原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
治療師洗好似你咁下下買老細怕?做咩係咁擺老細上檯你地班垃圾刷開鞋返工剩係奶鞋底,所以咪冇人睇得係你地啲垃圾囉

做治療師係同病人負責,唔係下下睇老細面色明知對病人有害都會聽個老細話做錯嘅野,你咁講咪證明晒社工只係一種刷老細鞋不學無術抄人野嘅垃圾職業

邊種職業係人,邊種係狗,呢位社工狗已經表達晒出嚟
醫務社工彈case畀社署拎綜援,再送佢入老人院
唔洗抽我一兩句啦
我個位見既OTA/PTA一定多過你
到底背後有冇你講果堆theory?心照啦

都係果句 有啲自知之明 認清現實

「老細係唔睇呢啲野 如果佢眼中既專職咁易交比人「做埋」 都得 你係老細眼中已經無咩價值」

我唔再覆你啦
繼續死屌爛屌
然後比你單位既SW食埋你個位啦
從來都唔係神科
只係MPS不經不覺跑贏大市,加上PT/OT仲係MPS包緊底(即係仲係好缺人)先咁competitive
無MPS包底嘅話,都係步視光、藥劑嘅後塵
有幾多單位係連full time治療師都唔肯請
而家治療師既供應量又多左幾多?

嗱 繼續自己呃自己
唔怪之得你老細睇你唔撚起
你應該係舊底紅磚出嚟果班自命不凡既垃圾
睇啲口吻真係好似

你以為重係獨市神科呀?

所有回覆:老細老細老細

真係笑撚死我,所以話你地剩係識刷鞋做啲傷害病人嘅野都照做,係幾咁無道德同下賤,為咗錢同上位害人都做得出,同倫敦金根本冇分別

繼續奶鞋底啦白痴仔,幫你老細含埋撚先好返工啊

正式表明:社工就係無恥無下限嘅垃圾
放緊暑假,遲啲先辛苦
根本就行行都有佢既範疇
無謂自命不凡覺得人地搶左自己啲野做
唔夠人就行通材

視光、藥劑呢啲一日唔改革個體系
一日都係咁
有冇人對自己嘅職業感到非常自卑⋯⋯
https://lih.kg/kRhyRT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
因為連登班毒撚話N展有型
成千幾個like喎
睇社工唔係做咗人哋既專業,係濕星嘢、手尾要跟。
下下會仆街社工咁俾人叫,又覺得你又廢又懶
忍得到先好入行,仲要堅持返個理念。
返工從來都係老細話事 老細明知唔係你範疇 佢叫你做你都要做架啦 講到社工鐘意搶人啲野做 要屌就屌老細縮數啦 咁撚自命不凡咪出黎自己執業
社工想入行 邊度可以讀個牌
風火水電 civil 測量 地盤
各路人馬去投 千幾人好出奇咩

ig等班港女投票就公平喇
雖然其實工程狗普遍都唔係好care女人點睇我哋
你覺得唔型咪唔型囉 關我撚事咩

利伸:工程狗
我覺得社工型啲親身體驗過男社工把利嘴係屈機
講嘢圓滑 令人放低戒心
5皮野 唔差在吹夠十萬
正解
佢以為做多樣野好輕鬆
成日話唔洗睇老細
真係用愛發電咩

講真呀 老細咁貴請PT/OT
都寧願叫個Sw做
個治療師本身都有問題啦
我唔覺得SW會搶到PT/OT嘅嘢嚟做,本身性質完全唔同
除非係間機構唔夠resources請到班專屬而又competent嘅PT/OT team負責處理相關需求,咁就可能會出現呢個情況

不過咁,好老實講
普通熱下身嘅動作、基本生活技能教學,YouTube都大把
唔講YouTube,中小學都上到識背啦
如果對象係physically冇太大問題,mentally又只係輕症嘅,咁點解要特登搵PT/OT?
PT/OT係留返比真係嚴重到要搵PT/OT幫手先有機會改善到生活嘅人

BTW不過以未來個需求睇,Clinical Social Worker呢樣嘢要推
咁CP/EP可以專心做返tests同複雜難搞嘅個案
所以SW角色會愈嚟愈重要
唔好係度搬龍門,而家屌緊你哋班社工唔撚識尊重其他專業。自己又話忙但又搶人野做係心理變能?

一個setting要咁多個專業就係因為各自有自己長處大家分工去做好件事,但你哋自己野唔做,有幾多社交康樂心靈需求抑鬱無人理,係度做運動認知訓練,仲要講到好理所當然咁話人地廢所以我要踩你場?你唔尊重人,就唔好諗住要人地尊重返你地。講真啊你唔係覺得你啲行政野打電話R funding,一個有治療師學位嘅會唔識做下話?尊重兩個字都唔識學人話自己係專業人士人唔笑狗都吠

老細如果係咁嘅一樣會屌佢,我地冇你地咁種奴性,如果前面擺住個case要心靈社交支援,但你老細叫你唔好理就去搞運動,你會為左個白痴老細order放棄自己專業要做嘅嘢?如果係咁咁你哋冇資格叫自己做專業人士,亦唔配受社會尊重
如果可以part time讀mental health nurse 的話,應該都好賺
識人做社工 無時無刻都wts同上ig撩女
我認同如果鳩做社工的確係誤人,同啲老師鳩做都俾人話誤人子弟一樣
咁社工一直都係螻蟻,老細都睇唔下班前線靚架,講真
社工不嬲都係識做人好過識做事

但係教育上係咪真係train到所謂嘅clinical sw先
剩係寫少少介入層面同介入技巧已經覺得好複雜,仲話唔應該要求啲sw識做呢啲嘢添
Ching 係PT/OT? 想法有啲偏激,唔知你生活上係咪同社工有咩衝突,但係睇你好強調社工搶咗exercise/coginitive啲嘢做,我認同唔同專業有自己叻嘅地方,社工所謂會教長者做運動,教之前會由PT做評估,套運動也會由其他專業一齊設計,但係社工係過程中可能會更多時間接觸patient,了解佢身體情況套運動幫助唔到佢,再轉介PT/OT做進一步治療,呢個過程社工就係協助做緊screening/服務配對翻patient needs。但係Ching 理解嘅就係社工將難搞case 掉比治療師/護士,同時又覺得自己工作俾人搶?
Ching 覺得係咪每次做運動都係由治療師教先好,坦白講我都十分認同,想PT/OT有咁多時間做到。更何況依加教簡單運動可能都係由pw 做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞