對上一次你覺得 iPhone 劃時代既設計係乜野野?

257 回覆
49 Like 180 Dislike
對我黎講你 iPhone 12 變返 iPhone 4 蛋糕咁既外型, 當時好震撼因為一直覺得呢個設計係最靚既

之後, 佢出既所謂 new, amazing, innovative 既設計, 你睇到果刻只會諗 " 下? iPhone 終於有呢個function 啦? "
Dick ID
標題:劃時代設計
內文:因為一直覺得呢個設計係最靚既
Face ID
好鐘意IP4既design, 但呢幾年既design 都唔到IP4既感覺
買機唔再送叉電同耳機,終於都肯為環保出一分力
對上一次喎

係呀, 變返舊時咁樣樣仲唔夠劃時代?
Cut耳機窿
個陣未興AirPod
初初出第1部iphone個陣 全touch mon已經覺得好震撼
連帶埋其他牌子 都開始研究smartphone
Touch ID --> Face ID
為咗環保無辦法 你都唔想地球生病
3GS
MagSafe
3D Touch 最後自己cut咗
Touch ID
13年嗰陣好似得Apple 部5s 有指紋解鎖
Airdrop?
Google咗陣
原來以前都有指紋解鎖手機
不過apple嗰部算係最多人知
永遠懷念3D Touch
最劃時代嘅改變係一部新電手機竟然可以唔跟叉電同耳機,從而刷新左我對呢個世界嘅認知
apple pay同成功令我由淨係識用八達通到依家5, 6張信用卡
另外歐盟逼蘋果跪 出type c都係大快人心 屌你老母垃圾蘋果唔踢唔郁
iPhone X
當年用iPhone 3G覺得slide to unlock同就咁scroll到盡頭識彈返轉頭,真係好勁

Keyboard做到咁細粒字母,打字都好準

講電話拎上耳仔個mon會自動熄
iPhone都劃時代係app store

當時Android同Nokia都冇app,一係用Java包住,遲人幾個月至一年出個market,download完行唔到,因為部部機screen resolution都唔同

Windows Mobile同Windows XP一樣要自己download

但3Gs一個app store有哂

就係3Gs開始啲人就由Nokia高階機跳過去
iphone 11 廣角鏡
之前未有Touch ID,冇乜人會用Password鎖機

而家真係想像唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞