Sony Xperia 討論區 (163) - 新機後浪推前浪 災情一浪接一浪

688 回覆
7 Like 6 Dislike
我有部vi 想放/換24u
1080p的確係大把機都係

中階機吖嘛
ASUS ZenFone同ROG系列都係FHD咋喎
asus行1080係因為佢要谷打機個fps,有佢嘅原因
捉出嚟講除咗證明
”嗱,真係有貴機行1080㗎“之外係無咩意思

sony直落1080除咗係因為如果落2k會露底佢個21:9 4k之外,我諗唔到其他原因
佢開價6999咪無人屌佢縮皮
一日無睇
突然咁多人嘅
唔減價咪死得快d
咁我想問下sony落1080p個目的除左提升高個mon50%光度仲有咩原因?
肯比錢2k都一樣有咁光
pixel 又無 5G
同埋用過兩部
一跌就壞
三代最唔滿意係個殼
跌到爛晒
相機保護鏡就來甩出來所以先換機

用過咁多sony
就係貪佢點跌都唔爛
部一代三年裸跑到而家都無事
其實一年前扣埋個耳機贈品,個價都差唔多
本身冇用開sony機,好彩上嚟望一望先知 1 VI個mon退左步,本身揸上手仲覺得終於闊返啲揸上手嘅手感好咗

試機嘅時候覺得sony手機影相個感覺其實幾好,想問下有冇其他牌子影相個感覺拍得住sony

本身用緊三叔
如果你講個感覺係指操作感
拎起部機一㩒掣即刻影左,唔駛等部機慢慢對焦同疊相
咁應該真係得sony

如果個感覺係指影出黎個色tone
大陸嗰啲有萊卡合作既機好似有啲似
最新beta update收到5G
感謝巴打回覆
個感覺係指操作感
我用嚟影bb,三叔a73一拎上手開相機再影,阿b已經唔同咗表情,又或者走焦

相機又唔係成日跟身,所以想睇下換部影相靚啲嘅電話
相機操作體驗應該無其他手機俾到你
pixel 8 收到 5G?

用緊8 pro 更新完收到smt 5g
又少咗個誘因轉番sony

但始終鍾意搖控手感
本身見上面講smt 1v個價幾抵
vi個spec太唔吸引
可惜 smartone 已經無晒
cs 都話唔返貨

pixel 用過係好順
但襟用程度真係唔及 Sony
跌爆back panel 10iii換 10V個體驗好似好左
塊mon冇偏色
https://youtu.be/jwTPOyxj2P8?si=1I2M-SzMlmvD-bNx

硬係睇慣咗Xperia i - iv 影相光暗對比冷色系演算法
唔係太睇得慣v 同vi 果種暖色系
Mid range vs flagship
都係
不過我試用過s23 s24,影相個感覺又真係無sony咁好
$450

利申換咗
部5 iii 個fingerprint開始神神地
係時候要諗下下部出咩好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞