原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
工程BS最盡責,風火水電有方法

even讀19港專 能仁 宏恩入行
同你2x分讀三大sw 一樣人工
老師可以到max,社工除左社署醫管局外無乜機構可以到max

社工實際人工
swa point 9~16
aswo point 16~26

加上老師已全面學位化,全部都係學位價,但社工有學位都可能只做緊swa
同學生妹吹下水就一日,隨時仲有得食Tim~
煩到仆街 有乜都揾你
有事又要第一個畀人屌
同人解釋道歉
諗backup plan
排schedule
仲要定期開會
煩撚到 前線淨係做自己嗰part
根本上冇得比
好笑~~~~
一車車畢業生出嚟,真係要諗清楚先好入行
好似老師就面對學生不足咁,社工會面對空缺不足
社工升職潛力大 你有料去到時20幾萬都得 政府社工有房津 老師最多做校長
但係社工 老師都移唔到民

護士贏哂
社工點會搵唔到錢呀
十幾年經輕鬆6-8萬
又多假
社工傾一陣
係要寫好多嘢文件
個案記錄
Statistic(唔做好,俾人cut budget 炒都有知)
有嘢轉介又一大堆文件要寫
又要做一大堆文件證明你做咗嘢
仲要社會地位低,同其他專業合作,俾人洽到暈,係辱罵、人身攻擊樣樣齊。
班客又西,一間投訴又要做一大堆文件
如果真心想搵錢真係做sales 好過,俾班西客撚完起碼有commission

唔係鐘樣傾偈就入行,你要預埋寫既量係你日日做幾千字paper咁。
除咗醫護之外都肯定出面大把專業工仲高人工
紥鐵係工人做
升職潛力大?20幾萬,你講真?
上到swo一個月八九萬蚊已經超額完成

幾千人嘅社福機構個總幹事都係cswo,12.13萬一個月。。 得啲巨無霸機構總幹事可以上到首長級人工

大部分社工都係做緊社福機構,機構根本就冇房屋津貼, 就算講政府房屋津貼,公務員其他專業職系啲人都有房屋津貼
窮人咪撚生仔
所以人地一開始咪話係老pat pat, 冇講錯
社工空缺不足?
有無睇清楚啲 依家SWA周街搶人
有競爭性既只有aswo
同埋將來又人口老化 各種社會問題
社工只會需要更多人
無可否認老師就真係要面對少子化
利申:讀緊社工既學生
講緊有可能啫 校長都1/60機會正常老師都冇可能啦
仲要社會地位低,同其他專業合作,俾人洽到暈,係辱罵、人身攻擊樣樣齊。
巴打好似幾熟 可唔可以講多少少例子?
唔太了解社工呢行
睇吓你預咩人啫,做前事又咪畀啲頭𨳒或卸膊
你好多時會同護士、醫生、心理學家、警察、老師合作,但大多係睇佢哋頭,同埋佢哋唔想做既嘢就俾晒你做。
下,好多位喎
咁同學就真係有所不知

Swa 係勁缺人
即使年年有堆學生畢業
都係唔明點解唔夠人

而家部分機構係開始用返WW位頂
少子化既問題一樣要面對
只係長者個範疇影響相對細咁解
上面呢堆我遇過最撚閪係醫生同老師
但大部分都好人既 大家都想清左隻case

但經常遇到最撚大支野既係 PT/OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞