覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
最衰都係gym 佬 , 日日食咁多雞
所以話
唔係人人都做到知音人
有啲人就係永遠都只會諗錯隔離諗埋一邊
話緊你呀傻仔
冇計 其實唔好話計
豬都好聰明㗎 一樣都係好有感情
你有冇諗過可能我哋都係一樣 有更高維度嘅生物監視住我哋或者我哋而家都俾人圈養緊只不過我哋唔知啫

就好似一隻雞 佢突然之間搬咗去一個環境好啲嘅農場佢都會覺得去咗天堂咁 人類都一樣 你點知我哋而家係咪真係完全自由?

如果縮細少少範圍 其實同人類社會一樣咋嘛 窮人俾人壓榨有錢佬就日日大魚大肉屌靚女 成個模式咪一樣

可能你會話窮人點解唔反抗? 就係因為佢冇資本 甚至佢哋窮到根本就思考唔到 咪同啲豬牛雞一樣囉
I love Chicken
今日先買咗嚿雞胸肉
雞真係90%係拎嚟食
我個懷疑集中係雞到。

1隻雞好似幾十日就可以攞黎食,養佢既空間唔係大,佢食飼料既量應該都有限。

我個懷疑係,咁同樣既土地資源,用黎養隻雞俾人食飽幾日有效率d?定係用黎種植物俾人食飽有效率d。
如果考慮同樣的土地資源,通常用來種植物會比養雞更有效率。原因主要有以下幾點:

1. **能量轉換效率**:在食物鏈中,能量損耗隨著每一個營養階層(trophic level)的增加而增大。植物是生產者,直接從陽光中獲取能量進行光合作用,並轉化為可以被動物或人類消耗的化學能。而養雞則需要首先用穀物或其他飼料來飼養,這些飼料需要土地種植,再經過動物代謝轉化成肉,因此會有額外的能量損耗。

2. **水資源消耗**:畜牧業(包括養雞)通常需要大量的水,不僅是供動物飲水,還包括飼料的種植及牲畜的日常清潔等。相比之下,種植植物的水資源消耗一般較低,尤其是如果種植的作物不需要太多灌溉。

3. **碳足跡和環境影響**:畜牧業會排放更多的溫室氣體,尤其是反芻動物(如牛和羊),但養雞的排放相對較低。然而,與種植植物相比,畜牧業的整體碳排放依然高出不少。而種植植物通常能更有效地利用土地,並減少對生態系統的影響。

4. **土地使用效率**:同樣面積的土地可以用來生產更多的植物食物,而養雞需要的空間更大,因為不僅需要空間給雞隻活動,還要種植大量飼料來飼養牠們。因此,種植物通常能供應更多的卡路里給人類。

總的來說,從資源效率角度,種植植物食物比用土地來養雞更有效率。
Because we fucking can<<<你講既
有冇劏過魚?有冇殺過雞?
我咪屌君子遠庖廚姐係假手於人
你又拎黎串返我,即係點?
唔係素食撚,劏魚試過OK
咁唔該試下劏雞,劏完劏牛
如果你都無動於衷我收皮服你
唔得既麻煩收返句咩we fucking can
好撚自大
成段字齋吹,實際數據係點?

即係我有1平方公里既地,係入面起1間雞屋,養左30隻雞,每食1隻又有雞大返俾我食。有多既地用黎種野俾d雞食。(假設夠佢地食)

咁用同樣土地種出黎既植物,係咪又一樣餵得飽我?

我明營養多樣性計種植物會好d,但實際數據上養1隻雞抵定種野抵?
男人慘啲
果30隻雞食既嘢點嚟呀

篇野講得好清楚, 養雞要另外有地種嘢餵雞
我有呢句咁野:有多既地用黎種野俾d雞食
問題係夠唔夠d雞食姐?

如果佢地要食10平方公里既植物就緊係唔掂,但問題就係我同樓上個答案都係無數據支持。
能量轉換效率
餵食商用白肉雞2.0公斤的飼料,能使雞隻增加1公斤的體重
如果1公斤肉可以令你飽, 2.0公斤植物點樣唔可以令你飽呀
你平時食幾多重量既嘢,你係咪會長返咁多重量既肉
咁你講下邊個國家完善
當1隻雞3kg,夠我食2日,咁即係要6kg既植物養隻雞。

6kg既植物又夠唔夠食2日?應該都夠既,但要睇係咩植物,6kg既米一定夠有多,但6kg既生菜可能只係岩岩夠。

問題係重6kg生菜既地有限,種6kg既米睇資料就要1平方公里左右。重1平方公里既生菜應該夠勁多人食幾日

咁睇種植物就真係有著數過養雞。
6kg既生菜點撚樣只係岩岩夠

你有冇試過
你可以試下養隻雞做寵物,起碼救到一隻
唔需要要你服我,你係我眼中同雞一樣,陌路人
唔需要為咗服你,而殺生
退一萬步講,假如我真係為咗你一句,為咗你服我而去殺生,你會點?
「咁試下劏x」,反映到你只不過為咗一時之氣,網上一句説話就叫人殺生。

不過最後教多你一堂啦⋯⋯第一次殺肯定會有一罪惡感,第二次又少啲,第三次又會再少啲
你口中所謂嘅「唔敢」,而不過係係温室到生存未習慣殺生擺了

師兄,就睇你呢句,其實你無你自己想像中咁偉大,仁慈,有愛心
同埋講事實都自大

We fking can~
研究顯示植物都有感覺、有記憶,甚至可能有情緒變化

所以係咪應該連菜都唔准食
Because we fucking can~~~係指有能力
唔係指咩都自己落手
We 亦唔係指我一個人

自己諗下啦~教你都唔入耳,費事講了
恐龍無絕種,應該都係比人類圈養,變貴價肉
近年科學界嘅結論係「鳥類就係恐龍唯一倖存嘅後裔」 所以我地一路都係食緊恐龍
喺生物學上嚟講 個體嘅利益係低於物種整體
就係雞好食 先有人類幫手繁殖 養 唔使喺自然到慘死
人類殺雞嗰陣有用相對低痛苦嘅方法 可以一下死
快啲轉世
對整體雞物種嚟講 絕對係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞