Sony Xperia 討論區 (163) - 新機後浪推前浪 災情一浪接一浪

788 回覆
8 Like 6 Dislike
我部5iii之前個mon用左年半都未出 因為入水所以換左新mon
而家個新mon玩左一年左右
應該就出
冇開洞,全芒1500nit,10%2000nit,特制240hz低頻調光
汁?
有冇話幾時出
今日10 VI第二次用用吓Freeze芒跟住自己重新啟動,係兩個月內第二次

都唔知點好,想拎去TSO整但又無從證明部嘢有問題
未過保就整啦 過咗就換機
我最後機照整不過轉埋會

點都好 backup咗先
我部1VI早排都係咁,應該係軟件問題
有backup,就係完全證明唔倒有咁嘅問題

佢唔係特定情況下會咁,係隨機性,仲要一個月先出一次,冇可能留喺TSO度試一個月
咁可能係掛

有冇其他六代(1/10)嘅Ching都試過咁嘅情況
博唔過呀買部二手機平平地頂住先
又放風呃人年頭有新機 幾時先真係年頭有
sony軟件廢成日都撞app重開架啦
唔係咩大問題黎,你換個牌子就明其他廠根本唔會咁多
我部5II用咗三年半先出
FAQ: 家陣買全新1V邊度平?
5III 長開60Hz冇事
轉左120Hz冇耐就連出兩條
唔知關唔關事
好多人講到關事,但我唔明點解關

更新率係個內容更新啫
但無論60Hz定120Hz更新率
個mon本身都係用480Hz既速度不停開關閃緊個喎
並唔係個120Hz更新率會閃快啲閃壞佢
咁1V咩數據?
ii /iv一年左右就出,越熱越快死
smt如果仲有
紙面最高全芒1000nit,實際800-900,10%1300nit,特制480hz低頻調光
我部1V都偶然會有 兩個月一次左右 app同系統唔知邊個野撞咗就會咁
Sony祖傳軟件優化 理論上重開之後就解決到
不過穩陣都係backup+準備定後備機 今時今日手機緊要過銀包
1ii 用到 1iii 1v都係咁,大約一兩個月一次,
耐唔耐手動restart就好似好啲

唔知有無關係勒
冇關係,我平均一個禮拜會幾部機同時手動restart,部10 VI前日出問題嘅時候先run得唔夠100個鐘
我補吓個Freeze嘅情境

上個月第一次係喺IG睇page嘅reels嘅時候返回上一頁輕

前日第二次就係喺多工頁面度switch Apps嘅時候一撳Google App就Freeze咗
唉,代代都硬係有啲伏
有時crash唔一定關前台事 後台run緊既第三方app之間都可能會炒車
又或者某啲app唔知做咩後台佔用好多ram 10仔ram細一谷就觸發auto kill逼死咗啲必需品令system冧檔
只可以講隻鑊未必一定係Sony軟件問題 但Sony軟件嫌疑都唔細

定期reboot只係主動確保後台乾乾淨淨既方法 但如果開機無耐你就著咗啲會令佢炒車既app入後台咁一樣會reboot完無耐好快又死機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞