覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
有研究講過,如果人類文明被消滅,雞係證明人類有智慧嘅最大證據
因為集中屠宰雞隻嘅骨會埋喺同一個地方,文明消失晒都好,都會搵到全球有特定地方埋一大堆雞骨
咁就證明咗畜牧業、養殖業系統化

咪仲惡毒 , 只係針對一種生物恰
然後可愛既生物就係人類的朋友
再冠冕堂皇講人地食貓狗係惡毒
嘩 , 重新定義咩係食得唔食得, 之後用呢套標準套用其他人身上

咪仲惡毒 , 只係針對一種生物恰
然後可愛既生物就係人類的朋友
再冠冕堂皇講人地食貓狗係惡毒
嘩 , 重新定義咩係食得唔食得, 之後用呢套標準套用其他人身上
愛 咩都唔好講 即刻食雞翼
條數有冇計埋雞公
冇計要乘二
好撚恐怖呢套
可愛既生物唔好食,eg貓狗倉鼠,但雞好食,又有營養
蝙蝠
香肉好香兒啊
咁我要食多D雞,幫助多D雞早日輪迴
集中屠宰雞隻嘅骨會埋喺同一個地方

集中屠宰完之後唔係會連埋啲骨送去俾人食?
有朝一日幾萬年後外星人黎到地球搵唔到任何文明的證據,只係發掘到駭骨,就會認為地球的霸主統治者係雞,而唔係人類。
人死咗都係得兩個稱呼叫死人或佢本身個名
但雞死咗佢有好多名,例如白切雞、手撕雞、啫啫雞……etc, 人對雞真係好好
我最喜愛的動(食)物
你食過哂(可愛)生物?
我就好鐘意貓同倉鼠,盡量唔食
狗就還好,食都無所謂
依家養1隻抵以前4隻,即係少左3倍既雞受苦
(假設人類食雞數量不變)
嘗試畀啲理由:

1 關心雞隻 或其他禽蓄嘅生存境況
2 避免過份依賴禽蓄而可能引起嘅問題,禽流感,病毒寄生蟲
3 嘗試用更高效能嘅生產技術為現存飲食文化帶來啲改變 無論健康風險 或者食肉工業
4為肉食產業帶來競爭,正如人造革之於天然皮革,可以用量產帶動質變
5 體現「進步價值」,正如你會覺得廣西人食狗係不文明,可能遲下就會有人覺得食雞唔文明,而愈嚟愈多時就會咁嘅改變
的確係 但如果本身冇發展呢個技術都唔會有咁嘅生存技能
其他動物唔洗進食
其實啲雞好得意
到時新鮮食材變奢侈品
關於第一同第五點我不置可否

另外三點有啲道理

但如果冇錢賺,好難吸引到人去做
正如你提嘅皮革,我覺得都係因為真皮貴,所以推動到人造皮嘅發展

本身雞肉幾乎係主流肉品中最平級
雞好污糟,成日甩毛
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞