《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
我已經轉左。垃圾行業浪費我四年dklmch
依家d 00後真幸福
護士FG 36k,未計酬金
其實做工程會做到性格扭曲
唔係你屌人 就人屌你
你本身幾善良都好都會被黑化
因為個鑊,個波一 定會輪住射
你唔反抗就你食晒
仲有能大
你有degree不如考慮下讀pre-reg既master of nursing
護士 高級文憑畢業生 (22145/月)
工程 高級文憑畢業生(18000/月)
工程 學位畢業生(24000/月)
護士 學位畢業生(35,080/月)

我比你行埋scheme A都冇護士個數
想要咩source。
好似要全職讀三年…加埋成600,000
係咪好多妹豬會讀
護士畢業直接就派牌
工程你要考到 註冊專業工程師 人工先上到去
考到嘅話好快就超過護士頂薪
仲可以繼續上
邊個take lead關學歷乜事
根本BS 就係去就則師DESIGN
所以公屋窮人人工冇三萬蚊,唯一要怪就係怪自己懶
俾少少心機,做個EN有幾難
你淨係做住宅工商業大廈咪係囉
BS好大 唔好淨係睇到單支樓
要做啲大Project
價錢黎講,東華果類其實都貴..
如果你岩岩grad,只係想拎牌同唔介意有無degree既話可以睇下醫管局既RN課程
其實我都grad咗一段時間啦,對我嚟講最緊要就係夠平+有牌就可以學校、有冇degree唔重要,反正做呢行最緊要係個執照

只係最驚係因為自己文科人,唔知讀唔讀得上….如果真係Touch Wood中途讀唔到,咁我唔見咗個成本係有限
你上面堆嘢有邊份工唔係?講埋d廢話
有邊份工高人工唔洗擦鞋又可以扶搖直上包升職
如果做緊嘢想轉行應該讀咩好?
就算多人畢業
一條街12張床唔通會咁nice俾2個格主咩
咪又係1個睇12個
我都係文科撚,數理極差都無問題
普遍最難既係physiology同pathology 都係用理解
又或者當係學一個新既語言,文科人應該唔會係問題

聽聞HA個RN program算係收得比較多元化
無記錯既話好似學費好平定free?
同唔會只係target後生/ 有醫護bg既人
都係睇Interview

想試既報左名先啦 當係比多個機會自己
護士畢業直接就派牌
即係 5-6 年 (DEGREE +實習) 已經去到35,080/月

工程 當你4年 DEGREE FG 2400/月
加2年 SCHEME A 咪最多去到 30,000/月
即係6年先30,000/月

大家有OT 依點唔講啦!

護士有POINT 跳
(返工有冷氣 執屎尿 )
(放工真放工)

註冊專業工程師 平均>10年先考到牌
即係10年先追到人工
(落地盤 日曬雨淋、坐貨櫃 )
(放工、放假比人追圖、SUBMISSION)
EN定RN
就係其實唔係驚數學同物理,因為知道應該應用嘅位置唔多,反而係生物學要用最多

巴打你讀過/讀緊,你應該好清楚
文科人走去讀醫護系列嘅課程,一嚟就要讀返生物學、分子生物學、化學等等呢啲好hard core理論嘢,之後再讀埋解剖學、生理學係挑戰腦容量,如果冇個底響度…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞