早田希娜奧運後想去神風特攻博物館被罵爆 樊振東孫穎莎取消關注

413 回覆
205 Like 7 Dislike
巴黎拿破倫個軍事博物館有無提下佢橫掃歐洲時比法軍殺既人?

美國空軍博物館有無講B29點樣炸平日本同德國平民?

傻鳩 邊有一間軍事博物館講被侵略果邊?
次次講二戰既野都係咁架啦

1) 我地現代人跟本無義務去represent二戰時期既戰爭立場 亦無義務對當時既人做左乜野而去做乜野

2) 成日講反思反思 佢地咪起左呢啲館比後代人知發動戰爭會含家橙而知和平既可貴 係咪咁都唔明?

3) 自古以來戰爭邊邊係正確係正義 係贏果個話事
邊邊宣戰先 邊邊打人先 跟本無關係
Nazi系統性咁去殺猶太人
咁美國佬唔係系統性大規模蹤火燒死德國人
平民同日本平民?
咁果邊美國佬攞正牌一日殺上千個人乜野都無?
因為佢地贏左姐嘛

4) 戰爭所有人都係受害者
所有保護過自己國家既人都係佢既英雄
你錯啦
抗日戰爭時我老豆已經出左世
佢係臨老之前先結婚生仔
佢有講過佢細個時有親眼見過日軍
可惜而家佢都不在人世
我係有D後悔無問佢更多關於當時嘅野
人地個館係日本本土比日本人睇
洗撚理你感受咩
咩徵用工館咪叫韓國整飽佢囉
係呀 你呀爺九歳就比皇軍隊林左呀
中共啲仇恨教育真係好成功

https://www.chiran-tokkou.jp/zh/heiwakaikan.html

在第二次世界大戰末期的沖繩戰中,被稱為特攻的自殺式攻擊作戰,可謂人類史上前所未有的作戰形式。在知覽特攻和平會館裏,展示著在這場作戰中,與装有起爆裝置的飛機一起撞向敵艦的陸軍特別攻擊隊員的遺物及相關資料。

我們非常感念這些特攻隊員以及戰死在各個戰場的衆多犠牲者,没有他們,就没有今天和平的日本。在静静地回顧特攻隊員們的遺德的同時,再次感到與裝有炸彈的戰機一起撞向敵艦的作戰方式,是無視於生命的珍貴及尊嚴,是決然不可取的。另外,也切身感到,不應該發動這樣的悲劇戰争。展示這些珍貴的遺物和資料的過程中,更要感謝各位遺屬的理解、幫助,以及各方有關人員的鼎力協助。

特攻隊員們抱著一去不復返的「必死」精神出擊時,想必是希望再次喚回國家的和平與繁榮。

由於這裏是出擊基地,把因特攻而戰死的隊員當時的身姿、遺物、筆記原封不動地保留下來傳承給後人,把祈禱永久的和平當作是基地居民的責任和任務,這就是在這裡建造知覽和平會館的縁由。

但唔係共產黨
同意

同埋精英運動員同時係公眾人物,身份同國家好密切。block social media 都係工作一部分,唔係做唔做朋友咁簡單
咪住先,佢去參觀下定係表示支持?
嗰個館有冇咩明確立場架?
提下個名當提咗?
事件?
點解唔係叫無差別殺人/虐殺?
I mean 就算每人賠一億
啲中國韓國人咪又係嫌唔夠
我老豆出咗世
佢話共產黨黎仲衰過日本仔,日本仔黎到到仲有飯食,共產黨黎到直頭抄家沒收家產,飯都冇得你食
大佬唔好咁癲啦
美國無端白事要殺你德日人?無端白事要用原子彈?日本人偷襲珍珠港點計?德日做嘅衰野係有影片記錄低,唔係美國口up唱衰佢就得
宣戰嗰方點都係死柒頭啦,你唔宣戰人地洗打你?
呢間我諗對軍迷好普通,如果對歷史冇乜興趣,係九州不如去佐世保或者遠d吳港睇軍艦同海軍博物館好過。
遊就館應該先係多d軍武野睇
仲計乜野
終戰簽和約果陣咪計完
仲想計乜野?
45完英美德仲打緊 46年已經同西德人攬頭攬頸
真係中共洗腦洗到咁撚樣?
我老豆果代 70年代我阿爺已經買田宮模型比我老豆玩
零戰大和號虎式坦克模型周圍都有香港人砌黎玩
日本文化主導哂香港既流行文化
係咪激撚死你班友日日係度提三年零八個月?
美國佬炸左咁多北越 而家佢地用美金用得幾開心?
一戰二戰有咩野關我地撚事咩?
民族情緒仇恨根本係上世紀既norms黎 用黎轉移啲愚民既仇恨離開佢地既政府
我地要care既野只係希望三戰永遠唔會出現
所以我哋一樣有話畀普京推出去做炮灰嘅人好撚慘(唔計一開頭出去燒殺姦淫嗰幾個部隊)神風特攻又冇犯戰爭罪
你老毛殺嘅最少10倍以上
要尊重生命反省歷史,試下唔好大細超,不如研究下文革死左幾多人?

唔好一提中國就啞左ok? 即係比皇軍殺既就係生命,比老毛殺既就係消耗品不值一提?
南京事件唔係事件係咩?
大陸人唔識歷史串9日本人唔正視歷史仲好笑
仲雙重標準,自己去神社打卡買Sanrio 御守就得,日本人去返神社參拜就唔得
張本智和同石川都係識講國語嘅日本人啊HI
接受唔到追返你地自己國兵啦
冇憎日本囉
日本次次地震都捐錢俾佢
講緊唔認同大日本帝國玉碎,nazi啲仆街野
衰野可以咁隨便抹走當冇做過?
鍾意一個國家唔代表要全面接受佢嘅過去
如果冇人記著呢段歷史係唔岩,人就會重蹈覆轍,只有誠懇面對過錯教育每一代,三戰先至唔會來臨
咁係咩事件?
:死咗人呀
:邊個殺人?
:我也不知道啊
神風特攻隊唔係打美國㗎咩!無佢地隨時無之後嘅核爆喎!
戰爭當中一件事囉 可以係咩事
日本同日軍有得分開計?
咁你哋唔好去日本旅行啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞