同演技高佢幾班但唔似佢一出道就即刻可以拍住萬子做台慶劇女主角下下擔正,不過本身有料都係好快上咗位
侯賽因好嘢嚟, 水滸傳之英雄本色佢做高球個仔又係勁賤勁仆街

仲有一套叫做“終極獵殺”, 有呂良偉做主角, 佢入面做好錫個女嘅, 但又勁痴線跳制社團殺手, 勁搶戲
【宣萱質問TVB點解重用歌手拍劇 仲要遲3、4個鐘都唔會俾人鬧-哔哩哔哩】 https://b23.tv/sOwTS4a
宣萱當年找58k
Faye同beyond frd
自然都同侯賽因啱傾
十年前仲有keep住同侯賽因聯絡,請佢同佢阿媽睇佢演唱會

Beyond就剩返家強仲有聯絡
寵物情緣,有sammi
都有傳過不和,嗰次爭戲份
呢套喺餐餐有宋家之後
好痴線 金融風暴 殺雞 沙士個期重可以keep 住咁高月入
好少啦, 要出去靠廣告, 接show 做, 90年代初港產片仲係比較興旺, 有料嘅出去拍戲搵多最少十幾倍
以前tvb嘅劇影響力係覆蓋全球華人
梗係有本錢壓低人工
唔係劉德華嗰啲一紅咗寧願入雪櫃都要走
TBB人工低,但無呢個台邊會有人識,然後出去接廣告大陸登台食老本食到而家
仆你個街台人工高好多,但出到去無人識咁滯
以佢級數其實唔難
譚玉瑛爆show
有議價能力
無得減佢
因為廣告商都指定用佢
侯賽因後生真係好靚仔
王菲同候賽因都係音樂人啱key好正常
lm
扮傻扮樣衰先有出路
唔係王祖藍阮兆祥個咋木契點上位
而家電視台啲人心理變態
有冇睇過套劇,同皇庭一個天一個地完全相反佢係做卑微自卑柔弱角色喎,拖泥帶水優柔寡斷鑽牛角尖,做下把成日被方中信同宣萱屌,中期開始連還擊都唔可以,覺得自己係拖衰家,驚驚青青驚被人嫌棄同被人搞,又楚楚可憐咁多謝人哋幫佢甚至唔值得人哋對佢咁好驚拖累人,或者求吓反派放過佢越後期越卑微仲要成日被人綁架係咁求人放過佢

但方中信宣萱做上把成個勢依然被人撚狗咁撚,一個潑婦罵街咁嘅款另一個牛屎佬咁勁煩,方中信想學黎明今生無悔但柒到癲,侯賽因對住佢哋又係撚狗咁撚,睇住嚟食,方中信成個嘍囉咁,扮暖男又一啲都唔似方中信宣萱對住佢哋真係成個八婆妺仔同牛屎佬咁,浸電視味重到呢,林保怡都唔好得去邊

成套劇就係王菲侯賽因對手戲carry套劇好撚正畫面又好養眼毫無電視味 ,仲有佢哋各自同老戲骨嘅對戲,互有攻守人哋唔係靠大大聲一輪咀講對白,配埋啲誇張表情就叫做戲表達情緒,人哋係靠眼神微細嘅表情變化肢體動作仲有收放自如嘅氣場,營造嗰種氣氛表達嗰種情緒同埋張力嚟嚟帶動劇情,唔似牛屎佬同宣萱靠用力講對白大哭大鬧就叫做戲,王菲侯賽因就好似做緊自己咁,賦予角色生命,牛屎佬同宣萱就努力扮演緊角色咁但又做得唔似

仲有宣萱拍住黎明嗰套,又係好鬼煩,一個好平淡嘅角色同劇情都可以做搞屎棍阻頭阻勢,痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞