對上一次你覺得 iPhone 劃時代既設計係乜野野?

257 回覆
49 Like 180 Dislike
iphone4
轉Type c頭,簡直世紀大發明
自從I4之後

都冇左哇聲個feel
3D touch啦
打錯字拎黎改好有feel 好順

根本apple 所有既「科技」windows 同 android 都早過佢出現
靚線最好?
點解唔係新制藍芽
唔撚識

大把人話係玄學信仰嚟,一遇到呢啲話題少講好啲
steve job 已經係劃時代既人
用有線成日壞單邊
買過二千幾蚊既都係咁
仲要成日扯扯到爛過幾條
內置電冇得換
multi touch取代stylish
3g開始有App store
放棄flash行html5
touch ID,Face ID
取消3.5mm,連帶有線耳機/iem都沒落
全部都係影響成個行業生態
偉大
感謝Apple🙏
https://youtu.be/srhosT6udZs?si=OA56gMD5YMhqm021
又要重溫下叉雞講炒iphone呢條片
個陣先達真係炒機王國
iPhone 1-16代 > 哦

從來無用過iPhone
但用過ipad air 同mini
當年張敬軒嘅樣
iPhone 1 全touch
係咪瞓醒覺無梳頭
做d冇人敢做嘅嘢
之後無線耳機更普及
我記得當年啱啱cut 嘅時候,其他所謂true wireless 耳機,十對有八對都做唔到聲畫同步,我試左好多對先買到對beoplay e8 係同步到嘅
iPhone4先正式搶Nokia嘅客
3Gs未係大多人認識smart phone
白領仲用緊Blackberry
其實一向都可以撳掣影相...
magsafe
諗起嗰陣時有啲人嗌生嗌死又話死守iPhone 6s

而家好想問吓當年呢班人,係咪仲繼續用緊iPhone 6s
死守3.5 mm ?

其實蘋果佢夠膽就真係逼到啲藍牙耳機啲廠要發憤圖強要進步,唔係就俾人淘汰。
尤其用個M1系列嘅Macbook之後,就唔會對Intel嗰啲咩Notebook仲會有興趣

續航力差太遠
對上一次嘅劃時代設計一定係iPhone XiPhone 6s之前其實大把劃時代 / 好有新鮮感嘅嘢啦
極同意
4之後外型design上真係冇驚喜過
加上以前啲流出圖又少好多
依家基本上幾個月前已經有哂廠模知係咩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞