覺唔覺雞係地球上最撚慘嘅物種

584 回覆
1943 Like 92 Dislike
啱呀 呢個真係小小一步大大改變 唔好浪費食物 對呢個世界嘅所有靈魂都好
你諗吓,如果有班寄生蟲對一個人類都係咁樣
雖然唔係食咗佢
但係剝奪晒佢所有人權
個目的就係借佢嚟賺錢

所以唔好怪過宿主鬧呢班寄生蟲係畜生
佢哋自己都知道自己有幾咁賤種

自己唔識搵錢,就要摧毁人哋人生嚟賺錢
垃圾廢物人渣
exactly 諗既野同你一樣
餵貓見到D零食就諗
可能係D雞斬頭斬尾,都可能係D公雞BB冇經濟價值拎去做零食
有人話幾萬年後
考古睇返呢個世代D化石
全部都係雞黎
But a group of scientists argue in a new essay published Wednesday in the journal Royal Society Open Science that this is exactly how our time on Earth will be marked, by leftover chicken bones. We live in the Age of the Chicken.
所以咪要珍惜食物囉
假到成個圓球咁
成本最低嘅優質蛋白質
問過魚未
有雞先定有蛋先?
聽完你咁講又覺得係
你食雞食到聖人mode?
好難食 dllm
所以你而家處於文明社會, 咁點解仲要跟無文明嗰套?

道德從來都係講緊一個context下咩行為係對同錯, 你就咁講in general殺人咁梗係無絕對嘅啱同錯喇, 而家個context咪就係人類有充足食物且處於文明社會, 咁點解食肉唔係生存嘅必然條件時仲要食?

見到你呢啲傻閪次次講道德唔係絕對就覺得好撚好笑
就好似講緊飲水對人嚟講唔係絕對但又每日都處於一個無咗水會生存唔到嘅背景一樣

你叫人唔好守「唔好食素」呢個道德律令, 本身咪已經係一個道德律令囉, 咁你學咩人講道德唔道德啫?
世界會發生罪案就代表罪案係理所當然?
即係印度日日都有強姦就代表強姦無問題?

應然同實然都唔撚識得分, 喺到學人講道德
學識多少少先出聲喇弱智
咩叫進步
同你同一個諗法就係進步?
點解雜食性嘅人類走去食素會稱之為一種進步

仲要咁多正評
連登幾時多咗咁多素食撚動保撚
如果生命係為咗繁衍,佢哋數量上係絕對成功
可以咁做唔代表應該咁做
人都可以唔理道德而做好多閪嘢, 唔代表佢應該咁做

無法律義務去守, 唔等於做完都無問題, 例如講大話、唔守時
咁如果呢啲唔好嘅事做少咗就係進步嚟, 選擇去唔做點解唔屬於進步?
生命嘅意義得延續?
你真係好On9
有咩物種不斷俾人宰殺,強迫生育都會開心呀???

利申食肉獸 但你講依啲嘢真係好撚On9
我幾時話無問題

我係話道德法律無可能阻止到發生
唔係有道德有法律就無人斬人無打仗
道德法律只係一紙文書, 做唔到令斬人打仗係世上消失

同樣即使無基因改變雞, 都會基因豬, 基因牛, 基因魚, 基因菜, 基因米以滿足人類咁多人口需要, 而唔係一句道德說話可以阻止, 滿口道德的人只不過係想自己心裡好過D
其實人類同其他動物係冇可能有對等地位
人類物種係地球食物鏈頂層,冇爭議可言
唔好講澳洲個d殺兔殺貓
點解貓狗擁有寵物嘅地位
而貓係某年代係魔鬼像徵
都係人類給予認可
極端d咁講,想邊種動物絕種,冇話唔得
只不過係有道德呢樣野規範,會犯法咁
但生殺大權,係人類一出世就有既權利
你攪錯左
我唔係叫人唔好唔食素
我係話, 食素的咪食素, 食肉的咪食肉, 你要食素係你選擇, 但唔好叫人食素, 阻人食肉, 食肉的人都唔好叫選擇食素的人唔食素走去食肉
一切都係由自己決定
食素同食肉的河水不犯井水, 你有你種菜, 我有我養家畜而食
但係脆弱雞翼真係好好食呀,所以我一定會食晒佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞