早田希娜奧運後想去神風特攻博物館被罵爆 樊振東孫穎莎取消關注

413 回覆
205 Like 7 Dislike
紀念陣亡軍人同支持納粹係兩回事喎
咁德國有無「紀念」納粹嘅陣亡軍人?
講真我未聽過佢地有咁做過
點解你會覺得冇?年年都有紀念日
你以為人哋歐洲好似你中國咁玻璃心少少事都上綱上線
唔係歌頌支支,小粉紅就覺得有問題
你話要打仗先計
咁韓戰期間中共整左隊「人民志願軍」抗美援朝
呢隊志願軍無搞過香港
根據你嘅邏輯,係咪都唔關香港人事?
支那人紀念志願軍,我地係咪唔可以屌?
定你又想話呢個唔係揸飛機自爆,唔係apple to apple?
早田真係好靚女
其實佢講到咁熱愛和平反戰,你轉一轉個角度講返中國,佢一句都唔敢回應

睇下新聞都知,當今對世界和平最大威脅係邊幾個國家,俄羅斯侵略烏克蘭背後都係個種蘇聯解體既受害者史觀

呢啲一句都唔敢屌淨係去屌而家已經冇人想打仗既日本,佢係咪真係熱愛和平大家都知啦
講到神風特攻隊關你共產黨事咁cls
係年年有紀念日,但紀念對象係乜呀你搞清楚
人地紀念日係講明同納粹劃清界線
唔係專門為納粹陣亡軍人搞嘅紀念日
同用特攻隊做主角嘅特攻博物館係兩樣野黎
所以日本點解要整個特攻博物館,唔去整徵用工博物館?
二戰早期美國敗走左菲律賓啦傻鳩
成個次序你都錯哂
啲集中營遺址大把人去睇
菲律賓邊個佔領唔係重點
係真心唔明點解發起侵略戰爭嘅一方
唔夠人打俾人打返轉頭都叫保家衛國
咁而家俄軍係咪都可以叫保家衛國?
紀念對象就係陣亡軍人同戰爭死難者,點解你會講到個紀念日會唔包括二戰陣亡軍人?
錯撚晒重點 依家d連登仔邏輯都冇係度講歷史 問你咩叫保衛家園又答唔到 仲要維基同google咁簡單都唔search下先

雷伊泰灣海戰(英語:Battle of Leyte Gulf,日語:レイテ冲海戦),是第二次世界大戰太平洋戰爭期間美國、澳洲與日本之間爆發的海戰,戰役地點位於菲律賓雷伊泰島附近。當時日本海軍全力攔阻美軍重新奪回菲律賓以及保護南洋戰略資源。

結果如所預料,數量上遠居於劣勢的日本海軍聯合艦隊戰敗。巡洋艦以上重型軍艦13艘被擊沉,日本在菲律賓一帶海上、陸基等航空力量被消滅殆盡,嚴重打擊了日本全局的實力,從此日本海軍在太平洋戰爭中,不再具備戰略力量,此戰役也為後來美軍成功攻下菲律賓群島、沖繩島等地打下基礎。由於戰局無望,日本此役第一次有組織地發動神風特攻隊自殺攻擊[3][4],1944年10月21日澳洲皇家海軍所屬巡洋艦澳洲號被重創,似乎顯示特攻取得了一些效果。然而無法阻止美軍,美軍於1944年10月20日登陸雷伊泰島,麥克亞瑟將軍10月25日在該島設立了司令部
你地真係同啲大陸仔一樣偷換慨念到on99
你覺得神風自殺既機師有侵略過人咩?
佢地只係比人水左去炸打到黎既美國佬希望自己國家同屋企人無事去犧牲自己

講多都哂氣 對牛彈琴
首先,我無話打仗先計。你拎 戰爭行為 去同 種族清洗 比較,咁樣絕對唔Apple to apple 喎。

你想屌佢記念人民志願軍有問題,定係你屌隊人民志願軍有問題?用返你呢個人民志願軍做例子,宜家係話你做乜走去屌尻班共產黨員走去記念佢祖先當年抗美援朝喎。

你覺得宜家班大陸佬係因為神風特攻隊既行為而去抵制?宜家係屌緊班大陸佬抵制任何同日本皇軍有關連既所有野喎。

依你睇法,呢個世界有好多野你都需要去憎,你都幾唔得閒。
你唔撚明既可以去睇永遠的零 / 岩本徹三同坂本三郎既自傳
不過我都唔會expect你呢啲on9會睇
其實不如你了解下個知覽特攻平和會館係紀念啲乜先好嗎
https://www.chiran-tokkou.jp/zh/heiwakaikan.html
在第二次世界大戰末期的沖繩戰中,被稱為特攻的自殺式攻擊作戰,可謂人類史上前所未有的作戰形式。在知覽特攻和平會館裏,展示著在這場作戰中,與装有起爆裝置的飛機一起撞向敵艦的陸軍特別攻擊隊員的遺物及相關資料。

我們非常感念這些特攻隊員以及戰死在各個戰場的衆多犠牲者,没有他們,就没有今天和平的日本。在静静地回顧特攻隊員們的遺德的同時,再次感到與裝有炸彈的戰機一起撞向敵艦的作戰方式,是無視於生命的珍貴及尊嚴,是決然不可取的。另外,也切身感到,不應該發動這樣的悲劇戰争。展示這些珍貴的遺物和資料的過程中,更要感謝各位遺屬的理解、幫助,以及各方有關人員的鼎力協助。

特攻隊員們抱著一去不復返的「必死」精神出擊時,想必是希望再次喚回國家的和平與繁榮。

由於這裏是出擊基地,把因特攻而戰死的隊員當時的身姿、遺物、筆記原封不動地保留下來傳承給後人,把祈禱永久的和平當作是基地居民的責任和任務,這就是在這裡建造知覽和平會館的縁由。
得啦得啦 你個名都明晒
神風特攻隊根本係比美國佬打到殘血日本仔果陣又唔想認輸既既最後一着

個自傳演繹到保家衛國又點 事實係首先開戰個國家做d咩可以到頭來講打仗係保家衛國??? 都無撚答過呢個問題就收皮吧啦 拋本自傳出嚟懶有墨水咁

你咁講俄仔同哈馬斯d戰術都係保家衛國姐
用你logic咁美國佬都唔應該守珍珠港
因為夏威夷都係侵略返嚟

唔夠講就偷換慨念自古以來
大陸仔係咁上下
又話幾FD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞