[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

367 回覆
7 Like 7 Dislike
跟住行上去Heptapyrgion of Thessaloniki,好在段路都唔算斜,唔會話行得辛苦。

門口收銀叫我先行一行左邊

第一眼就覺得係監獄

佢有一段時間係監獄

佢有間房展示左啲文物

跟住就上城牆行下

城堡全景。

塔樓同男子監獄

城牆望出去風景

地下有堆等待整理嘅文物。

堡壘嘅平面圖,可以見到好多建築係監獄。

行完就行落山搭巴士返一返Hostel 開電腦同拎行李,間hostel 淨係比擺到3點。山上面啲巷好似有啲屎味。

Hea左陣之後就先去海邊

向白塔出發

白塔係Thessaloniki嘅代表建築,以前叫黑塔,係鄂圖曼期間係監獄。 因為改朝換代要個新名同埋段時間太黑暗所以就改名叫白塔。

開心自拍的一家

呢度都會講下Thessaloniki 成個城市嘅發展歷史。佢有英文audio guide,啲展版得呢張有英文。

樓豬輕度所以係reduced ticket

佢係螺旋形樓梯,唔計地下總共有5部份。呢個係第一層。

行行下撼親個頭,呢下由輕度變左重度。

第二層係咁

第三層講貿易,有啲錢幣係到

窗口

呢層整左個迷你小劇場

頂層係紀念品鋪

出去就係塔頂觀景台。

佢擺左啲版講重要景點係邊。

觀景台風景

塔頂

睇完就落返地面

行返去前幾日食個間餐廳,佢食蝦比其他鋪平。

叫左個夏日沙律同大蝦意粉。

食完就推行李箱去火車站。

呢到都見到海外110中菜館

Thessaloniki 火車站

歐洲部分完結

之後可以跟隨台長嘅步伐:
[重回高加索] 由Batumi到Yerevan [格魯吉亞, 亞美尼亞] [LIVE]
https://lih.kg/3765989
同埋歐洲大部份慣性分4-10月係夏季,11-3月係冬季
開放時間有好大分別
Btw 新post
[重回高加索] 由Batumi到Yerevan [格魯吉亞, 亞美尼亞] [LIVE]
https://lih.kg/3765989
唔記得講

詳盡版遊記將於稍後希望下年推出

會有更多角度相片詳盡版限定內容經整理嘅歷史故此事
喺邊度推出
連登仔梗係返連登開post
期待,可以講多啲感受
唔記得問 長post一次過出定係分幾個post出好啲
一次過出
分幾個post 出
閱讀方面一個 post 好啲,容易啲跟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞