原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
大陸有冇社工𠵱個崗位
其實所謂改革都係跟大陸嗰套制度行啫 肯聽聽話話咪得

我個fd做緊youth聽佢講都未驚過失業 忙到pk
仲多咗啲大陸團要帶下 幾好玩
十幾K 我十年前仲喺香港做都唔係依個價
依家人手短缺到傻閪IVE仔都有得做細機構A仔
依家嘅香港非MPS包底嘅科都冇乜吸引力啦
一係揀科易first hon嘅,練好啲把口同枝筆,報JRE officer好過

我諗真係冇人諗到香港有朝一日嘅經濟要靠MPS勞動人口帶動,連大陸社會都未必玩到有呢個情況
討論依啲topic
永遠行內人士都係覺得入錯行乞緊食
好心呼籲叫人唔好入行悔終生

行外人就覺得筍、搵好多錢係到屌呃飯食
行情實況乜柒都唔知

但自己又唔夠膽入嚟睇下係咪咁好景
應該都係,因為老師都飽和,邊有位比你轉正
但你讀完個degree再讀個PGDE,唔去返教育界都心理唔平衡啦,所以先話threads條撚樣仲水人做老師9up唔洗本
考哂公務員算啦,香港依家唔讀大學都無所謂,讀乜先重點,東華學院成堆好過讀乜乜大學啦
你估做社工係為咗幫人咩
冇錢點幫人呀?
香港社工課程唔係graduate entry only+ 強制要求有full-time 工作經驗 / 幾百個鐘義工經驗先會收

美國傾向以MSW為主,top school多數得MSW
MSW入學唔需要BSW,但係BSW有機會可以讀少一年
BSW多數係啲二三線state school先會開
要做LCSW都係要讀返個MSW,咁不如UG讀其他嘢再出嚟砌靚CV報MSW

英國top school慢慢都係用MSW取代緊BSW
講真,英式更早嘅直頭只係diploma嚟,同nursing/therapy/rd/mls都係diploma level,係之後升格咗先變bachelor degree
如果你講短期就係,但長遠講我唔太同意
社福界有幾樣根本死症黎

第一係Lump sum grant - 廿年前柒婆強推一筆過撥款之後,社福界個命運就已經同商界綁死。成個社福界自嗰時就係商界寄生蟲,靠r funding 維生。依家點解咁多project base / funding base 就係因為機構無辦法請到perm。依廿年社福界仲有得做就係因為個經濟環境仲affordable。但最近一兩年甚至經濟唔明朗下,商界最先cut嘅一定係啲所謂嘅funding。我朋友仲喺香港做緊,都話因為少左funding ,未來有啲位要cut

第二係社工注冊局改制,你唔好以為改制真係要你愛國愛港咁撚簡單,佢改得制就係預咗有好多嘢佢可以改,包括發牌制度。香港政府自雨傘後無信過社工,依家仲要財赤,佢一句開通俾支拿登記做Sw已經含得撚。講緊支拿SW一個月8000HKD,人地聽教聽話。

咁你可能話我都入左職關我咩事,最攞命係Lump sum grant 之後香港SW 大多數係contract base,佢唔續約係完全唔洗俾面你。

依家仲周圍搶人只係因為真係有好多社工移左民,依家仲未cover 到

最後,如果你仲喺香港做SW,建議你入政府做應該係最安全

利申,喺HK做左10年SW,依家喺UK做緊SW
好多制度本身原意係好
但慢慢就被有心人利用搵著數
programmer唔係剩係睇年資
見唔少做十年廿年都係得30k
社工要入到政府/跟政府pt嘅工先係搵錢
幾皮嘢前提係你搵到ASWO位
出面唔做政府位
大部分都係SWA位

如果你本身係有少少責任感嘅人
又要預24小時on call

做前線社工其實都幾唔好pay
但係高層社工又唔到正常人做
呢期全世界都請唔到人
唔敢減人工喇
不過只限呢期
之後人手多返返就好難講
所以咪話除咗除咗醫護之外都肯定出面大把專業工仲高人工囉
仲所以
痴線啦 一grad 3X -4X咁都唔叫荀咁係咩
日日吹奏嘅護士又係呢個價 但社工易做幾多
Pt 2 其實都無得避
醫護/老師/社工
呢三座山政府想搞好耐

而家已經開始搞緊堆前線職位用外勞
佢要搞社工真係唔難

未睇下玩得幾耐
如果佢出8千
其實係將社工由專業除名
fg足point都已經唔係易事 仲話4x 師兄 建議上少D連登啦 出去講會比人笑呀
弱智仔 講緊同一條梯隊你就講其他嘢
你見識少姐 我識果d 4字頭唔洗輪更返梗8-5
Kong U fg

唔識價真係唔好衝出黎唔該
𠵱個返工鐘數我估係駐校社工啦
Fg 4字數 做10年應該爆到6xk
我之前個駐校社工就係咁 買港島私樓返放工渣波子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞