Sony Xperia 討論區 (163) - 新機後浪推前浪 災情一浪接一浪

796 回覆
8 Like 6 Dislike
so9sad 真係比佢禁住黎食,咁我都係算啦

請問有冇得閂咗依個功能?
apple一句唔該都冇就抄走咗個music pro
不過有快門掣
想轉了
apple抄完android 陣營又抄
sony特色又少一樣
想問1 VI有無咩特別問題,用到5年以上?
利申用緊Xs
睇完16pro嘅介紹
其實咪即係1V 嘅上位機版本?
可預期之後嘅三叔同各大陸機都會加埋個快門鍵
如果三叔加快門掣應該果斷轉會
咁Sony都仲有3.5同SD係獨市既 不過係估唔到今次Apple咁折墜要抄Sony姐
貪Sony手機小眾無人發現佢抄功課?
3.5 仲有牙石同佢玩
SD先係真獨市

另外爛果就算明抄功課都唔會有人理啦 咪又係一大推idog衝去買
但個位置感覺好中間
唔係幾就手
真,而家聽歌我仲係用file聽冇join串流
張SD卡我入咗幾百GB歌落去
如果將呢幾百GB歌 (仲未計相同片) 擺入內置ROM度食我一半位都幾肉赤
同你一樣情況
淨係歌我都幾百GB
依家我都係用佢原生音樂apps stream我自己個cloud drive算
但Apple粒掣多好多control
其實抄唔哂
點解係上位版,咁換16pro定1 VI
我都有諗過放啲歌上cloud drive
但我嗰堆歌唔係dsf 就係24/96 wav
5G無限plan +核電手機先頂到
所以有SD咭入歌係必需
反而我影相拍片就用返內存
Apple 總要加返少少自己嘢嘅
講真佢有得 slide 住改影相 setting 呢下係實用嘅
1v淨係個4k mon已經贏左,但1vi就係
無損歌太多要放SD+1 同埋都方便手機down歌SD卡同磚共用

Apple: 無3.5又無LDAC無aptX HD 比屎你都聽唔出就唔使加SD啦真果粉只要mp3串流+airpod已經夠做點會需要外置SD功能
用AAC仲可以鞭屍An狗用LDAC容易斷線拎優越感
算吧 la, 本身 iphone 個 design 都係抄 Sony

好似傳話 16pro 用 Exmor T ?
導致Sony不在2024年推出Xperia 5新機型的原因主要是用戶需求的改變,其中Sony的市場數據調查顯示許多Xperia 5的用戶改選擇使用主流螢幕比例、省電、相機性能出色的Xperia 1 VI。可想像雖然Sony在Xperia 5系列下了許多苦工,但礙於當前大尺寸螢幕手機為市場主流,開發吃力不討好同時市場僅有少數支持者的Xperia 5自然在目前採取保守策略的Sony手機部門成了票房毒藥。
都真呀
唔支援dsf串流
24/96果啲又100MB起跳
所以依家我都係直接用dap聽歌算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞