[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

367 回覆
7 Like 7 Dislike
有冇冷氣機
大部分有
反而中歐少啲
步行街

返上hostel 攞gip

就到搭正,買個包之後上車

Chicken burger,啲雞係手撕唔係一塊。

車廂環境,架車唔係好夠冷氣

與文明世界嘅距離

郊外風景

又塞車

入Tirana市區

巴士係城西個intercity巴士總站,呢個位行入市區個幾鐘。我睇完心諗邊撚到嚟。

咁就梗係搵車出市區。傻仔先比錢的士狗,更加傻仔先37度行個幾鐘。 Tirana 有啲巴士無號碼牌,信晒google可以等到拜山。我見到架巴士水牌,之後查Google 見啱就上。
認清狀況之後終於上到巴士車廂,呢到係上車之後有個人問你收錢。 呢到真係好似泰國,一樣咁混亂。

見到一堆類似鶴既野

落車行去hostel,5點幾都係咁熱。

去到hostel

Hea 多陣終於無太陽。

去SPAR買水,呢度同泰國一樣唔可以直接飲水喉水。

捱到日落

夜晚去左海鮮餐廳

叫左海鮮沙律同海鮮意粉,以為佢個沙律係菜底,原來佢係橄欖油 + 檸檬浸海鮮

夜晚就返去休息
獨裁者真係會「互相學習」
個個都係用呢啲伎倆
阿爾巴尼亞啊電話訊號斷下斷下 得閒斷一分鐘 WiFi上網又一時時

一朝早先係hostel 食早餐。

Hea到十一點先出去行,一出去見到起碼三個警察抄牌派牛肉乾。

George W Bush 大道。

有個雕像

我同科威特有啲交情 (科威特友誼紀念碑)

Tirana 啲休憩空間
鐘樓

睇個陣有個導遊話德國咩都預早15分鐘,除左DB,係德國德鐵已經成為笑話。 佢話下午個風景好啲因為光線。我就聽左佢講諗住下午先上去。

隔離係當地著名清真寺。

Tirana 市徽

係熱過地獄嘅天氣就有冷凍站 ,之前係亞美尼亞見過,佢識噴水降溫。

附近街景

跟住就去Bunk Art 2,市區搭巴士可以去埋Bunk Art 1
,佢係市區堡壘。

Bunk Art 2 入面,係啲末日堡壘,宜家係介紹以前共產黨時代有幾荒謬。要瞓覺有機會先寫入面,咁樣我舒服啲

行完Bunk Art 2,隔離Et'hem Ben Mosque 都開放參觀。

Opera House

The Cloud

台灣中心,特登過去朝聖。

House of leaves ,係以前共產黨年代一個諜報中心。今日所有深度內容跳晒,因為我要瞓覺。

香港以前出口器材比阿爾巴尼亞打壓異紀。

跟住過左去隔離東正教堂,撞正崇拜時間。

行過又見到呢啲小型堡壘,隔離free walking tour 個導遊話佢哋好脆弱唔建議入去睇。

和平鐘,班少年嘗試去敲鐘。

附近公園。

金字塔

行上去睇日落 我每次行長樓梯或者行山都會話其實坐車廢老團啱我多啲。

塔頂風景

啱啱好日落

睇完就去食飯

今晚去左另一間食海鮮餐廳,昨日個間水準好啲。
巴打要做多啲運動啦 體能一般喎
一朝早係到等tour架旅遊車

沿途見到好多起緊嘅高樓大廈
上車過一陣就係郊外

司機叫呢度做shaking road,可想而知呢到路況。

無耐架車係一處峽谷停底比人影相。

係山路左扭右扭之後,架車去到第一站 Bovilla Lake。呢個湖向Tirana 供水。

有人玩ATV。

正當大家係到睇湖打卡個陣,導遊同我哋講今日目標係山上面觀景台。 同埋佢話今日係阿爾巴尼亞而言有風算係春季氣溫,熱啲可以43度。(今日37度)

買左支國產bravo 蘋果汁。

行過見到有羊,團友興奮打卡。

上到山導遊講左有一次佢一日帶三個團去呢個湖,結果第三次佢留係山下面。

跟住我地入左餐廳休息一陣。

餐廳出面風景。

休整完我地就行係崖邊開出嚟嘅路行上去觀景台。屌你呢個位都要收一歐羅先比上去。團費包左

山勢好險要,而且啲石好滑好難行下。到頂見到啲人係山洞休息。

我地就係山腳斜路底行上嚟。畏高者慎入

排隊出觀景台影相

湖對出嘅山谷

落返山了,落仲難過上山因為好容易仆街

導遊係呢個位比110kg委內瑞拉女人撞過兩野。

落到山去到架車了。

可以見到呢到山勢非常險要。
都係行博物館啱我多啲
跟住就去左Kruja。

首先去食飯,叫左個Burek批,飽到今晚。

跟住穿過Old Bazzar去城堡

城堡範圍,Kruja係阿爾巴尼亞文解水源。呢個城係國父Skanderbeg 帶領之下守左25年。

跟住我地入左去博物館到行,講Skanderbeg。

遠古時期嘅船同硬幣

電視模擬鄂圖曼帝國佔領巴爾幹同歐洲人反擊。

"I didn't bring you freedom, but I found it among you"

Skanderbeg 死左,後人紀念佢嘅畫作。阿爾巴尼亞人係佢死左之後都有持續反抗。

關於Skanderbeg嘅著作,歐洲人好敬重佢因為佢帶起左反鄂圖曼嘅士氣,鄂圖曼係佢死左幾年之後停左對歐洲第一波攻勢。

行完之後就周圍參觀,相傳呢到Skanderbeg 種左棵橄欖樹,同埋佢規定阿爾巴尼亞人每人要種一定數量橄欖樹同葡萄,確保有橄欖油同酒。

鄂圖曼人留低嘅舊清真寺遺址。

行完之後行左陣Bazzar,都係鄂圖曼風格。薩拉熱窩我都行左唔少。

上車出返市區,導遊話呢到啲葡萄氣候同緯度適合所以出到靚葡萄,佢買左啲請團員食。講起酒有個團員話佢今日一起身想飲水,係雪櫃倒左大杯酒差啲飲左。

返到市區,我係Discord live個陣有堆女係到打招呼
㩒錯咗負
今日坐巴士去Durres
今日hea到十一點先出去搭車去Durres

去返前幾日落車個到,搭巴士去Durres。架巴士係總站附近會開住門兜客。

半個鐘之後就到Durres,好撚曬不過近海有啲風。

拜占座大講堂遺址,見到啲柱嘅遺跡。

市中心廣場同市政廳

隔離係Great Mosque

行兩步上山係巴爾幹最大羅馬時期競技場。呢個場入去要比錢,不過係出面已經睇左大半。走個陣有隻惡狗係條巷到吠,要個狗主安撫隻狗。
Durres 係 via egnatia 起點
呢隻狗好乖咁瞓係到。

天氣太熱食杯雪糕,呢支80 LEK

Durres城牆同C Tower

跟住去左個塔參觀。入面有得睇風景同VR多角度模擬還原鬥獸場打交同大講堂。

1939年4月7日,意大利係呢度上岸佔領阿爾巴尼亞。

跟住我就行出海邊。

係海邊周圍行下

行入啲有啲奇怪雕像

呢到有個伸出海邊嘅觀景台

跟住就上山

去到King Zog 間大宅。佢以前好華麗,宜家係廢墟。

由大宅影出去風景唔錯。

呢度上網斷下斷下,出post都幾辛苦
上左呢個古城牆一部份睇風景

行小徑落山

返返嚟海邊。

今次去左食煎魚,個餐11歐羅,如果比卡就比多2歐羅手續費。

食完就睇日落

跟住就行去巴士站搭車。

不過去到巴士站個陣等左陣無車,問左職員話夜晚得的士。呢度啲的士係咪錶收費,不過因為假期完入市區,嚴重塞車本來大約35歐羅最後要59歐羅。(我信個司機正常人嘅,見到佢同老婆講電話趕住返屋企) 佢話佢如果知咁塞會行第二條路。佢問我香港點我答佢由治及興嘅實況,跟住話呢度brain drain 啲後生嘅出國搵機會,講到呢度啲車手狂野好多會亂cut線,佢之前係德國揸車啲人文明好多。

最後比錢用歐羅加LEK混合咁比,啱啱好清晒啲LEK。
比阿爾巴尼亞網絡迫害無得瞓覺
一朝起身去Berat
Google 只有非常文明地區先work
一唔文明小小就唔work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞