原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
做地盤既BSE 6日工+例牌OT
物管BSE 人工少多野煩24小時oncall
唔明點解D人會吹到同幼教社工護士同級
例如?
真排名如下
醫生
護士
律師
教師
社工
其他專職醫療
工程

原因如下,醫生護士全世界都要,香港外國都係t1 唔洗講
律師好睇運,有人風山水起,有人得幾萬,唔夠穩定
教師唔講,愈黎愈少人生
社工好多唔足point做住swa 27k左右
專職醫療政府玩爛左,狂開program谷爆
工程唔洗講,叻仔入到政府即變t1,出邊就做狗
女工程都係t1 要風得風
唔係話ta極難轉正做老師咩?依家
係 有啲學校寧願空左個位都唔肯升班TA
香港薪金現況:持有專業資格的專業人士收入中位數為$47600
https://lih.kg/3743505
其實點解?寧願空都唔升
咁依家入去做ta諗住可以轉正嗰班咪仆街?
其實教育界前景係咪真係咁差?仲有無可能變返好
如果社工唔係薪高糧準嘅荀工
床哥𠵱啲撚樣點會肯30歲後生性讀返書都要讀個牌返嚟

何君堯都講到明要改革社福界
就知不嬲社工嚿錢佔咗政府勁多支出
抄下治療師啲嘢鳩噏下又一日,幾好搵
你都幾撚無知
NURSING幼教仲要女仔神科
讀唔成書嘅,個個報個濕鳩HD Asso
啲男仔出嚟做個文員仔,就萬頭萬中
啲女就已經講緊兩萬幾

幾皮嘢帶下活動搞下talk
Ot 有補鐘
你知唔知好多乞食HD科讀到幾辛苦都好
出嚟都係得1萬中

讀社工hd可以搵到萬尾嘅post 穩定轉正swa半工讀再上degree

唔使好似私人市場咁捱戇鳩港資文化、凍薪、粗口、無償OT
社工HD𠵱條路幸福過幾多其他HD人….
其實一個無社會經驗嘅人點解可以做到社工?
紥鐵真係唔辛苦,你都可以做下
社工一出嚟就一路薪優
無社會經驗不知民間疾苦
點去解決其他人嘅問題?
收皮啦,你班撚屌唔抄治療師野咪唔會比人屌囉,乜係你地嘅社工課程入面有學過點做運動,點做認知訓練咩,你連人體肌肉有邊幾舊點活動,個腦點傳signal都未識就收收皮先,為咗升職不擇手段抄人野話自己做治療,比返少少尊重人地,做好自己本分先好衝出嚟啦屌你老母垃圾社工
識親d社工有一半都話早知讀護士
你係要做返自己本份,唔係走去做PT OT野,屌你老母忍撚你班仆街社工好撚耐,你係覺得治療師野係叫「好做」咪正正經經讀返個牌囉,咪撚柒係度話自己做運動、認知訓練啦柒頭
緊係
第一班家屬一定聽你話先
第二有事又係你主導先
第三人工接近

反正都係忙 點解唔做護士
笑左
我fd個婆婆比個社工做moca就話人有腦退化
心諗,moca係screening tool, 唔係diagnostic tool, 唔識分仲要扮勁
為咗上位左抄抄加抄抄又一日不知幾爽,難為治療師護士CP要讀幾多書讀幾多專業野先有咁嘅糧,一日到黑嘈嘈嘈話自己社工pw都帶到運動小組,識條春咩你地
1,2都認同
有d護士惡過狗你投訴都冇用
不過人工護士高一截,呢個先係主因
呢位巴打
你既專職如果咁易比人「做埋」
你會唔會考慮下係你能力問題

OT/PT 唔再係神科來架啦
接受現實啦 無得再好似以前咁大支野睇人唔起架啦

剩係OTA/PTA呢啲次一等既話都成街係
仲要開部iPad 係度比老人玩遊戲就話自己做認知訓練,屌你老母個阿婆完全唔識做,跟住班垃圾社工係後面影幾張相就話自己成功幫到人預防腦退化笑撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞