原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
畢業就有牌
咁多種專業職系算係最易拎到牌
起薪點ASWO 35k
其實真係性價比好高
護士做撚到死都係差唔多價 個個讀緊果陣出ward已經半死
社工實習都係去學校 office hour
反而少子化對社工影響唔算大
因為依家有好多唔同範疇既問題
包括Sen 精神健康等等既問題
所有野都係依賴社工去搵幫手
依家講緊五個有一個係Sen
政府同賽馬會大把資源比唔同社福機構
又搞小組 仲有不同形式既活動
社工要面對更加多既問題就真
幼教點解會係神科小學老師仲好
要整教案整到傻 個個嗌辛苦
校長又一間學校得一個
未升到校長已經俾人嫌老踢走咗
早排先知護士門檻原來好低
好似話讀護士學校d HD 都可以做到RN?
幫大陸人上樓有冇回佣
會咩?
RN同Aswo同價喎
EN連SwA個價都未到

定係訪間會用高啲pt請?(雖然都正路)
師兄 得閒就出多啲街 唔好上咁多連登 大陸人上樓都只係上公屋 如果有佣收 我諗個撚個都做社工
笑撚死你班垃圾社工,連背後rationale係乜都唔知叫人做運動,你咪又係抄PT整出嚟嘅運動有本事唔好抄自己諗一套有effect嘅出嚟pub文話社工識做運動囉

而家係笑緊你班垃圾唔識係度扮識啊廢物,唔係搵幾個識笑嘅阿婆影兩張濕鳩相就係有effect 啊,好撚心你地唔好再係度呃糧啦屌你老母,你地比人當廢物唔係無原因
Statistic(唔做好,俾人cut budget 炒都有知)<<

社工fd成日就係分享自己追stat好辛苦
鳩跑case鳩跑小組活動無意義又辛苦
同入行原意唔同

大佬啊….香港九成行業都要跑數趕業績 壓力大到仆街㗎啦
私人公司條數稍為唔靚就開會屌下面班人屌到仆街
社福界好幸福啦
都係果句

「呢位巴打
你既專職如果咁易比人「做埋」
你會唔會考慮下係你能力問題」

你諗吓如果你老細可以接受到一個SW做埋你啲野
OT/PT係你個單位裏面重有冇存在必要

除咗人手比例/牌照要求要有你個位
認真覆你,人地係屌得無錯
社工淨係執人"現成"既工具去比人做,同ptaota係無分別
至於點解?因為人地係base on好多理論,evidence base reseach整出黎既treatment plan, 而社工淨係識拎d plan去做,而無視左 唔係人人都岩做依個位

train咁多都係因為要學識判斷,case by case clinical reasoning, 值錢就係依d位

例如個病人要做weight bearing既運動,你拎左黎比個bone met patient做我諗你都好大獲,極易fracture

又例如一d強度多d既運動,你比左個copd, mi既人做,分分鐘desat左死埋都唔知

就係咁,講就講完
讀佢條命咩,日日係office做小丑撩下女同事又一日,麻煩case就唔做彈比治療師護士,入病房又話污糟又盛
EN可以去到頂point
NGO社工好多都去唔到
我都係認真覆

老細係唔睇呢啲野 如果佢眼中既專職如果咁易交比人「做埋」 你係老細眼中已經無咩價值

調返轉 如果一個社工癲撚到會無做assessment就幫個client 做治療 重搞到fracture/desat

佢都應該要釘牌啦

而家上面舉個啲例子咩用iPad做認知訓練果啲
想講班OTA咪又係唔知背後理論
有啲院舍直頭搵pw做架喳
社工都係一份工
無光環可言
好多社工都好賤
廿尾啦呢期,計package 3x唔係少見
個個 人中龍鳳咩
社工大部分咪又係6萬到頂
剩講錢 老師 做個主任仔 都贏
起薪又高
打份工黎講 無良心做教畜
事實
有好多係睇得太多黑暗野(啲閪客、行政、跑數之類)
有一班就本身入行都只係為份糧

但後者就行行都有
有冇諗過係你地冇諗過clinical assessment and judgment,個個老人你地都係叫人做同一set 運動,如果咁啱果個老人fracture/ COPD你真係同殺人冇分別,你地覺得自己抄人野就叫做到,睇得出你幾無自知之明,做野do harm to patient不計後果,為求升職厚顏無恥話自己做「治療」,你話你地點會值得人尊重呢垃圾?
我識果啲唔係醫院社工聽講勁難入
醫院社工我都唔知佢哋做乜,以前屋企人入院
要refer服務話要等出院先安排到
到出院果下又話已經出左院所以close左case
有冇諗過即使係咁都好

老細都係buy佢唔buy你?

你都係有啲自知之明 承認你係你老細心中個已經無咩價值啦
醫務社工 基本上咩都要
出院/住院期間既問題/臨時安置/搵院舍/身後事轉介/津貼申請

你唔扮慘佢都未必分到身幫你
戇鳩,OT叫OTA做iPad 人地背後有幾多theory 同埋base on assessment result去比佢做,OTA係跟從OT指示叫佢做呢種訓練去幫佢提升認知能力,你班撚屌以為擺起部iPad 就係做訓練去浪費case時間白坐,係啊唔似運動咁多即時危險性,但不斷做啲錯嘅訓練咪累到佢愈嚟愈痴呆囉智撚障

做咩?諗住唔係運動就可以抄野扮自己識做抄鳩OT?
咁講你係香港居民你都有可能做特首
幾十萬一個月
護士辛苦過社工太多,有得揀做社工好過護士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞