《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
上面#327 個師兄已經答左你

仲要其實好多野讀完個degree 都冇保證
即係個degree 係廢嘅
行完scheme 又點? 行完有牌?
仲要投入 金錢/時間 成本讀master
讀完master 都唔保證有牌

咁你話工程係唔係靠壓榨?
Civil 揸住high dip /degree 大把RSS位可以做,跟MPS

再者,大家都係做地盤,人地揸住civil high dip /dip 做管工都可以屌撚到你個poly bse 高材生反皮,而且人地人工都高過你個poly bse 高材生

既然絕大部份BSE畢業都係做建造業,我睇唔到點解要讀BSE而唔係Civil

如果眼前就係得呢2個offer ,thei civil 絕對好過poly bse
仲未講好多畢業工程師課金課時間讀master
人哋畢業躺平齋咬年資排凳仔上都有你呢個數

呀專業屋宇裝備工程師
你計咗每年政府薪酬調整未?
唔係入政府你係點都追唔到佢哋
睇人口老化緊係nurse
最少唔會失業
親戚朋友聽你講做護士都有face

工程要經濟好先多野起
除非你做maintenance 姐
工程社會地位又唔係高
其實係的BS機電狗先係咁屌
你幾何見到civil 佬係到懷材不遇
所以我覺得Ive而家係開咗一條中產之路比的公屋仔

嗰陣時ive 冇護士就話讀工程

而家開埋護士都仲要讀工程真係可以去驗腦
做過護士都唔想再做護士,規則大過愛,有熱誠入去都變成冷血機械人,仲要擁有鐵一般嘅身軀,盾一般的EQ,接受倒無限壓力的神經。
咁你咪去讀個護士入去做RN
笑死
工程degree 學歷貶值到去IVE HD
IVE HD 又學歷貶值到去毅進

啊!sor 依家毅進都去到28k
唉!唔小心侮辱左毅進添
Sorry sir
多數出去炒散,或者直接轉行
文化一日閪過一日成日搵屍鞭,日日返工都批鬥大會咁睇人仆街最快樂,啲女人又麻撚柒煩
返工時間又痴線,人工係高啊但根本係度賣健康
炒散人工又唔係低,放假自己話事又唔洗交稅,係幾吸引
炒散啲job數量穩唔穩定?
學術嘅英文輕鬆過dse嘅英文
其實男人做護士都唔錯
其實踩黎踩去都係 building/ bs/ 建築
Consultant

有幾可會有人踩Civil , main con, survey 個d
即刻歡迎你黎入行
同成班巴打教埋你點行 幫你搵埋工

求你八行返工 肯ot就得
差老 30000毅進)
Ive個重心只著重工程,真係要變下先得,要加推多D醫療3寶,唔好係咁輸出工程狗
Cut 梗啲工程HD
開多啲醫療/社工/教育
地產佬成年冇賣地,工程幾年後最多政府job做,咩min con等食屎啦
應該可以死背掛,之前聽護士叫賓賓用膠尿兜去廁所,心諗尿兜英文係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞