[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

367 回覆
7 Like 7 Dislike
今日搭車去Podgorica,hostel門口有兩隻貓,見到我搬gip照瞓係到。

碌三個字gip就返嚟巴士站。

呢度體驗真正巴爾幹,熱,混亂,我搵左幾次都搵唔到隊尾。

入面車廂。

Kotor 巴士時間表,呢度有車去科索沃。

首先係下面海邊兜上山

山區風景

三個鐘之後去到Podgorica

行去酒店,好在十分鐘路程。

到了,間房好大下

先去舊城區睇睇,其實就無乜野睇。

有個好型嘅雕像。

堡壘遺址。

河邊風景。

行行下隻腳抽筋個位好痛,決定返去酒店抖陣。

黑山中央銀行 (GTA 5音樂響起)

酒店小裝飾。

抖完繼續,Podgorica 地圖。
行左入去名店區。

行到獨立廣場。

Republic of Spraska!???

Millennium Bridge

住宅區

Orthodox Temple of Christ Resurrection

行返入公園,可以睇到大橋。

行返去步行街。

入黑的街道。

行左去餐廳,佢收埋係舊城區入面。

今日叫Njeguski Steak,係來自黑山嘅名菜。

食緊個陣隻貓係我下面鑽嚟鑽去,係到望住我。

總結而言,Podgorica 可以用之前荷蘭佬團友既一句評價: most boring capital
連登旅遊台:華沙
The most boring capital

睇埋游水石斑巴打遊記 似乎呢個先係boring
一朝食早餐,食返多啲蔬果
連登仔講野信七成好
吹到日本天上有地下無 結果咪比我踢爆
係七成都嫌多
你見我求其打兩隻字就算。
因為連登仔唔會去Podgorica
等去阿爾巴尼亞巴士 又delay 巴爾幹日常
(無圖)
等巴士途中

去到border大塞車

隔離係shkoder lake

過border個陣黑山個關員睇左前幾個人本護照,跟住有個關員大手一揮,叫我哋行晒過去阿爾巴尼亞個邊直接上返車。跟住佢同阿爾巴尼亞個啲關員唔知講乜,有人影相佢叫咪撚影呀,咪阻住後面啲車。我睇到呆左。

運豬車的豬

就咁,我無紀錄咁出境黑山同"非法"入境阿爾巴尼亞。
架車我本來諗住佢會係巴士站放低我,點知佢係市中心外圍某處放低我。

結果我行左半個鐘多啲先返去市中心,好在啲樹遮陰唔算太熱。

終於去到hostel,佢哋兩點先肯check in,淨係比我放低gip。

係旅客中心問左職員話邊境唔睇passport係正常,因為旅遊季節太多車。

之後去左Vodafone 買sim卡,個staff老點我去hotel rozafa暢錢。

其實找換店係對面

Kebab鋪

搞掂sim卡就返hostel check in,見到佢有tour 30-60歐一位。
睇絲打遊記,華沙好精彩喎
最悶的話,應該離唔開布魯塞爾、Bratislava同Podgorica
Bratislava 有城堡同UFO 應該唔會做到最悶
Brussels應該唔會悶 比利時有歷史
而且西歐啲博物館 編排上都唔會太差

但另外嗰兩個首都 未諗唔到要睇啲咩
Hea到5點就出去行,其實我發現我安排錯左,應該留多一日Shkoder 去參加啲一日風景團,問過啲團7點返到市區,但係五點幾之後就無車出Tirana。
唔洗驚,一早有替代方案

Shkoder 街景

Flixbus去維也納

路邊燒雞檔

有舊唔知乜野,呢度係今朝落車個到。

山頂既Rozafa Castle
跟住就行路上山

行過路邊紀念品鋪

開始見到古城牆同石春路

100 LEK = 1 EUR
比左400 LEK 入場費就入去參觀。

呢個城堡公元前4世紀已經起,而Shkoder 係城堡入面建城就係最早記載於公元前2世紀。入面有三個區域。

穿過城門,唔知有啲咩係到"咕咕"叫,唔似有動物,快速咁嚟到呢度

上左去城牆睇一睇

行上斜路,好跣。

嚟到第一個區域
城堡景色

呢座野1910年比炮彈炸左,應該以前係教堂。

山區風景

第二部份

城堡面貌

堡壘入面有隻龜

行完就行返去市區。我要瞓覺,以下內容保持精簡

入夜步行街
入去間餐廳,唔知係咪受意大利文化影響,連啲人速度都跟左意大利 呢間野出面有得揀即煮海鮮,好似去左東南亞。

壽司?

蝦湯同燒八爪魚,Trieste 嗰個燒得好食啲。

用佢送既檸檬整檸樂

食飽返 hostel
宜家上車去Tirana
又塞車
一朝起身已經十一點,即刻搞late check out

今朝去左witness museum ,係以前共產黨監獄改建。

比共產黨迫害啲人嘅相

比人槍決嘅畫面

共產黨治下經歷左幾次大抓捕。

大肆迫害各教徒,人人有份永不落空。

老屈教堂有武器

老屈梵蒂岡係新納粹

用紅色節日取代宗教節日。

自稱世上第一個無神論國家

德蘭修女
見到都覺得熱
跟住就入冊參觀

以前被囚人士用品

共產黨迫害異己嘅審判

細路走佬都唔比,話佢哋通敵之後處決,咁似某地 exit ban 少年犯,同埋話移民嘅都係逃犯

反抗共匪

跟住就入囚室

囚室嘅spec

共產時期報紙

行完就出返大廳
熱過地獄既阿爾巴尼亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞