進擊的巨人其實好多bug

188 回覆
38 Like 429 Dislike
呢點我都廢時講

講埋呢點個bug數至少x30倍有多
第4季開始打其他國家開始複雜左勁多

變到同d高達番一樣咁難理解
本身諗住入嚟睇下有咩歷史性發現

冇嘢喇我都係出返去先啦
Btw 惡魔之子好聽
好走唔送
呢個故事教訓我地食嘢要咀嚼好先吞
血統論都係一個bug
以前打杖,一定好多混種交配
點會分到咩種族人
亦唔存在純正皇室血統
1 洗曬腦 由你出世就同你講 你係壞人既種族 你成個種族都係衰既 再話比你知全個世界都話緊你係壞人 洗到你自己都覺得信埋

2 島上既資源 係咪同島外既資源係一樣? 就算一樣 你睇番而家中國咁多資源 點解整唔到新既晶片? 咁係咪代表有bug ?

島入面既人 根本未見過 有咁高既巨人 再加上 資源有限 整唔到咪整唔到 有咩咁出奇

3 一時用到一時用唔到 係因為佢開頭唔知個觸法條件 係之後慢慢明白點用 先睇到
我覺得最大嘅bug係成班政府高層會覺得放4個小朋友,

而且4個都拎住一個國家級核彈,

去敵國做任務10年,呢件事先係最唔合理。

根本一出問題就冇替代方案
咪講咗原因

虛構嘅歷史上,只有戴巴家族同瑪雷英雄荷洛斯聯手反抗始祖,救世界於水深火熱之中,喺瑪雷人眼中係英雄同其他巨人有認知上嘅分別,戴巴家族嘅戰鎚巨人係英雄,其他巨人係惡魔,佢地都係唯一喺瑪雷有特權嘅尤米爾子民。

就算做到其他八巨,惡魔就係惡魔,就算做到名譽惡魔都係惡魔,個臭朵摵唔甩,都係會俾瑪雷人歧視。
因為四個都洗晒腦
又有家人做人質
又覺得牆內都是惡魔
有個唔算bug但覺得艾倫勁冒險
佢去突擊瑪雷人軍方典禮之類

事後其他要角話艾倫咁做係賭佢地一定出手救

如果班友唔救成個故事已完
1果種咪係低層藍絲
我覺得係你諗得太簡單
以下逐點解釋

1.住係瑪雷ga個d尤米爾人寧願成日俾個d瑪雷人睇低都幫佢地賣命,但都唔幫帕拉迪島個d尤米爾人根本on9

一個同你唔同族群而且成日屌你=你幫佢殺自己族人都唔撐自己一族✅️
係馬萊果d尤彌爾子民全部被人困係集中營,全部唔當係人,有咩唔聽話就比人抄家全部送去做巨人人地係生活係一個咁既環境,你係香港呢個相比起黎咁mild既環境都反抗唔到啦,你竟然問點解住係集中營比人用槍指住個頭唔反抗

2.雖然帕拉迪島係孤島,科技冇出面種種咁先進係合理,但佢都整到個魚叉出黎,點解整唔到好似出面d國家個d anti巨人大炮
其實你自己答左自己

3.艾倫有時可以睇到未來,有時又睇唔到,個設定根本好蒙湖,設計呢點根本純粹方便為作者「食書」,推翻以前寫得唔好個d野
ok...咁個bug位係邊佢入面所謂睇到未來都係片來既一d記憶,艾倫一開始係睇到d睇唔到d, 到佢得到始祖力量果時係睇到哂,唔知你係覺得邊度bug
唔會唔救,如果艾倫個始祖能力俾瑪雷食左
帕拉迪島就輕鬆玩完,最後嘅底牌都冇埋
艾倫就係知道先會咁放心
亞妮好明顯就洗唔到腦,淨係想快快脆脆走人,過戀父生活,連戰友都唔多信佢

萊納就洗到變左精神病

貝爾拓特戀愛腦,無心戀戰,仲諗過要變巨人救班惡魔。

仲有一個未開始已經結束
好彩樓主唔係團長唔係既話人類最強都極速第一季收皮
去到艾倫同救世小隊分子分裂之後根本爛左
救世小隊根本係bug嚟
模糊呀文盲
填坑又唔中意
咁咒術啱你睇 一大堆野都冇解釋就結左

我覺得第4季都排得好好睇 用一季就填曬成堆坑 冇影響個情節推進

仲有你話艾人幫返艾人 又係血統論
其實人地圍繞住就係 教育問題 一個人由細到大接受嘅教育都係要討厭個島 話係悪魔之島 咁又點會做到有批判性思考
呢句野係第4季都唔知loop左幾千次
但係艾倫就係知故事未完佢果時已經睇到未來自己會滅世,又點會係果度就玩完,所以其實佢唔係肯定調查兵團一定會黎,佢只係肯定自己唔會死
樓主講D BUG都係用讀者全知視角既BUG
代入返個角色就會覺得合理
佢似係假膠想引人討論
yes照你咁講好全部都係屋企r賓周玩手指

唔洗心臟沙沙給油了
yes照你咁講好全部都係屋企r賓周玩手指

唔洗心臟沙沙給油了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞