覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
我見D片爆大陸D人造肉可以連植物都唔係,純化學野
香港日本完善咩
咁完善就唔洗要法庭警察啦
果啲你係咪會食
啱呀,KFC整到d雞咁難食直情糟蹋生命
最尾一段好好
睇到眼濕濕
食蟹籽仲過份,一舊就幾百條命,食完蟹籽壽司一定要落地獄。
我巨蟹座的
所以走地雞好快樂,又好食啲
咁超市都好多賣唔走啦, 又唔肯減多啲價
掉出去淋漂水都唔益人

可以嘅話就少啲買籠養雞,多啲買有可靠來源嘅走地雞同蛋

雖然係貴好多,但係好食啲又肥啲嘅
就算係香港本地都有走地雞賣架
所以呢?
答返你 我無殺過雞
我土生土長香港人 無乜機會/必要去獵殺或者屠宰
不過我殺過唔少昆蟲,唔係要黎食,而單純想令我生活環境舒適啲
我試過釣魚 第一次劏魚係有少少震撼同唔忍心,試多幾次就無咩感覺~食個時嘅滿足感大於殺生嘅罪疚感

同埋你話單拖殺熊/美洲豹就話「有膽」姐 ,殺雞啫~~~

Btw 你素食撚?
所以全人類淨係食素農地唔會增加,分分鐘減少
你既鳩up完全係錯
有咩問題 雞本身唔係最top predator
唔講咩君子唔君子
唔洗自己落手 俾錢就有得食
有咩問題?

假手於人?你食嘅所有野都係親手種?水係自己落井打?
隻雞我有比錢架
全人類都食素可能會對農地面積產生顯著的影響,主要因為植物性飲食通常需要的土地面積比以肉類為主的飲食少。以下是一些可能的情況:

1. **農業用地需求減少**:
- 畜牧業需要大量的農地來飼養牲畜以及生產飼料作物。若全人類轉向素食,將不再需要這麼多用於養殖的土地,理論上可以減少農地的需求。

2. **土地轉型**:
- 減少的牲畜飼養需求可能使得某些農地能夠轉型為種植人類消費的作物,如穀物、水果和蔬菜,甚至可能回復為自然生態系統,從而促進生物多樣性。

3. **環境影響**:
- 畜牧業是導致森林砍伐和生物多樣性喪失的主要原因之一。轉向全素食可能減少這些環境影響,並有助於減少溫室氣體排放。

4. **生產效率**:
- 植物性食物比動物性食物更高效地轉化為可食用的能量,這意味著相同面積的土地可以生產更多的食物。

總的來說,若全人類都食素,理論上可以減少農地的需求,並可能帶來一系列環境和經濟上的好處

見到你依啲乜春都唔識就鳩up既弱智就好好笑
以為啲肉憑空生出嚟養畜牲唔洗餵佢哋食嘢就長肉解釋得咁清楚重要死撐問‘’所以呢‘’
會唔會進步到有日素都唔食齋飲朝露維生?
實會,外宇宙探索實要咁做
睇完你呢個post我而家更加大食慾,等陣斬隻雞先
岩岩食完

多謝雞雞
覺唔覺得菜係地球上最撚慘嘅物種,素食嘅又食佢,唔素食嘅又食佢。
咁後生就要死 做雞真係慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞