《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
港大喺邊
你跟蹤我??
護士畢業直接就派牌
即係 5-6 年 (DEGREE +實習) 已經去到35,080/月

工程 當你4年 DEGREE FG 24,000/月
加2年 SCHEME A 咪最多去到 30,000/月
即係6年先30,000/月

大家有OT 依點唔講啦!

護士有POINT 跳
(返工有冷氣 執屎尿 )
(放工真放工)

註冊專業工程師 仲要補多200,000 讀 MASTER
(即係仲要讀多2-3年書)
平均>10年先考到牌
即係10年先追到人工
(落地盤 日曬雨淋、坐貨櫃 )
(放工、放假比人追圖、SUBMISSION)
開極班都唔會夠人做架啦 薪酬同醫院制度都差

一班RN就算一出黎3萬幾 到畢業成日都得返半班人 仲有d讀完唔做 計有牌既專業人士黎講人工仲好低 第2 3年已經跑輸人轉工 升職又冇位升 又成日想推你去讀野

仲要EN得2萬幾 一樣咁辛苦 入職之前學野又多又要訓練 出面求其搵份2萬19工都唔算好難 仲要唔洗搞醫院d人事麻煩捱夜核突責任野 仲有EN多左又未加資源即係轉RN又難左 醫院出手又低焗人出面搵食 照樣冇人

攞完牌去外國啦
轉得行梗係為錢
但RN要讀好耐 仲要應該得full time 讀?
6年FG 人工比工程算好好多啦
依d要日日溫書追進度
有底果d輕鬆好多,基本既Chem biochem drug action唔洗點背,本身就識
病同micbio都一樣
的確多數係同bio有關
咁初頭可能會辛苦小小去catch up
我自己頭一年fail過physiology,就係用錯方法去讀書
除左骨頭組織名果d要背之外,理論真係唔好純背
通常都會愈讀愈順
通常係full time
極chur
可否移民先係重點
全部女權仇男八婆
一拳一件
贏頭蝕尾啦 仲要贏得唔耐 Rn醫院做一年先加2次 跳pt追通脹 夾埋先得幾%

香港n展有政府養 大量白象 唔轉工都每年加人工啦 一轉工升職都加個1 2 3成 護士要幾耐先追到
自己google護士猝死、抑鬱自殺都一大堆新聞啦
工程點升法
唔好水鳩人哋 big 4, 成日要通頂, 呢項全部人都頂爛市,
掃土木工程咪又係一樣污糟, 咁同護士科比較, 情願讀護士, 起碼女, 土木工程咩都冇
咩叫移唔到民
搵鐵鍊鎖住你對腳啊?
依度搵完錢轉頭出外面嘆世界唔得?
蠢撚到呢
讀幾多年先?
唔駛咁灰 起碼仲有文科FG 16K墊你地底

工程FG已經高過入息中位數 其實唔差
日日都有人猝死、抑鬱自殺。
都係做狗,你選擇做人工低賤得20k-28k的狗,或者一畢業40k以上,做4,5年就50-60k的狗。條路自己揀。
最好笑係幾年前DSE 24,25分入UGC工程,不如16.17分入明愛/OU/護士學校。
理論上專科就對比專科,拉文科黎講做乜,何況工程係專業,護士只係半專業但都追唔上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞