早田希娜奧運後想去神風特攻博物館被罵爆 樊振東孫穎莎取消關注

413 回覆
205 Like 7 Dislike
睇都唔畀
對牛彈琴
冇興趣同你討論落去
最後請問早田希娜去參觀知覽特攻平和會館有咩問題?
日本人當神風係國家英雄
睇下呢個tweet就知
佢地起個館原意係點我唔理,
但日本人對神風印象係「因為有神風,先至換來依家嘅和平」「多謝佢地守護日本」
我睇咗好多個都係咁講
咁係叫反思?
乜反思唔係諗做錯乜野咩,點解會係歌頌戰犯?

https://x.com/dig_nonfiction/status/1823676325263249917
人地起間野係為左乜都唔理嘅話,有需要討論落去咩
你繼續憎日本人啦
知覽特攻和平會館我去過
入面有零式戰機殘骸睇
軍迷會J到出血
至於立場就老實講真係隱惡揚善
睇得最多就係強調日本係戰爭嘅受害者
但對自己本身係發動戰爭一方嘅事實就着墨甚少
如果你有去過個展館
其實佢哋由頭到尾都都覺得自己冇錯
所以唔存在所謂嘅反思
我諗佢哋最大嘅反思就係點解咁on9要同美國佬開戰
你癲,睇我名都知我崇日啦
唔係樣樣都幫日本囉
佢地心態錯唔通跟住佢地錯?
早田希娜有乜問題?
有無問題,真係視乎佢用乜心態去
我就唔知佢諗乜,評論唔到

一個後生𡃁妹運動員,我估佢未必知太多歷史
所以無必要好似大陸人咁玻璃心
我上面嘅留言都只係針對博物館,唔係針對佢本人
我地唔係大陸小粉紅盲目反日
只係以事論事
日本用特攻博物館,原爆博物館轉型做受害者
多過真係反思戰爭
唔止我一個係咁諗
奪魂兄,小弟一路有追你回覆
真心覺得你唔係盲反支那
係想客觀面對歷史
可惜班支那人同連登班支畜一樣係冇腦
其實再退後一步,就算個館真係用宣揚軍國主義角度去講,好似遊就館咁,都唔代表入去參觀個人一定照單主收架嘛

點解佢地講到入去睇個館等於fully embrace佢講既論述咁
lol 垃圾01冇參考價值
英雄所見略同
中國當時同美國+一大抽國家係同盟國
點解咁多人覺得唔關事
諗唔明

支那仇日因為當年南京大屠殺

美國掉咗原子彈重創日本
令日本投降

點解支支仲要仇美

照呢個邏輯
美國應該係大恩人?
用下個腦都知
如果個博物館係glorify Nazi/神風特工隊
唔會今日先有人屌啦
支那係撚盟國
唔知早田希娜點諗
但如果係一個本身對歷史認識唔深嘅人
仲要係特別容易感情用事嘅女人
係博物館環境嘅耳目濡染之下
好自然會覺得特攻隊好偉大,覺得日本係戰爭受害者
呢個機會係好大好大
除左德意日之外基本上都係同盟國
返去讀書啦
神風用生命保護日本人
係日本人眼中係英雄喎
如果座嘢係當地居民起的話
唔通會屌話當初犧牲自己保護國家的人係衰人?
一個對歷史唔深既人
街邊一個mk妹
你問有邊到想去
斷估講1000個地方,都唔會諗起想去呢個博物館啦下話
佢提得出黎,點都對戰爭有基本認識啦
日本第一嘅乒乓球女運動員
點可以當佢嘅品味等於街邊MK妹

話佢歷史認識唔深
係因為就算佢有興趣都未必有咁多時間了解
唔駛練波咩,日本第一,奧運選手奬牌得主喎
我信你係想認真討論既

你講得會唔會太誇張,呢啲軍事博物館我都去唔少,我就唔信一個博物館有咁大影響力,重要話女人一定感情用事,係咪有少少貶低女性

去返最基本,你有冇真係親身去過個館先? 當我地都唔知個館實際上係點講,有冇提過開戰既原因等等,冇既話呢度講咩都係9up

用返一個好人本主義既個人角度去睇,個神風突擊隊員心入面好可能真心覺得自己係保家衛國,話佢都係軍國主義洗腦教育之下既受害者又有咩問題先? 對日本人黎講呢個都係和平教育重要既一部分黎喎

同埋你講到日本人比呢啲右翼論述影響到好似仲係好好戰咁,而家日本政府想修憲有番正常國家既防衛能力都舉步維艱,民調大部分人都反對,咁你講樣野事實上個影響冇你想像中咁大囉
唔止特攻博物館同原爆紀念館
係日本,所有同二戰有關既紀念場地
一律係宣揚
「日本係為左解放亞洲而戰」
「日本係俾歐美中強逼發動戰爭」
「日本係二戰入面既角色係自衛自存」
「日本平民係戰爭入面好慘」
「日本係唯一受到核攻擊既國家」

所以
俾日本帝國軍隊屠殺既3千萬人一律唔提
全日本冇一間軍事博物館會提及俾皇軍殺死既人
主力抗日都係中華民國啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞