原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
香港社工好少專做case
一定要搭啲唔同野先突顯到所謂「專業」
又要搞小組又要做case 仲要帶埋活動、管理工作
無錯係樣樣都識既
但相對真係好難精於某一樣
已過來人身份得罪講句,一刀切將香港社工推到淨做case 至少一半人失業

其實社工專業化依個問題爭拗咗30年都嚟,天台屋石油氣罐事件已經講緊

首先要問嘅係香港個環境係咪真係可以做到外國嗰種專業化,唔用教育層面去講,用返本身工作環境層面去講,外國社會福利分工清晰到淨係負責Social Care,一條team 有一半係health care 同事去跟所有health issue,香港社工仲要戇鳩鳩陪人複診。

同埋我唔知幾時開始社工專業化依個議題唔係深化社工嘅工作,即係點樣喺社會動用資源俾service user 而係去掂其他專業(therapist) 。個個都走去學satir etc,但唔諗下依樣野本來係交俾family therapist 做

仲有外國社工係唔會掂group work ,依啲野係俾下面啲PA / contractor 做。
香港啲workload好難搞
啲老細跑fsa唔係為左達標就算
而係不斷要同上一年/其他單位比教黎攞威攞彩變左如果將啲社工專職化,例如一team社工一個專做case 一個專做小組,一個專做管理
咁就會搞到一個社工要跟成百幾個case一係就一年搞幾十個小組
又係搞唔掂
唔知你邊度外國
澳洲同美國都做group兼會做clinical work
講到尾就係去番最開頭嗰幾個問題

lump sum grant 之後社工只係跑數狗

跑完服務人次就跑錢。無所不用其極,所謂needs assessment 全部係為咗R 狗會Funding
我喺UK做Local Authorities ,只會做Case

當然有clinical social worker 但同樣focus 係Social care services 唔係health care
澳洲sw可以診斷精神病同做治療
香港幾時跟到
競投機制都好大問題
邊個用少啲成本搞到個樣野
個服務就歸邊個搞,變相啲員工做到隻狗咁
係你件傻仔身上搵自信就有
ching 咩年資咩人工
利申 做左5.5年fm
社工性價比真係算高

一畢業已經有牌,只要你有份工,多數都唔會太辛苦,然之後讀埋啲什麼輔導,又可以搞多盤生意出嚟
5年 contractor, 3頭, 地獄
好屈
quit la, 轉fm
番5日, 唔洗行site
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞