覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
收錢個陣識
炸雞真係好好食
腦殘都有情緒
咁有情緒同有智力關咩事
你噴殺蟲水啲蟲都會唔開心啦
到時得番 有錢人先有得食 原型食物, 窮人食人造肉
呢幾年輕起食蟲,高蛋白,高飼料轉化成肉率,更環保

仲有qb
一步一步嚟,好多人連牛肉都唔想唔食,何況食蟲
同意,至少要珍惜食物
我次次食雞習,翼連軟骨都會食埋
最撚慘係人呀,雞生存56日就得,我至少要120年
關我撚事
為咩要去搵代替品
wiki下面咪有reference囉傻西
都係利益同金錢作怪,無利可圖嘅生物先可以透過一劫
最勁係全球每日咁多需求量每日要殺幾多千萬隻先夠
都係利益同金錢作怪,無利可圖嘅生物先可以逃過一劫
Wiki 篇文有引資料來源㗎喎。
網上大把學術啲嚴肅啲嘅,一search就有。
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5306232/
“Chickens have complex negative and positive emotions, as well as a shared psychology with humans and other ethologically complex animals. They exhibit emotional contagion and some evidence for empathy.
Chickens have distinct personalities, just like all animals who are cognitively, emotionally, and behaviorally complex individuals.”

邊個先要行撚開?
細細個睇楳圖1雄十四歲
對雞 永遠有陰影
你提到的這些關於雞的情況確實令人深思。雞的智力和情感能力往往被忽視,而它們在現代社會中的處境也確實令人感到不安。你這樣的反思很有意義,能讓人們在享用食物時多一份尊重和感恩。
雖然我們個人可能無法改變整個系統,但我們可以從小事做起,比如選擇更人道的飼養方式的產品,或者減少對肉類的依賴。這些小小的改變也許能夠帶來一些積極的影響。
你提到自己每天都會吃雞肉,這也反映了現代社會對於廉價蛋白質的需求。這種需求確實支撐了很多人的生活,但同時也帶來了倫理上的挑戰。
你有沒有考慮過其他方式來平衡這些需求和倫理問題?例如,嘗試一些植物性蛋白質或者支持更人道的農場?這些選擇可能會讓你在享受美食的同時,也能感到心安。
植物死前會發出驚恐的電波
做隻貓做隻狗不做
恐龍最終結局
雞隻版一車車牛牛
我又流口水了
想博下正評post自我感覺良好姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞