原來社工算係搵錢科

239 回覆
185 Like 29 Dislike
swa位起薪幾多?
一個EO仔做幾年actEO1 都六雞幾啦 五皮都冇學人做專業人士 返屋企哋蕉啦
大家都話最後一代唔生,你話呢
你講緊嘅係社工?
5皮個啲,你普通人平時唔會見到佢,一間中心得幾個個做管人
你平時普羅大眾見到嗰啲係得2xk嘅前線swa ,甚至有啲帶活動嘅係連社工都唔係,係攞住15K嘅pw仔咋
仲話唔應該要求啲sw識做呢啲嘢添

呢啲說話相信唔會係社工講嘅
應該係啲本身做開呢類嘢為主嘅人唔想社工同佢哋爭飯食,咁incompetent嘅同行就會被社工取代

教育上大把美國MSW clinical track嘅curriculum可以參考
唔好同我講咩英制,依家香港大學課程都唔係英制,係冇乜課程自由度嘅美制
逼人讀一堆university core course,又行major/minor,gpa
除咗hku,一個major就逼人讀接近20個course起跳

專業課程層面,JD/CP/Nursing/視光/civil大把都唔係英制
有冇見過英國civil逼人必修咁多structural嘢?
有冇見過英國CP仲係2年master課程,而唔係3年起嘅Professional Doctorate?
有冇見過英國nursing唔讀integrated master嘅話,仲可以掂哂adult同child nursing?
有冇見過英國視光讀讀埋埋咁多嘢出嚟只可以驗眼配鏡?
有冇見過英國主流prefer開JD,而唔係grad-entry LLB?

有英國專業組織認係因為大家傾得掂數,而唔係英唔英制
美國diagnostic radiology diplomate,英國都認,所以根本唔關英制事

係就係扯遠咗,只係想帶出香港好多專業嘢都需要與時並進
而唔係拎啲藉口出嚟令行業發展同世界脫節,整條古代護城河出嚟,同時令自己友唔使學咁多新嘢/做咁多嘢保持競爭力
😂 証明你都鳩
得閒老點下d 新入職嘅治療師
好撚多小朋友同真心膠
前排新聞先有學校倒閉,唔係官校既都驚啦
好搵係好搵 但位好少
舊制(行公積金果批)果D升上神枱人工高到你唔信
有冇諗過何君堯想改革社福界係其他原因
例如國安法社工
社工無人生經驗畢業就話自己人生導師教人點做人
FG就有3-4皮?
如果有 dse考生問ngo職員問搞乜嘢科好

社工會話: 最好揀治療師啦,入唔到就做護士,千祈唔好揀社工

護士會話:唔好揀護士呀做治療師啦
你確定一畢業咁有把握搵到aswo工?
RN 出嚟就一定係RN人工
呢幾年移民多人,係容易咗,但係都唔可以話易
醫務社工都難做,msw要同醫生交手,啲醫生成日都想踢人出院,咁搵出院之後嘅後路就係醫務社工嘅責任,搵唔到後路就出唔到院,出唔到院醫生又會屌
當時佢個做法就係同我講已經close左case
果陣我太細個咩都唔識就接受咗算
過多幾年 睇下仲有冇咁既口氣 近呢幾年都cut左幾個% 個度講緊幾十萬 夠你半年人工 需唔需要更多人就唔知 但錢一定愈嚟愈少
可恥既pt 9
哂銀紙、BBA、BA全部廢科,非專科全部無用
勸你唔好咁老定
ngo最興壓價,改合約唔足point
政府cut ngo錢,ngo唯有係人工到落手
分分鐘每個mps職系跌兩三個point都得
我從來無講過人工喎
佢壓價跌point無可否認有機會發生
純粹真係唔驚搵唔到工姐
唔介意人工就得
不過凍結headcount唔請人都有可能
競爭會大好多
建議無讀到又讀唔返嘅人
唔好嘥時間 重刷首抽好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞