港產片暑期戰線(78) [公開試當真/海關戰線/談判專家/九龍城寨・圍城]

795 回覆
8 Like 9 Dislike
叫人唔洗入場呢個point真係好kick
除非佢形象係real撚到好似193咁 否則我覺得佢唔應該咁講
而點解影評可以屌戲係因為佢既身份係評論員
唔明講張學友bipolar有乜意義
佢都好撚real喎
雜誌編輯屌過,愚記問戇鳩嘢都會笑住反擊
一定要好似193咁屌大台先叫real?
同埋點樣先qualified as「評論員」?
你所提到佢講嘅野唔係無成本

我認為前面有人話佢insensitive
我覺得表達權利/言論自由所謂人人都有,係咩意思呢?
你見呢樣野係寫入基本法呢種小憲法入面,或者其他國家就係寫入憲法
憲法係限制政府,即係話人人有言論自由,唔會受到刑事責任(俾政府告)

但所有事情都有成本
無論你有無諗過、想唔想有成本,客觀上佢必然出現
所以嚴重嘅會去到誹謗,政府唔告你,但係普通人可以告
又或者好似marf 呢單野,唔犯法唔會被告,但可以被抵制

即使你話你純粹想分享個人睇法,無話要求認同(或求屌)(btw 我認為人喜歡分享,係潛意識想求認同、搵同類;港產post 都可能係咁樣驅動出黎 lol)
但客觀上唔會理你出發點,必然會產生支持同反對言論呢兩個效果
人微言輕只係相對無傷大雅,如果真係好純粹想抒發感受,你唔寫日記?
你公開post 得就預人有反應
常人都如此,佢係公眾人物呢?

每個人所講嘅說話,只要有人記得,咁就成為佢嘅資產;網絡盛行之後,近乎所有說話都會被記住起碼10年,將來所有野用晒blockchain 技術甚至可以話有人類文明,紀錄就唔會消失
你所講嘅野,講得好,分析獨到有理有節,人地會記得你個名,以後你講野牙力都大啲,所以說話係資產
講野廢,淨係謾罵,討人厭,咁就負資產

所以評論員講嘅野要中立客觀,最好係資料豐富、經驗多分析獨到
如果套套戲都好尖銳,唯獨某幾個發行商嘅片就小罵大幫忙、避重就輕,咁就唔值得參考,身為觀眾都覺得從呢個評論員身上學唔到野
所以真誠嘅評論係一個評論員嘅重要資產
但Marf 係咪咁?佢嘅評論真唔真誠有咩意義?無人會留意佢日後影評架喎
反而以後就算俾佢cast 到史高西斯嘅戲,都會俾人話「好睇,但唔需要入戲院」
亦即係話佢工作性質令佢嘅個人言論唔止成為佢嘅資產,成為埋佢公司或者合作伙伴一部分資產,好似控股權咁 lol

所以對公眾人物,我唔會話有無言論自由
「自由」係有嘅,佢唔會受刑責,但咁唔代表無後果
我會用「空間」,越係名氣大,言論空間越細,因為本身公眾人物難免係其他人嘅資產
如果佢係普通人,講乜都得,不過成名係有代價,就好似說話有代價一樣
美國開畫票房破咗災難片記錄都叫唔賣帳?
呢套點都叫暑假呢期嘅大製作大片啦
就咁睇海報戲名都好易get到係災難片睇特技啫
睇特技大畫面嗰種震撼感,正常人屋企配備一定唔會好過戲院
所以其實好好奇佢個思維係點先講得出,定係佢去埋巴紐倫嗰啲勁廢嘅戲院
就算普通電影唔係blockbuster,都唔會咁直接叫人唔駛入戲院睇,佢仲要係行內人
就算爛如12怪盜,明知佢唔會係上乘之作,我都會主張叫人自己入場睇完先好屌,唔好盲信人盲反
講真睇戲好個人
而配埋好嘅戲院配套可以直頭叫一個experience而唔係單係一個影像
絕對係串流平台俾唔到嘅

突然明白蘇麗珊被人笑咗咁多年嘅「好好睇!」影評嘅珍貴之處
公眾人物真係唔駛咁real講咁多無謂嘢
北美勁又點
你睇唔睇到我講海外
佢身份講呢句係倒米啫
佢呢句野反映個樣觀眾取態
直情變左全球片商一個好頭痛既趨勢啦
https://www.instagram.com/p/C96r8B8i7mr/

《我談的那場戀愛》將於8月23日起推出優先場,並於9月12日正式上映,公映版本將與早前香港國際電影節放映的版本存在差異。根據電影、報刊及物品管理辦事處資料,公映版本將為115分鐘,而M+放映及 HKIFF放映的版本為116分鐘,片長少了一分鐘。
當唔當佢blockbuster又點
我講嘅嘢一樣成立
就算唔係睇特技片都唔應該鼓吹等串流先睇呢個習慣
你咪同全世界比戲飛錢個堆人講囉睇下屌唔屌到張戲飛錢番黎囉
你覺得呢套係Blockbuster一定要入戲院啫
其他人又唔覺係呢套一定係可能心諗特技龍捲風未撚睇過咩
更甚者連上邊個句都未必有人成立大把人覺得咁就想我入戲院?
你咪慢慢屌
睇番《九龍城寨之圍城》內地票房其實已經好好

乜王家衛仲有捧人原來
套異人之下比原著粉屌到反肚
我剩係睇過烏爾善嘅畫皮2
佢好似好鍾意歐美魔幻風格
去包裝傳統中國神話
但我唔係太識欣賞
好花多眼亂咁
異人個feel好鬼似日漫真人版
仲要係劣改嗰隻
都唔知係咪好事
啲特效好差,似畢業生作品,白髮男二張靈玉更加係醜。啲人話烏爾善攞左1億出黎做營銷,保排片,同于適一齊做倒掛雙人組(低入坐率高排片)
邊度有得睇討論?
套原著本身就偏日系
之後嘅改編動畫,劇集都係
可能係導演風格
佢啲畫面會拍得好靚+落重cg
但毫無真實感
完全唔係我杯茶
睇錯王家衛仲有人捧原來

佢會唔會講嘉禾片場單嘢
其實佢9UP呢D應該會幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞