Sony Xperia 討論區 (163) - 新機後浪推前浪 災情一浪接一浪

796 回覆
8 Like 6 Dislike
5系光劍代代有邊個仲買
佢應該預左架啦, 咁樣cut spec, 重要賣咁貴
如果無預左, 咁即係高層on9既
就算唔計光劍
上面有ching 都話本身form factor 係吸引, 無左長焦就不了
sony mobile 換幾多個高層都無咩用
Xperia5系列光劍問題已經搞到好多用家改買Xperia1系列或者轉會

我:Xperia5ii出4條光劍後轉用Xperia1V
高層:你點知我on9
其中Sony的市場數據調查顯示許多Xperia 5的用戶改選擇使用主流螢幕比例

班膠層睇嚟係真係弱智唔係扮出嚟 佢地仲覺得19.5係吸引人用1VI最重要既優點
同Concord死左仲覺得政確唔係主因一樣囉
Sony班高層全部用屎忽諗野
5仔用家過檔真正死因係價錢太貼1仔 同時spec又差過1仔成條街 再加上連續激光劍咗3代令人無曬信心
如果佢講緊野真係成立 非主流mon既10仔應該同5仔一樣唔好賣 但事實係10仔定位好明確所以好賣過5多多聲
Apple嗰粒就係傳說中嘅壓力感應掣,仲支援第三方apps,不過上年傳嗰陣係以為佢係音量掣轉非實體。
Sony嗰粒只係好傳統嘅實體快門掣
罪大仲堅持緊3.5MM龜頭同SD卡有3揀2 仲有實體影相制 依家I瘋出返 應該下年好多廠都會出返粒制 估唔到要靠罪大黎改變生態
罪大手機最大問題係做唔起個brand/冇話事權
就算有啲唔錯嘅idea都只會俾人覺得係小眾玩意
就算係第一個做大家都唔會當佢地係pioneer
直頭由1 IV開始Music app唔support DSF播放
搞到我曲III 轉V所有SD咭嘅dsf 完全播唔到
好彩我好耐以前買過Power Amp app
係可以播dsf 但絕對冇Music app咁方便好用
懷疑出左1VI 之後, 部1V 條數重多過 5V
LG: 有人叫我?
的確畀人抄代表個design好
賣唔出係qc做工marketing有問題
屌,終於番黎
次次洗機Android 都要set 番一大堆野
V10又有I瘋動態島 G50又有換裝功能 可惜都係仆街
入銀行APP煩姐 其他野好易

間間銀行唔同做法嗰下煩
v10個second screen明明冇伏但佢自己又唔keep
G5換裝淨係玩一代就完 點樣留客
仲有胎死腹中既軟mon 當年個個都屌佢浪費錢研究埋啲無用design
結果今日Samsung Apple 華為都差一隻腳落去想大搞
咁先好
話俾高層知佢哋揀錯咗方向
G6用過期U 仲要821唔係好U
V40出個陣 855機都就發佈
update例遲又冇promise支援年期
好似G5咁香港淨係得一次大更新
呢啲都係佢上唔到大枱嘅原因

我上上一部機就係V10
second screen好好用 又有Always on 鐘又有Quick launch function
條邊又襟撞 裸跑都唔怕
係俾燒底板同粒808玩死
上上上部都係LG+1 當年由V20轉會1II
真心當年LG手機好好用 個second screen屌打動態島又有B&O獨立DAC
後來V20打柴LG已經收皮先搵其他又有3.5又有SD既手機至會轉會Sony
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞