覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
計數量嘅話係最成功嘅鳥類
恐龍後代
有天敵更加唔會得閒理其他動物既感受
同埋你答埋我幾時講過食肉等於殺人?

你係咪俾雞蟲中出得多有太多性病搞到精神失常
雞係最偉大嘅動物
雞同牛都最慘,被人食到乾乾淨淨
但恐龍係一啖食 人係虐雞
俾恐龍食係你唔好彩
但養雞係有系統地將雞變成出生只為俾人食嘅生命體
其實你講嚟講去都表達唔到法律/道德實際作用係邊

容我引用復仇者聯盟2 ironman中的說話,我們係復仇者,唔係預防者,難道要每次都要輸了再復仇(咁上下)

法律只係事後去作出裁決,作為補償,但死者唔會因此復活、傷者唔會因此忘記
你係咪會去啲法律唔夠完善道德唔夠好既地方住,反正你覺得都無分別
臭雞
呢個係智慧上分別

回帶返去一百幾十年前,人口仲未膨脹得咁勁時,人養雞都仲大多係放養式,可能甚至係每家每戶自己養自己食,未必日日都食雞,但雞的菜式種類越嚟越多,炸雞、燒雞、雞精等,需求就會上升,大量養殖都未夠,仲要加速養殖

恐龍食野只有一個方式,甚至唔會/未必追求味道,至少唔介意生食
但人類追求味道已經有幾千甚至上萬年歷史,未來都只會不斷發展而產生更多變化,只要人口仲係咁大量,需求自然咁大量
你都話「無國家夠完善」
咁有得揀咩
唔夠完善之間都有分別
有啲離完善近啲,有啲離遠啲
佢講緊命定論
雞俾人養 由出世之前已經註定要俾人當成食物 連反抗嘅機會都無
但恐龍去狩獵 獵物係有機會逃走
雞 係最成功物種,以數量計
雞都係進化而來

原始時代人類都係打獵為主
暴龍咁大食就當然好難變成識培養食物

但速龍呢類細小D的、群體性強的品種,接近人類模式,若果有智慧,識圈養都唔奇
本來大自然就係咁
free range 加埋麻醉殺
已經好人道
你俾返塊地大自然
仲多慘案發生
人本身就食蟲
係基督教話污糟搞到冇人食
食 free range 咪唔會
lab肉
人地係駁斥緊
好簡單食物鏈關係
呢個point
因為現代人類社會同雞嘅關係並唔係簡單嘅食物鏈
唔能夠同其他動物之間嘅食物鏈直接比擬
因為人類對雞隻(以至其他圈養動物)有絶對操控能力
被圈養嘅生物正常嚟講係無辦法脫離成為食物/其他人類用物嘅能力同機會
而喺野外 食物鏈下層動物除咗成為食物 仲有機會可以靠住運氣同能力 唔作為食物咁生存落去
呢個就係兩者關係之間嘅區別

我並唔係講緊呢件事係啱定錯 而係兩者之間存在差異
已經有基因改造
尤其蕉
唔改可能絕咗種
生命同工具之間根本就冇分別
雞只係有實體嘅 program
都係按既定嘅化學反應行動
種雞唔會拎嚟食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞