[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]

366 回覆
7 Like 6 Dislike
好難shit得過 汶萊被地勤玩野想拒絕登機走
或者日本 比20條友跟縱因為拎住隻耀西 (第一次有生命危險) + 比日本人當乞丐咁中拖當大拖 + 普通壽司店omakase速度 + 日本人集體白卡九唔搭八無法溝通
宜家係hostel聽到個荷蘭人同另一條友討論巴爾幹啲火車好巴爾幹
LM 好想去歐洲旅行 儲錢中
有直通巴Coach,你可以去巴士站買飛
我原本想喺科索沃Pejë坐火車去Prishtina,上網睇個格局好似50年不變
https://youtu.be/MKCk2XDHSG0?feature=shared
想搵舊車坐 唯有去到科索沃
而家克羅地亞波斯尼亞都換新車

利申 勁鍾意舊式火車
我指係schedule 上同個站
點特別法?
個站隔離係土 無月台 (可以睇我寫Jesenice 站)
個火車可以兩個鐘都唔見
一朝起身做個全職連登仔,出面落緊雨。

Hostel roommate 係到小組討論

Hea到差唔多就出去一間海鮮餐廳食飯,睇過個menu都幾抵食。

係街行過見到有boat cruise一廣告

去左呢間餐廳,佢一個湯其實已經夠正常人一餐。

食完就去巴士站上車去Zagreb

因為我係尾幾上車,所以架車得一個爛位,我推開佢坐係後面張椅。 果然去到巴爾幹就係CLS
爛位圖 welcome to balkan
沿途風景

到了Zagreb

返入apartments hea 陣

有張Zagreb city map
去到之後首先去超市睇下有無野食,呢間得熱狗。

搭車去SPAR搵燒雞/豬手,不過熟食櫃收爐

走個陣自動門仲要壞壞地唔識開。
搭電車出市區

Zagreb 有part市區要上山

Tie發源地

喘晒氣咁行上山

Zagreb 重點 - Museum of Broken relationship

跳左佢之後寫,要瞓覺

睇完已經夜晚九點幾

行上去St Marks Cathedral 影埋張相,應該係政府要地出面有警察駐守。

跟住行落山

有group night tour ,混入去一齊落山。

咁啱見到有纜車開

出返去市區廣場

都係叫老麥

呢堆野加埋 6.6 EUR,食完就走返去休息
失戀博物館入面有好多小展品,每個展品背後都有佢自己故事。入面有唔同類型嘅broke up故事,同埋有啲係屋企人離別既故事。

個2係解做唔到最後一個女朋友

事主老婆日日照呢塊鏡,最後照呢塊鏡約第二條仔出軌。

個仔死左啲朋友離別既紀念字句

事主一家老公係阿富汗戰死

送包胃藥比佢,食得最多係分手前夕

何伯 (結局篇)

呢個地方係一個好好既地方釋放情緒,有時我都比人話太過執著,成日諗起啲失敗同唔愉快事情所以成日受傷,有啲位應該放低嘅時候就應該let it go。
瞓到十點先起身,即刻check out

去左個公園行

附近有啲馬車,同啲人著傳統克羅地亞衫

舊式電車

公園行到尾係克羅地亞開國國王雕像

上電車出去搭巴士去波斯尼亞

本來諗住買麵包,不過條隊好撚長,今日lunch睇嚟都係光合作用。

搵左陣先見到架巴士,今日架巴士係Flixbus codeshare 落去人地架車。話說下面行李架full晒,司機大佬格硬推入人地啲gip去放我個gip入去,成件事好巴爾幹
之前去克羅地亞都係Zagreb 留一晚就走
都係睇游水石班個post 先知呢個首都都有其他可以一去
相比之下薩拉熱窩行程可以豐富好多,雖然悲情為主
繼續留名支持
過緊border 克羅地亞啲border 中意chop印先問問題
係Banja Luka
文字直播住先 又犯下一個錯誤,星期日去細城市無sin card鋪開
塞狗共和國啲舖頭咁巴閉 星期日唔開
垃圾地方扮西歐
Klagenfurt 都係
Klagenfurt喺奧地利係西歐喎
而家講緊垃圾塞狗共和國係東歐
你個度超市星期日開唔開?不如試下入去睇睇有無SIM card 賣
上車之後一個鐘就到邊境,見到隔離條友仔偷影我瞓覺跟住send messages 比佢啲朋友,女朋友話未見過東亞人樣etc。即係你影還影,可唔可以影得我靚仔啲唔好影我瞓覺。自問我都影唔少女,但係無人會比偷影對像見到 於是我用一個好奇怪嘅眼神望住佢whatsapp,嚇到佢係咁碌上,真係好硬膠。

係克羅地亞邊境,個關員打左個印之後先問我兩句,跟住我過左去個關員先叫第二個乘客叫我返去。佢見到我本護照code係CHN,共享中國人榮耀嘅護照就以為同中國人一樣待遇要簽證,跟住就係度問我個visa 係邊。我係threads到學到野,同佢講呢本藍色神根係visa free,紅色個本先要簽證。跟住佢打比上司問就放我走。

呢架車啲人都幾搞笑,過關之後我見到前面個克羅地亞女仔係到stalk仔開佢IG Facebook profile啲相睇。

跟住架巴士開開下係個休息站停車,司機大佬去左Motel食飯。咁我順便落去行下加買雪條食。呢條雪條2 EUR ,不過我成日無食野就頂住肚先啦。

架車去到Banja Luka就落車,先去間便利店問,佢無SIM card。跟住我一睇,星期日大部分鋪休息,於是我做左最重要嘅野-買飛明天去Sarajevo。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞