[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

366 回覆
7 Like 6 Dislike
佢有講兩句,同埋一個Chetnik 模型+旗
只係話意識形態唔同同Partisans有分歧
見到支旗咁似塔利班一時唔記得係咩,但係都估唔係好野嚟

盟軍有支援軍火但係無相鄰地點點都難運去 我諗無就地繳械意大利裝備咁勁效果
烏克蘭都係執俄羅斯裝多過西方裝備 同樣道理
架車你當係Milk Run咁,係啲鄉郊兜嚟兜去。

兩點半上車,七點幾先入薩拉熱窩。入薩拉熱窩第一樣見到嘅野係一大片墳墓。

入市區塞車。

終於落車,一落車心諗,到啦?

行行下發現頂帽唔見左,見到有個波斯尼亞男人攞住我頂帽戴住係到跑,跟住我係到想攞返頂帽,佢係到撚狗咁舞嚟舞去,樓豬矮撚,好似比人當狗仔咁撚。玩左一分鐘佢比返頂帽我同我握手,講welcome to Bosnia。 後來我望清楚啲佢揸住另一頂帽係到fing根本就唔會搶走我頂帽。 果然巴爾幹啲打招呼方法都係CLS 後來我發現其實我行左相反方向。

係感情世界成日比人撚都算啦,現實世界都要比人撚。

見到有啲保守回教徒

Sarajevo 電影節

Sarajevo 啲樓都係佈滿子彈洞

行過清真寺啱啱係佢哋念經時間。

行到去舊城區,Sarajevo最旺個到。

去到hostel 門口要確認下係咪啱門口,門鐘壞嘅 不過入面幾大間。

Hostel 同旅行社合作開,有得報團。

瞓醒去洗衫

放低野出去食飯

晚餐,大快活雞胸餐

出返去見到啲垃圾廣告 得勢就搖旗吶喊From River to Sea,失勢就係到販賣慘情,收皮啦。 唔去祖先個墳墓指住佢地嚟屌,唔係佢哋貪心你洗搞成咁?
支旗似伊斯蘭國多啲
到90年代內戰時都係做盡衰嘢
一朝起身先去換錢,換左150歐羅

跟住去洗衣舖洗衫,呢到洗衫好撚貴成10歐羅 (大約1歐羅=2波斯尼亞幣) ,我以為斯洛文尼亞8歐羅洗衫已經貴,維也納間hostel 洗4歐羅 乾衣機2歐羅 簡直係天堂。 Btw 呢間舖店主識分中國同香港,識問香港講咩話。

跟住行去食早餐

舊城區

去左Kebab 鋪食早餐

除左肉之外仲叫左菜

宜家day walking tour
行完walking tour,出面行雷太眼瞓返去瞓覺
今日主要先行walking tour。因為我眼瞓要瞓覺,有咩留返詳盡版,要寫瞓覺之前無可能寫完。 (打英文快好多)

導遊好努力介紹波黑同Sarajevo背景。Sarajevo 係鄂圖曼入波斯尼亞先開始發展。

跟住先介绍猶太教堂。係西班牙重新由天主教徒佔領之後猶太人被西班牙驅趕,大部份去左布拉格同巴爾幹。Sarajevo又稱歐洲耶路撒冷,係少數歐洲城市猶太人可以自由活動。

行過Bazzar,呢個字面解衣服市集 (用波斯文)

跟住就介紹大清真寺,係用早期Istanbul style起,連埋隔離大學一齊介紹。以前嘅人因為想知時間/曆法所以研究一大堆學問。

呢個天文鐘係舊城區其中一個最重要建築。呢度有一半地係政府有一半地係信託基金。

入左去一度以前係免費驛站同酒店,店主因為回教教義要給予啲野人所以有派免費飯。

之後就行去河邊。

City Hall同時係國立圖書館,1993年圍城個陣塞族共和國軍隊某日用最多數量迫擊炮炮擊city hall導致大火(導遊展示當時影片),唔少書籍付諸一炬。有個阿婆救書個陣燒死左。

之後導遊介紹Latin Bridge ,同Ferdinand 王儲夫婦遇刺一刻。

呢個位係文化上東西分界,因為奧匈帝國第二年控制波斯尼亞之後Sarajevo 大火。所以宜家見到嘅舊城區唔係最舊,更舊嘅已經消失。 Europe hotel 打後個啲位既奧地利style 建築係奧匈帝國新起。

跟住介紹orthodox church 。

導遊個呀爺係呢個方向開左間cevapi ,全市第二老,同杜拜Bosnia house 都係同一家人開。

最尾賣廣告宣傳第二啲團
去完之後我返去瞓覺,瞓完都係咁落雨

我去左睇Ferdinand 遇刺博物館,裏面有寫奧匈帝國接管波斯尼亞到一戰爆發前發生咩事。(此部分skip)

行完之後差唔多落完雨

之後行經土耳其幫手維修既清真寺。

估唔到我想要個隻universal adaptor 係波斯尼亞有

Grand Bazzar

以前嘅大學

食住雪糕

舊城區中心,周圍都係人

去隔離超市買可樂,之後拎衫返hostel 擺低。

河邊風光,沿途係中歐style 建築

東方遇上西方

日落了

酒吧區有event

Orthodox Church

日落的河邊,可以見到yellow fortress

夜晚河邊

行完就食飯,今日食肉批,佢焗起上嚟似一條條管。食完瞓覺。

我已經一路等上載圖片一路瞓覺
巴打有機會可以上埋 yellow fortress 睇日落呀
睇埋清真寺著燈
今日一日團去Travnik 同Jajce 係啲中世紀村莊。
樓主有冇屎柯架
餐餐有加菜
一朝早就開車出城。

架車係啲山區轉嚟轉去。

第一站係Travnik。

一嚟先去Merdessa,即係人地間學校,同時學伊斯蘭教同科學。佢哋會學Shaira Law,不過今時今日世俗化唔會用到。一講Shaira Law即刻諗起塔利班。

座學校十七世紀由鄂圖曼人起,因為Travnik 係保護區所以同大致個樣差唔多。
之後我地去左隔離café ,導遊介紹點樣飲波斯尼亞咖啡。

波斯尼亞咖啡係土耳其引入,佢同土耳其咖啡最大分別係煮個陣唔會落糖,糖係分開上。同埋個杯無把手。

飲個陣係慢慢飲,係個咖啡盎到攪,之後倒落個杯到。先用糖點咖啡咬一啖,之後先飲咖啡。好似呢隻連龍廢老咁飲 。波斯尼亞有句俗語,If going west, don't drink coffee at noon,呢到飲咖啡文化非常盛行。

同團有個英國人,佢係中東做左幾年野,佢話呢度啲咖啡比起土耳其個啲好mild。佢話試過黎巴嫩同事比佢既黎巴嫩咖啡,heavy好多提神好勁持續12小時。佢話啲中國人飲咖啡係飲完就走,唔會享受,同埋中國咖啡唔好飲,茶就好飲 (南亞次大陸,中國,台灣,日韓都係)

呢個時候導遊順便問我香港同中國有乜唔同,佢知香港人講廣東話。除咗之化生活習慣好大差異,香港人講野中英夾雜,無見過中國人會咁講野。

除左咖啡之外我地仲試左羊奶芝士,呢隻羊奶芝士唔會話好羶。導遊話呢隻芝士係羅馬尼一有亞南邊引入過嚟,以前羅馬尼亞係鄂圖曼藩屬國個陣啲羅馬尼亞人帶過嚟。有羅馬尼亞人試過證實呢隻芝士係同羅馬尼亞係同一隻。

食完之後導遊話間野個女人有啲面善,佢話個女人係以前薩拉熱窩圍城戰其中一個旅長。

之後行左去隔離山澗到睇,導遊話呢到啲山溪水可以就咁飲。

不過我諗起農夫山泉-大自然搬運工人,同埋你有無常識飲無煲過既溪水廣告之後,我都係不了。

呢度有鱒魚魚塘,導遊話可以即刻捉之後拎入市區加工即食。 咁似海鮮拎去加工

隔離有啲紀念品鋪,地毯上嘅pattern 波斯尼亞先有。
行慣山嘅成日飲溪水當然要飲上游流動嘅水 可能已經飲到變形蟲上咗腦 搞到而家咁神神地
跟住就開車上城堡。

係城堡門口附近貼左中世紀波斯尼亞地圖同古代國徽。

係城堡上面打卡

城堡塔樓同三個波斯尼亞軍人

處決犯人用嘅坑,應該仲大啲。

入左去塔樓,可以見到Travnik發掘到比較多歷史文物。

本來波斯尼亞原住民係阿爾巴尼亞人,城堡估計六至七世紀已經起好 (匈牙利人同斯拉夫人六至七世紀到波斯尼亞)。直至一次大戰都係軍事用途。Sarajevo 發展之前都係Travnik 做首都。

波斯尼亞呢個概念六七世紀已經存在,係922年波斯尼亞王國同塞爾維亞以河為界,係歐洲最早既邊界。
呢個係波斯尼亞中世紀嘅墓碑,佢係企係到落葬,所以有句話叫standing when dying之類嘅野。

睇完就上城堡頂參觀,睇完就知咩叫居高臨下,地勢險要。

呢座塔係鄂圖曼人擴建。

睇完就去Travnik 市區,同埋呢度啲樓係上面嘅層闊過下面個層,因為以前鄂圖曼計稅係睇最低個層幾大。
示意圖
去到Travnik 市區,佢用middle of Bosnia 做招牌。

本來入去清真寺參觀,不過清真寺一點先開門所以去佢下面coffee shop 叫出名既rose lemon juice 。一飲落去唔講以為飲緊糖漿,我哋一致認為太甜,要溝水先有玫瑰同檸檬味。

跟住就離開Travnik,呢個塗鴉嘅將軍係1995年負責反攻Travnik 外圍山上面既敵軍。

波斯尼亞山勢險要。

導遊係公路買左一盒當地野生Raspberry 請大家食,不過太多食唔晒。
跟住就嚟到Jajac。

呢到係旅遊勝地。

首先呢度有個瀑布,可以玩Zipline同落去行。

附近呢間屋就係南斯拉夫社會主義聯邦共和國誕生嘅地方,啲細節係入面傾好。 有得揀睇呢間定地下教堂,我私心想睇呢間不過佢哋揀地下教堂。

屋附近既河流/瀑布

下游瀑布

隔離城堡門口,穿過佢入去Catacomb。

呢個地下教堂係同呢個皇帝有關,導遊話佢用啲好兇殘手段殺害敵方搞過佢嘅君主。

門口呢個位係佢logo

呢個係放波斯尼亞基督教十字架,應該鄂圖曼人嚟呢度既時候將郁得既野洗劫一空,宜家得返外殼。

地底探險

係大家地底探險嘅時候,英國人團友發現教堂外型設計到國花 Lili咁嘅樣,導遊話佢帶左六年團都無為意到。

出返嚟睇教堂溝清真寺遺址。

比矮撚/細路用嘅中世紀墳墓。
睇完之後我哋去左Jajac同Travnik 中間嘅一個瀑布湖。

呢度啲水好清。

我哋係湖隔離既café 坐低吹水。英國佬話自己教國際學校,份約係under宜家財政爆雷嘅萬科,係科威特教左幾年,之後係中國教左八年,係COVID開始走左。佢係到分享佢做expat見到啲所見所聞,當然真正嘅中國做expat一般都感受唔到。 正如香港人去完日本旅行好似集體中邪教咁覺得日本好正,因為佢哋無感受過真正既日本係幾白卡
,又或者香港人應該考慮認自己係白卡

傾到差唔多導遊就車我地附近既watermill,導遊話可以拎條粟米,叫人過嚟operate watermill古法整cornflower。

導遊示範溪水洗腳,話可以促進健康。

瀑布下游既湖。

上游位置瀑布

導遊跟住帶我哋去一間秘境餐廳食飯,先過橋後行條好bumpy 嘅單程路入去。我哋見證到巴爾幹瘋狂既駕駛技術。單程路格硬行到變雙程路,我個安全帶個扣仲要本身無左。

有驚無險咁去到餐廳

唔係講笑,見到隔離一堆全黑full hijab真係有啲壓迫感。

叫完野我去左周圍影下相。

呢兩隻天鵝望落好傻鳩。

我哋呢團4個人叫左個meat platter,同行另一位團友食素嘅叫左芝士加麵包球。

麵包球係巴爾幹特色食品,口感好似食麵包咁。

啲肉要加乳酪,英國佬教路

食食下就講起巴爾幹啲人係meat lover同好大食。(聖上駕崩唔知嚟巴爾幹有無啖好食 ) 導遊話一個small meat platter 正常比三個人食,個侍應可以一個人食個smaller meat platter。所以點解巴爾幹無乜任食午晚餐,唔似其他歐洲國家咁

跟住我就分享左我白卡朋友A食左60隻生蠔嘅故事。係幾年前嘅自助餐,我同朋友ABC去左食,我主要食海鮮無乜食紅肉,個次我食左10隻生蠔。朋友B好似食左20隻。個間啲蠔係逐隻由師傅開,一次開4隻。我數左朋友A攞左15次蠔,次次都4隻,佢食晒仲要食左好多紅肉。去到後尾師傅見到佢又拎蠔,心諗呢條友又嚟#45"™°÷•$°×✓$|©°×✓¢%#@36(+:_4'),開到躁底。 後尾同佢講返佢自己都無為意原來可以一次食咁多蠔。

導遊好不以為然以為生蠔無紅肉咁heavy ,不過生蠔好滯,上次我係曼谷食左2隻 (曼谷個次啲蠔係double size) 已經無再食蠔,由此可見朋友A真係白卡 佢仲有其他白卡事例,例如係東南亞短時間食唔落三餐就話你訓練唔夠,係咁迫人進食,呢個要留意之後遊記。

食完就開車返Sarajevo

Sarajevo 市郊

返到市區塞車

行一陣返去瞓覺 今晚有live 表演

壓夠 post未?
嗰陣未轉素 去到都係食烤肉之類有時去餐廳食pizza
或者食Doner (嗰度有牛肉Doner 歐洲其他地方多數羊肉雞肉)

如果去到食素應該冇問題嘅 但如果係「純素」就真係冇咩嘢食了
早晨,今日又跟團去Srebrenica。講小山背景資料,事緣波斯尼亞內戰個陣Srebrenica 係聯合國安全區,有聯合國軍人守。塞族共和國軍隊報復北約/聯合國行動,攻打Srebrenica ,捉晒聯合國軍人做人質,將個到嘅波斯尼亞人男殺女姦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞