對上一次你覺得 iPhone 劃時代既設計係乜野野?

257 回覆
49 Like 180 Dislike
呢個唔係劃時代, 呢個係舊時代, 劃時代係向前進, 舊時代係向後退
後期用咗windows phone個os都無起色
Windows phone個ui其實好靚
衰在無apps,頭幾個version 連筆畫輸入法都無,得倉頡
然後on99 lumia 800唔support 新version

利申:用咗2年lumia 800
嗰陣有個同事買左,借黎玩時真係好震撼
放工即刻衝去電話鋪買
仲記得係4千蚊定4千幾,仲要等一個禮拜
本來諗住Apple 直接乜叉電頭都無
當年iPhone 走在潮流尖端就係因為無乜掣
好多野都用touch mon處理
宜家on99加返個快門掣落去真係柒到仆街
得第一代,同埋 X 嗰代

iPhone:嘩!
iPhone 3G:哦,有 3G
iPhone 3GS:哦,快咗
iPhone 4:哦,設計起角咗
iPhone 4S:哦,快咗
iPhone 5:哦,個 mon 長咗
iPhone 5S:哦,快咗
iPhone 6:哦,終於有大啲嘅 mon
iPhone 6S:哦,快咗
iPhone 7:哦,啲色唔同咗
iPhone 8:哦,變咗玻璃底
iPhone X:嘩!成個操作唔同曬
iPhone 11:哦,啲色唔同咗
iPhone 12:哦,變返起角
iPhone 13:哦,快咗
iPhone 14:哦,多咗粒掣
屌你老母啦
already dont know what it is
當時覺得成部IPhone都好劃時代
依家長㩒完全唔係3D touch果個feel 慢好多
iphone 9
唔知幾時先出
呢個舉動真係近年最勁同勇

時間證明咗係正確
當時人人個意見就好似56k已夠咁
冇3.5mm同環保有咩影響
我到宜家都覺得最好手感係佢,好記得用咗兩年幾成日去行山開gps,覺得部機太熱裸跑,跌壞咗鏡頭之後換咗8都開始重
偽環保
之前三鏡頭做到無縫切換都覺得好勁
嗰時an機每轉一個鏡頭都會疾一疾仲要三個都唔同色tone
玫瑰金 Touch ID
iphone x 囉
轉左全mon, OLED

之後果幾部用落都係差唔多, 夠期就買咁解
係我認識以黎
iphone 3 GS -> 4 -> 5 -> 6 代代都好有突破 (6s 係完善版, 都收貨)
只有 7, 8 無大突破,
去到iphone 10 又係好大突破

但係之後其實上都係似 iphone 10, 都似左好幾代了
點會仲喺到玩緊連點點
見樓上好多人讚iPhone X

因為呢部應該
係教主仲在世已經R&D 緊

打後都係教主死後先研發
Iphone變純粹luxury 多過technology
係爭車牌身份證冇得放入去
每一代都覺得廢,用落每一代都覺得劃時代
相反an系大量劃時代,用落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞