港產片暑期戰線(78) [公開試當真/海關戰線/談判專家/九龍城寨・圍城]

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
只係好睇level
未到要翻睇level囉
對比無間道 周星馳個啲緊係差一截
https://www.instagram.com/p/C-8ABWnPc2r/

估唔到隔咁耐先上到300
仲要係電影節開幕電影
?
?
Viu 9:30
邊間咁慘?分分鐘老世都已經冇水
九龍城影藝戲院早前宣布結業,是本港今年內第六間結業的戲院。香港電影工作者總會發言人田啟文表示,再有戲院結業反映投資者抱持觀望態度,對業界來說屬不好的訊息,並重申在第二間戲院結業時,已說過情況很嚴峻。

田啟文今早(22日)在電台節目中表示,戲院結業有不同原因,當中星影匯是由於九龍灣展貿中心重建,而今次九龍城影藝戲院則是因為租約期滿,明顯看到持份者、營運者,或是業主都達成不到一個好的共識。而九龍城影藝更是只開了5年就結業,相信在商業考慮上沒法達成共存的地方。同時亦釋放另一個訊息,就是投資方現在保持保守及觀望的態度,「計唔掂數,咪唔做住囉」。

被問到戲院營運情況時,田啟文表示,票房數字上是增加了,惟數字增加不代表戲院有賺錢,戲院要與片主拆帳,坦言營運成本追不上收支,「如果有得做,冇人會結業」。他又直言「戲院唔同開個茶餐廳,佢要啱一個合適嘅地方,然後佢要投資落去。」

對於港人北上消費對香港戲院的影響,田啟文認為非常輕微,反而是內地電影在香港的票房會受影響,因為部分電影或會在內地率先上映,港人北上時已經觀看,便不會在港入場。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/262750/%E5%B9%B4%E5%85%A76%E9%96%93%E6%88%B2%E9%99%A2%E7%B5%90%E6%A5%AD-%E7%94%B0%E5%95%9F%E6%96%87-%E6%83%85%E6%B3%81%E5%9A%B4%E5%B3%BB-%E6%88%90%E6%9C%AC%E8%BF%BD%E4%B8%8D%E4%B8%8A
間野就不予置評
但樂見港產片開始識賣週邊
但限一個地方賣
都係有啲kick
佢寫埋個觀眾人數仲點打飛機
唔要導演簽名嘅話4間mcl 都有

https://www.instagram.com/p/C-7MlLkvJrD/
烏爾善套封神炒左就得啦,尼套嘢爛蕃茄55%都幾難得,畢竟減肥片都81% 不過九龍巳經91%啦
咁都好啲
佢炒又點啫大陸片去海外連賺錢買花戴都唔算啦發行仲hea撚過港産
你評分多10%可以多1億幾千萬我唔介意打飛機啊啊
唔係有春用咩
真係等埋日本泡仔就可以蓋棺除左星馬台
港産乜柒海外票房唔駛諗架喇
渣渣輝套贖夢幾時有
佢宣傳重生個陣有人問
佢話重有影展要去
之前薪火相傳計劃嘅片命
仲有原來送院途中都收咗九百萬資助
林超賢+唐唯翰
係咪即係爆裂點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞