Sony Xperia 討論區 (163) - 新機後浪推前浪 災情一浪接一浪

688 回覆
7 Like 6 Dislike
愛之心責之切 1VI發佈會果日我直頭當面屌sony marketing部機有咩問題想佢同公司反映 最後意見有無採納就另一回事
點會好似果粉咁係唔係都打飛機同洗地
就咁買都得呀,不過尋日已經無貨喇
尋日上午仲有架,夜晚無曬
之前睇youtube有個大陸做評測, 佢話唔係我哋對sony手機不再愛, 而係sony自己對手機不再愛

片尾播返佢以前評測sony手機嘅片, 講sony手機點樣令佢驚豔, 睇到都真係眼濕濕
我地呢班罪粉日日屌罪大
傻尻5倍仲要改7倍但唔改大CMOS又唔落雙層,個鏡係3.5-5.2一定變廢左,但都叫加強,呢個位當你無CUT COST
但係個MON度一定大CUT,其實唔減價,仲要吹到1080P出6.5寸同之前4K一樣,點會呀,上YOUTUBE開條4K片實睇到,真係睇唔到洗鬼D鋪連1V都轉晒放1080P片咩
長焦cmos細都算
Sony要做到部機簿,潛望鏡長焦就唔大得去邊
好似大陸機咁潛望長焦用塊0.4吋,機背要厚厚一塊OREO先塞得落個模組

但佢整得塊堆疊式cmos,做乜唔生產多款啱size用番落個長焦度呀

1080p垃圾mon更加係屌到嫌
2k用多幾撚多電啫,咩慳電根本係鳩吹,明明就係慳成本
罪大:反正點cut都有人埋單
罪大冇咁多fans可以忍到次次cut嘢都繼續埋單
我已經放棄咗1 VI
下年再cut多少少野再賣貴啲黎填數又贏
s25ultra長焦都換新cmos全部有雙垂直傳動門技術
即係sony雙層cmos同級技術
有時真係唔知罪大啲高層點諗嘢
跟風又跟唔足
Fans意見又唔多聽
玩咗六代都咁多問題
好難怪依家個market得番Apple Samsung同支廠
VI 見到有更新 有冇人已經更咗係咪只係安全更新嚟?
我買左csl個補$換新機,今次要輸畀csl了,本身諗住搏1vi的
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=37928

6先出得兩個月就開始傳有7
之前又話xperia系列完結既?
改名唔叫XPERIA1
但我睇法就FHD同4K之間揀就得 1440p無乜必要 一係上返4K 唔係2K都唔需要再出 2520 × 1080其實市面上大把機都係 大家嘈只係4K直落FHD觀感唔好啫
佢講嘅啫 事實贏唔贏到SONY 到時不如***用兩部同型號嘅機一部用SONY 一部*** CIS睇吓點~ 佢係掂嘅蘋果晨早用咗佢啲CIS啦
三星個產量自己都唔夠用仲賣比人
你估佢好似sony咁好野自己唔用專做外人生意
笑死 唔夠用 你估***無錢擴充產能咩 佢集團規模大SONY幾多吖 贏唔到人就認啦 垃圾
sony 隻Exmor T咪一樣產能不足,如果唔係一早出埋其他型號喇,三星就hp2獨佔冇其他廠買到
apple要錄影特化sony cmos個讀取係快d三星呢樣係差d
apple最屈直頭課金比sony起廠增產同訂制Exmor T imx903
人哋CIS市佔率過半 都供不應求即係人哋其他廠商都知好過其他廠牌勁多囉 你仲講咁多廢話做乜 獨佔喎 無其他人買佢咪獨佔囉
而家講緊2間廠新型號cmos產能不足
你同我講sony市佔把撚
最初初你講咩技術同級喎 你講嘅 有冇實質數據係同級 產能不足係笑緊你唔係產能不足 係佢控制成本費事生產咁多無人要咋
有冇咩實質數據已經有片有人睇官方白皮書喇
三星係200mp 0.6µm 10000電子
50mp 4合1模式= 40000電子
Exmor t係48mp 1µm 12000電子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞