原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
殺校潮黎緊,仲教師
咁我真係見識少 可唔可以分享下咩setting ngo願意用4字頭月薪請個fg
醫療科明顯更加難入 first hon+相關工作經驗已經係最基本
老師我唔清楚
真 好鬼後悔
駁唔到?
一直想搞社工好耐啦
社工本身個價值觀同政府都有唔少衝突
讀書個陣都教要為民請命,見到不公既政策就要發聲,依家分分鐘用國安招呼你
尤其反送中個排,政府根本只會愈黎愈睇唔順眼D社工
相反支那社工就真係國家維穩機器,負責去推廣黨理念
政府一定想支那社工取締依家D社工
有責任感社工係業界唔超過一成
你個腦kick實哂 同你駁返都哂氣
老師唔計升職人工條尾都長好多啦,轉校又唔會減人工,社工轉工平手過檔都偷笑,勁多都要減
我係你就廢事出嚟柒
ching點統計返嚟?
我係你唔只唔會出黎柒 直頭要捐返入老母個閪到重新出多次世生返個腦出黎
屌社工唔搵到點會咁多人讀
唔通真係一心幫街邊阿婆搵地方住咩
報警拉亂倫佢哋班閪仔就叻
咁你就躝啦 係到搵存在感
好似好多人鬧交咁
lm
香港社福界嘅發展真係太畸形,完全係以發展性工作為主,etc ICYSC, NEC, DECC依類嘅社工講衰啲其實真係做跑數狗,直接令香港社工更易取締。

當然香港係有唔少case work,但比較之下其他國家嘅社工發展都唔係咁。
醫護同老師差唔多去邊都按年資劃一價
社工入到社署先跟pt, 啲機構自己開價
因為社工真係太奇怪
咩工作都想做,ngo班老細又係社工話事,變左好多有牌既人都唔滿意班老細將d工作比晒社工跟
你睇下樓上d社工仲要幾串,就知咩事
不過都明,大家都係為左搶資源姐,唔拎多d野做點證明自己個牌既價值
工程都唔差,至少有政府條水食下,咩律師會計師,你唔係人中之龍就小心,政府係唔會救你
成班以為自己睇透世事既小朋友
MSW係極掙扎 未計競爭極大 無背景勁難入
然後又貴又細保障 考唔到ASWO都未必有SWA
請都請個後生fresh grad好過 諗到放棄
唔知讀乜 無理科讀醫療
得返老師?唔會太遲?未講殺校
Swa上面又話缺人
醫療master就難入
老師其實還好 pdge好快讀完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞