[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

385 回覆
8 Like 7 Dislike
一朝起身就行去跟團。我去斟水個陣有人問我啲tap water 係咪飲得。 早餐一早預備好。

早上街景

今日去 Postojna Cave 同 Predjama Castle,文字直播算 server又發作
Tour bus

斯洛文尼亞地圖,導遊推介Piran

羅馬人城牆

今日節目
第一站,Postojna Cave

入場了,跟旅行社可以優先進入 佢係一個大tour咁

首先坐一段火車入鍾乳石洞

去到之後有個靚女係某幾個位揸咪開speaker講解。
個鐘乳石洞真係好大,啲石都係幾萬年先係咁嘅樣

行過鐘乳石洞最高點

呢個係鐘乳石,唔好亂諗第二樣野

扮武士?

聽講解同過橋

繼續行

去到終點 "Aquarium"

因為有個水缸養住係個鐘乳石洞搵到嘅史前生物,佢哋怕光

世上唯一一個用緊嘅鐘乳石洞郵局。

坐火車出返地面,話說裏面自稱得9度但係我著住件淺色薄裇衫就咁行。

開車去下一站,導遊話以前怕NATO 係意大利打過嚟所以唔少洞穴改建左做軍事用途,當然宜家無繼續。開車經過一個小型洞穴
好少鐘乳石洞唔係用七彩燈光
下一站係Predjama castle,一嚟就見到啲途人。

Predjama Castle 係一個起係山洞入面嘅城堡。

入去參觀了,個團比得45分鐘參觀。

地型同歷史

城堡主人同coat of arms

以前廁所

審判室

主人用餐室

上天台,呢個天台樓梯好險要,成龍拍戲個陣只差一點點死左

天台望出去風景

暖氣室

內部啲結構

有個位可以行上去洞穴入面

有個水井

儲水庫,呢度收集城堡自來水

城堡結構

行晒成個城堡,離開了

斯洛文尼亞郊外景色

今日塞車 導遊話係來回克羅地亞度假既車群,再勁啲可以塞到成條路都係
返到市區

首先去電腦鋪買adaptor,歐洲大部份鋪都係得EU 轉 USB頭,老細指我落地低間China Store。

呢間野係中國人開嘅雜貨鋪,不過由Klagenfurt 搵到呢度得佢有就照買啦。

買完就去超市買野,裏面係百貨公司咁成幾層,我一野就去地底買食物。

買完返酒店放低野就去食晚餐。

首先頭盤叫左個牛舌。

跟住主菜叫左Loparnica,斯洛文尼亞傳統菜式。
食完已經夜晚8點,都係喺舊城區行一陣就算。

出到嚟中心有個人工降雨裝置

有人激情演奏非洲鼓

詩人雕像

隔離既橋

Ljubljana 河

Town hall,前面有啲表演

沿河邊行,週邊都係bar同café ,人山人海,覺得太商業化。

入面有人跳社交舞

河邊表演

屠夫橋掛愛情鎖

終於搵到隻龍,有個女仔叫我幫佢揸機影相。 龍係呢座城代表,因為相傳座城係屠龍之後起。

途中都見到啲奇特雕塑

天黑了,返酒店休息了。Ljubljana city 其實好細。

返到去就係食Slovenian Cream Cake,係上下兩層皮夾住成舊cream。呢個飯後甜品都幾heavy
點解要負評牙影
今朝上陣連登出遊記,之後就去巴士站。

一早買定個麵包食。

等車的乘客

巴士到了,車站一片混亂。

今日去Trieste,呢架巴士由Krakow 一路開去Pula,穿越晒成個奧匈帝國。
打算Krakow去Trieste
但唔會一炮過咁搭停一日瞓返晚先啦
Passport control,個border force睇我本passport睇左十幾版

到了Trieste,不過好熱 ,收埋自己先
嚟到就等巴士,比 google老點得太多次見到個牌寫經Miramane就上。

不過架車開左山上面,我見唔對路即刻跳車。跟住我改變計劃先去燈塔。

落車之後仲要行一段斜路先上到燈塔

呢個燈塔係紀念一戰勝利同死傷者,不過係Trieste有小小諷刺。

上到燈塔,有啲海風好涼爽。

落山去Barcola

其實個到係海堤,有啲人係到曬太陽同泊左啲遊艇

宜家去左 Miramane Castle
連狗又load 唔到圖 浪費我啲電
Barcola 街景,好熱 都係陰天多雲啱我多啲

Barcola都係啲石灘,遊艇會。個到風景唔錯,有人係到玩水曬太陽

去完就搭巴士去Marimana Castle,一落巴士係公路。

要行落海邊之後沿海邊行。

去到大閘係城堡公園,城堡係公園入面行多陣。

Kotor=shit
每日問侯連尼住,唔係你server 寫得差我洗一輪迫住咁出post

去到首先要杯雪糕,因為太熱。

跟住就係門口出post 之後入去參觀,有個細路女叫我幫佢全家係噴泉影相。

入去城堡參觀,呢個係城堡大廳

城堡主人夫婦

男既係Hasburg 家族嘅人,佢係墨西哥死左,女既發癲死左 總之兩夫婦都不得善終。

地下房間

呢家人好中意園藝

大宅出面風景

第二層大廳
宜家Trieste/Ljubljana 一帶落緊暴雨 被困巴士站
Room of Seagull ,係冬天主要宴會廳。

屋主兩夫婦同啲子孫

一啲歷史事件畫作

呢間房屋主客死墨西哥先整好。

睇完同係入面小睡 行完已經五點幾。

去埋城堡後面睇埋有咩海景就走,呢個時候有對情侶叫我揸機影即影即有。

跟住就沿路行去搭巴士出市區,不過行行下落雨,啲泳客都縮晒入有瓦嘅位避雨

過左一陣就天晴返,啲人出返嚟曬太陽玩水。

行到去巴士站勉強迫到上巴士,再行前啲就上唔到車。架車同條街都充滿住去海邊度假返市區既人,出市區塞車。

迫下迫下出到市區。
啱啱留意到巴打都會去Prizren同Prishtina,我覺得Prizren比Prishtina更值得去,因為無論建築、歷史都係Prizren更加出名
去到Trieste就去海邊行

海邊有個人像雕塑

去到海邊完全感受到Trieste作為前國際都會嘅繁華。Trieste 以前係奧匈帝國時期主要港口,係一戰之後奧匈帝國瓦解之後交比意大利,地位就開始沒落。
時至今日佢嘅建築都係跟奧匈帝國style,意大利Illy都係源自Trieste。

行出海堤,有住涼爽海風吹住,呢啲先叫舒服天氣。

有條友係到做gym

有張Alps嘅路線圖
去到Union plaza

隔離係Borsa Plaza

去左睇羅馬古蹟,呢舊野33 BC 已經係到

跟住就去食晚飯,間野有啲貴。間野除左menu 之外仲有魚湯,混合燒魚,燒扇貝,青口意粉,燒羊etc

頭盤燒八爪魚

呢個係蝦同魷魚pasta

我等得好耐下,食飯個陣我發現意大利人成日 "si si si" ,即係其他民族都無yes咁多次,同埋佢哋講嘢啲gesture 比較大,成日都手舞足蹈。同埋佢哋手腳好慢,我呢餐食左一個鐘以上,個待應係咁講 one moment please 食完一睇,仲有八個字開車返Ljubljana ,即刻叫埋單,埋單得我一個係counter都搞左七八分鐘。

即刻一路狂奔去搭車 關鍵時刻google再度老點,巴士到站時間同實際差好撚遠。

最後到巴士站仲有十分鐘開車,去公園影張相。

西西公主的真實心境

最後上得切車,上左兩分鐘後開車,下面堆人遲左小小上車。

架車離開Trieste個陣已經見到閃電,返到去Ljubljana 好撚大雨。

我又無遮,呢度又無Uber/Bolt,唯有等細雨啲就包住啲相機袋背囊衝返去酒店。

返到去見到有人換衫出去,應該係落club 。有無人知除左交友app 同club邊到可以識女仔?
巴打做咩要番 Ljubljana 嘅?
因為base Ljubljana
Trieste當day trip
想問Albania/North Macedonia 去Prizren 有巴士?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞