早田希娜奧運後想去神風特攻博物館被罵爆 樊振東孫穎莎取消關注

413 回覆
205 Like 7 Dislike
再講 宣人戰同佢地既軍人保護自己國家跟本無衝突亦唔係mutually exclusive
本身軍人既用途就係國防架啦

俄佬係俄佬既領土比人打都的確係「保家衛國」呀
我知道佢地個信息係宣揚和平
但用特攻隊做主角
俾人感覺係:戰爭會令自己受到傷害,所以渴求和平
而唔係因為戰爭會令到其他無辜嘅人都受到傷害,所以渴求和平
個出發點係唔同

特攻隊無錯係慘,但某程度上係佢自己嘅選擇
其他國家手無寸鐵嘅平民慘一百倍
所以我點解講德國嘅集中營博物館,或者建議日本應該整返個徵用工博物館
因為呢D博物館先真係由第三者嘅角度出發去宣揚和平
如果永遠只係由自己角度出發,唔理其他人觀點,又點可以真正反思戰爭?
而特攻博物館就間接放大左班特攻隊員有幾慘
原爆博物館都係一樣,只係由日本人嘅角度去睇戰爭
我唔覺得咁樣算係真諴地反思戰爭,追求和平
討論咁耐根本都無講過美國佬啱唔啱 錯鳩晒重點
無答過問題而偷換概念果個由頭到尾都係你
大陸仔真係咁上下 幾認同你呢句
無錯特攻博物館係反思戰爭同反戰
但同原爆博物館一樣
都係用日本人嘅角度去睇戰爭
間接放大左日本人有幾慘
呢個就係問題
點解佢地唔為因為佢地侵略而受害嘅人整返個博物館
俾日本人知道其他國家嘅人受佢地侵略係有幾慘
佢地都知美化侵略吹奏皇軍係講唔通
所以轉型做受害者
原爆博物館同特攻博物館
就係幫佢地轉型嘅工具

佢地反戰,因為佢地覺得自己最慘
佢地係受害者,而唔係加害者
大英博物館都俾班大陸仔屌到仆街
日本試下建議整個南京記念館
你估下班大陸仔會有咩反應
用人地既苦痛做教材,同曬命有咩分別
日本嗰時軍國主義,打贏左既話你宜家應該做緊奴隸
同神風冇關係
係中途島戰役令美國意識到日本只會戰死 唔會投降
講明人地嘅苦痛係原於自己
咁點樣係曬命?
你會唔會曬命自己點樣傷害過其他人?
正如德國有集中營博物館,猶太人有無屌?
係睇你點樣演繹姐
大英博物館嘈嘅係另一樣野
講到啲平民有份打人咁
說好的體育同政治分開呢
我無話唔包,我係話主角唔係納粹陣亡軍人
小粉紅出擊
打中國洗用到神風?班小粉紅short9左?
日本人用日本人角度去起有咩問題?
呢間館係戰後立即由啲當地平民自發起嘅,死嘅都係日本人,佢地就係用自己角度去反思戰爭帶來嘅禍害

你講果啲第三者觀點,日本平民真係想去知?用自己角度去屌人唔企第三者角度去睇,跟本就離地到飛起

唔通美國佬又要企係拉登角度去分析反思美國打阿富汗?
去南京大屠殺博物館咪一樣俾日本人屌,有咩分別
我係美國人呀hi
我只係覺得特攻隊同大陸佬係歷史上係有D關係
但我支唔支持佢地出咁多力去抵制就另一回事

正如同中共有關嘅所有野我都唔鐘意一樣
所以共產黨員走去記念佢祖先當年抗美援朝,我都會反感
但咁唔代表我會好唔得閒
因為都要睇埋用乜方式抵制,用幾多力去抵制
我無話佢地唔可以用日本人角度去睇
但佢地作為帶頭侵略別國嘅國家
如果真係有心反省嘅話,就要同時都要從第三者角度去睇
如果日本平民真係對其他國家嘅平民嘅慘況無興趣,咁仲點樣叫反思戰爭?
佢自己嘅平民係命,人地嘅平民唔係命?
只係咁嘅要求都叫離地?咁不如唔好反思算啦
原來日本人反戰,單純只係因為日本人係受害者,而唔係因為佢地為其他人帶黎傷害

講緊第三方平民,無辜受害人,你講乜野拉登?
美國當然唔駛企係拉登角度去分析反思美國打阿富汗
但作為一個負責任嘅國家
佢係要企係當地平民角度去反思點樣減低對無辜平民嘅傷害
講完就想去下
吳市大和號博物館介紹零式戰機同機師,當中有一份遺書同埋年輕機師嘅錄音遺言。嗰位機師剛剛入咗應慶大學,前途本應一片光明,為咗保家衛國臨起飛前感謝父母照顧。雖然只係聽到兩三成,但幾十歲男人老狗一路聽一路眼濕濕。
呢班人咪算好彩,有人為佢地流淚
甚至有人歌頌佢地保家衛國
果個年代,唔知有幾多國家被侵略嘅人
乜都無留低就瓜左
有無存在過都無人知
更加唔好講有人為佢地流眼淚
又話甲級戰犯其實係新倉山忠靈塔個度既
原來仲要分主角唔主角㗎?仲以為要好似日本仔咁講到軍國軍人就要即刻被批鬥咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞