早田希娜奧運後想去神風特攻博物館被罵爆 樊振東孫穎莎取消關注

413 回覆
205 Like 7 Dislike
咁頂多只係歌頌佢地嘅國家「英雄」咋喎
何來反思歷史,承認罪爭過失,宣揚和平?

盟軍攻入德國
都有納粹軍人保護自己國家
德國係咪都可以整個博物館歌頌佢地?
駛撚你支那人關注
遊就館都有提南京事件啦
講到人哋一個都唔講咁
就算無日本, 內戰, 三反五反, 文化大革命一樣死好多人 支那有認錯先, 毛澤東條死屍依然受崇拜呵, 支那人有資格話日本咩
「吳市大和號博物館介紹零式戰機同機師,當中有一份遺書同埋年輕機師嘅錄音遺言。嗰位機師剛剛入咗應慶大學,前途本應一片光明,為咗保家衛國臨起飛前感謝父母照顧。雖然只係聽到兩三成,但幾十歲男人老狗一路本朏聽一路眼濕濕。」

我唔識日文,又唔係日本人,親身去都未必好大感觸
但樓上有人睇到喊,所以日本人點睇,真係好難講
女人一般比較感性,男人一般比較理性,只係想講男女有別,唔係貶低女性

你話特攻博物館對日本人黎講係和平教育重要既一部份
咁其他國家嘅受害平民又係咪和平教育重要既一部份?
係咪都應該多D提下?
上面有人指出日本無一個博物館係有提過其他國家嘅受害人,如果係真
咁佢地嘅和平教育真係完全唔平衡,完全係單方面

我同意今時今日嘅日本人唔算好戰
但佢地將自己塑造成受害者,刻意隱惡揚善
我唔覺得咁樣叫真正反思歷史
咁不如整個納粹紀念館紀念納粹黨令全世界團結?
Cctoy會唔會連2019啲防暴警都話係保衛家園?
但係比重係幾多,整體帶出黎嘅信息又係咪同上面所講一樣?
有無更多資料?
打美國艦都辱華?
我冇參觀過呢啲博物館
佢個博物館入面有冇歌頌神風我評論唔到

但我唔係好明
點樣博物館反思得嚟又唔會變咗做屌佢地所認為的英雄的行為

博物館應該係陳述歷史
唔明點解要加反思
呢啲每個人都有唔同睇法同領悟
博物館的作用係記錄歷史
唔應該有個人意見
每個人身份唔同
對歷史會有唔同睇法
日本對二戰立場同反省模糊係公認,稍為做吓research就知佢哋當正自己係受害者,係得Cctoy先會撐日本
炸鳩死班日本仔就啱㗎啦,從來唔覺得佢哋可憐
毛主席都感謝日本
支那狗一日三餐反美反日反韓
係咁你班支那狗仲去日本旅行
Who said I did
又大屠殺又唔反省
你班支那狗仲去日本比錢佢地洗
屌你清朝比人8國聯軍
又唔反省下
成日話比人聯軍打好慘又唔講自己宣戰
個名其實係叫「知覽特攻和平會館」
個名比較難叫,所以講講下就講左做特攻博物館
佢個名有「和平」兩個字
姐係佢真係有信息想帶出黎,所以先話佢反思

博物館作用唔係只係記錄同陳述,根據維基:
一般人歸納出博物館所富有之功能為:典藏、研究、展示、教育四大項。博物館服務於不同的對象,從研究人員、專家到公眾。目前越來越多地轉向為公眾提供服務。

展示同教育,姐係博物館係可以選擇性去展示某D資料,隱藏某D資料,然後帶出某D信息,咁當中自然會包含左某D人嘅想法
連登班cctoy真係無資格笑台狗祟日反港
班cctoy咪一鳩樣盲反中盲祟日
係要拎歷史嚟講的話
唐朝果陣唐軍三佔高麗
有無賠償比今日既韓國?
亁隆打左咁多土地返嚟 今時今日同啲少數民族有冇道歉?
清朝欠款支那都唔找數啦
我去過哂吳市同遊就館果啲所以明
上面果班支那仔剩係識鳩up民族仇恨
你係 扮乜鳩
七十幾八十年啦前
你老豆都未出世
關你撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞