對上一次你覺得 iPhone 劃時代既設計係乜野野?

257 回覆
49 Like 180 Dislike
成功令普羅大眾覺得
1皮野買一部電話都接受到
但4000蚊買部遊戲機就屌哂鬼
magsafe,無線充自動對位好方便,仲有好多magsafe配件可以用
買開iPhone嘅,哩個改變冇大影響。唔買果班,亦冇大改變,俾多幾舊水自己補番就冇問題。大家都知,咁都牙痛咁聲嘅人,去買番An機啦
iphone 4 進入智能電話時代
iphone 6食哂大細機市場

換4係時代變遷,6係想要大mon
之後好似冇咩衝擊
如果唔係粒電換第二次又死,都唔想換機
果陣日系機已經做到防水同指紋解鎖
但iphone 個moon 係最smooth, 個系統最唔lag
冇行貨,邊有台機
全部都係美國水貨
3GS
環保就應該有3.5mm,
Bluetooth ear/headphones 先至係唔環保
Iphone 4.

X.
1. 個mon得一個home button
2. 連home button都無埋 得翻個黑色mon
5s Touch ID 震撼
當時第一代出現準備度己經奇高
然後6s 開始有Apple pay
當時已經好少拎信用卡出街
iphone X 無home button
多返人用線 都唔會夠更多人用無線多
事實證明咗佢呢個改動 係成功改變人嘅習慣
咪即係6
好懷念舊icon
4 係劃時代設計啦
Steve Jobs遺作, 亦係所有設計到顛峰之作(當時)
由膠底電話轉到玻璃同metal合一, 靚到癡線

4 個設計就算放係依家都唔過時
iphone12到依家16 都復刻緊 4既design only
iPhone 4,覺得好型棍
平面化真係改變咗好多UI design, 連平面廣告同motion graphic 嘅美學都影響咗
3D touch
㩒住個mon 底都可以郁mon頂嘅cursor
用黎改打錯字方便到爆
屌你依家去到個cursor㩒實先得
舊 icon 到而家睇都係咁classic
長按space bar郁cursor唔得咩
震撼乜鳩
咁撚環保咁做乜要年年岀機
俾夠鐘換機/想換機嘅人換
咁嗰時都好多人想要耳機窿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞