對上一次你覺得 iPhone 劃時代既設計係乜野野?

257 回覆
49 Like 180 Dislike
點解咁多負皮,到依家我都覺得呢個方法好reliable
3gs 第一次用智能電話
5s金 直到依家, 依然覺得係最靚iphone
之後冇一部有特別勁/突破既感覺
得初代iPhone先算得上劃時代
iPhone 3G當年已經有app store
唔洗等3GS
所以直到iPhone 4爆發
Apple已經做左個store 2年
老實講句
如果唔計 你地成日講
最行既 大mon 左,cpu 快左,影相靚左,輕左、慳/多電左
再加埋 唔計埋 ios update,淨硬件突破其實唔係好大

iPhone (2007) - 第一代
iPhone 3G (2008) - Support 3G
iPhone 3GS (2009) - N/A
iPhone 4 (2010) - Retina display
iPhone 4s (2011) - N/A
iPhone 5 (2012) - Support 4G/LTE、轉lightning
iPhone 5s (2013) - TouchID
iPhone 6 (2014) - N/A
iPhone 6s (2015) - 3D Touch
iPhone 7 (2016) - Taptic Engine Home Button、雙喇叭
iPhone X (2017) - 雙鏡頭、OLED、Face ID、Qi 無線充電、冇左Home Button
iPhone XS (2018) - N/A
iPhone 11 Pro (2019) - 三鏡頭
iPhone 12 Pro (2020) - Support 5G、Magsafe
iPhone 13 Pro (2021) - 120hz
iPhone 14 Pro (2022) - Dynamic Island 如果當計埋software既話係 N/A
iPhone 15 Pro (2023) - Action Button、轉Type-C
iPhone 16 Pro (2024) - Camera Control

如果有溜,請指正

咁樣睇如果第一代同 x 比
之後幾年比較其實,近年改既野仲多過07年後幾年
每一代都係劃時代設計、證明一部機只要少修少補都可以大賣
Siri
冇咗 slide to unlock
真,依種 3D face unlock Android 去到依家都係好少機有
係,但iPhone 5S 前嘅指模解鎖係好麻煩,要喺個掃瞄器前用指定角度慢慢滑動手指,好難成功。用過 Galaxy Note 4 個指模解鎖就係咁,玩一陣就放棄
iPhone X

原來手機背面係用來照鏡
action button
好勁嘅設計
見到啲舊icon,即刻諗起cydia
印象中都係ios7咁上下時間,jailbreak開始沒落
咁點解你唔係講iphone 4個設計劃時代
而係12因為抄返4所以係劃時代
touch ID就劃時代
第一次電話唔再需要密碼
到face ID已經唔覺得有咩提升, 只係唔同左方式, 有時仲麻煩左
果陣Nokia好似係最先玩touch mon
係好唔順, 要大大力㩒, 又lag機
iphone smooth到
靠個mon同效能, 果陣賣得出ipod touch呢種無電話純玩既產品
真,顛覆人類生活習慣
你全部都唔睇功能, 淨係睇樣
咁你用返iphone 4算啦
即係你覺得呢部都好劃時代設計?
應該叫佢用番call機
其實後面個apple logo用黎做touch ID咪幾好
有時帶帽/ 帶黑超都face ID唔到
真,好用過touchid
成部Iphone 4
我有時洗完手 戴手套都用唔到touch id
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞