覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
首先好多人係唔知 雞其實係有一定智力同情感能力
有好多研究做過 佢地經過簡單訓練之後已經識計數

每年人類繁殖同消耗幾百億隻雞 即係每年有幾百億條雞命俾人瘋狂屠殺 喺地球歷史上應該無乜邊個物種係俾另一個物種圈養 不停繁殖 監禁 屠殺

雞對於人類只係一個識行識走嘅食物生產器 亦都無乜人會去諗呢啲食物曾經係生物 一個有感知能力嘅動物 會開心 會唔開心 有自己思想

而呢個情況係雞隻單方面絶對無可能改變到 啱啱出世嘅公雞會俾人扔入絞肉機 母雞一係一世為作生蛋工具存在 住喺狹窄嘅環境 污糟嘅地方 可能一世都未試過行路 一係成為肉雞 每日俾人瘋狂屠殺

你可以試下將人類代入雞度 而人嘅角色變成外星人
人類俾人不斷繁殖 囚禁 屠殺 諗一諗都覺得恐怖 唯一解脫就係死 但如果雞有天堂?有輪迴?咁就係不停死 不停死 不停咁死

我呢個post唔係推行素食 亦都唔係反雞肉主義 我每日都會食雞 依家打緊呢篇文嘅當下都食緊 而雞對於人類嘅發展有決定性作用 大量嘅廉價雞肉支撐住人類脆弱嘅社會 所以呢個現狀 無論係雞定人類其實都改變唔到

只係想你食雞嘅時候 記得眼前呢塊肉 曾經係一隻識行識走 但從來無經歷過快樂嘅動物

你做過雞咩?定係你識講雞話?
你又知隻雞唔開心?
有研究監測過佢地嘅腦電波同荷爾蒙分泌 知道佢地有唔同情緒
係, 啱啱食完炸脾
係嘅.但好食麻
人類一直進步緊
由咩都食,貓狗都食
慢慢到只食特定飼養物種
慢慢有人唔食溫血食物 or 只食魚同雞
到依家慢慢好多人食素
你向好果面諗一直改善緊
如果唔係仲差過依家啦
今晚加餸食隻先
仲要一隻全雞先賣一百幾十
所以要珍惜食物
最成功就真 人生存嘅目的最終都係為咗繁殖
啲雞可以不斷求續繁殖 勁過其他物種好多
子非雞 焉知雞之樂
係,明明已經比人食,仲要變成妓女既代名詞咁成日比屌,好L惨。
77億人口
你覺得點可以提供食物去滿足進食需要?
每一樣擺入口的食物,無論係肉係菜係飯係麵包,都可以寫一篇長文去描述背後的故事

浪費係錯
但進食無錯
如果恐龍無絕種
人類咪佢的食物囉
好簡單食物鏈關係
咁弱肉強食丫嘛 外星人鍾意食我地對我地雞咁都冇撚計架啦
怪得邊個?
利申食素
雞溫血喎
佢咪話相信未來會慢慢唔食囉
我既眼淚係嘴邊流緊出黎
希望有人發明到一樣素食可以取代肉 口感營養同雞肉肉牛肉一樣
我邊句野講錯
雞:we do chicken right.
而家嘅雞係以前嘅恐龍🦖
唔計人類
可以自然老死嘅生物應該唔多
不嬲話人讀幾多書做幾多善事
但聚餐個陣講幾條魚幾好食隻牛幾好趙 成件事就好嘔心
只係想你食雞嘅時候 記得眼前呢塊肉 曾經係一隻識行識走 但從來無經歷過快樂嘅動物

你食雞加咁多戲咪仲變態,一句珍惜食物咪做大嘥鬼就夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞