《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
普通科登記護士高級文憑計劃於2025及2026年陸續推出

https://www.vtc.edu.hk/cpro/edm/2024/spotlight/Apr/202404_Spotlight_Article6_TC.pdf

登記護士 (Enrolled Nurse)
總薪級表 第7至21點 (跳薪點: 第11,15點)
($22,145 - $47,010)

相信Thei 都好快有註冊護士degree 讀同比自己人駁返上去

註冊護士 (Registered Nurse) (RN)
總薪級表 第15至25點 (跳薪點: 第17,21點)
($35,080 - $56,450)

依家ive 都開埋條路的公屋仔去中產,仲有人讀ive 建造工程(特別係屋宇裝備工程)既真係可以去驗腦

利申:
IVE 校友,機電從業員
EN人工中位數都冇
講得好
只係為咗搵錢、中英文都唔得 既公屋仔 去做護士 真係最好出路

工程太辛苦,考牌前人工又低
如果本身個人做到先苦後甜
除非失手,DSE都唔會低分到入HD
人生冇幾多個十年
工程直頭係輸頭輸尾
護士都要識中英文,醫院乜人都有
考唔到牌 的確係會輸頭輸尾
不過我見正常hku poly ugc grad 通常最終都考到
只係有人快啲有人hea 啲
有mps 保護
鐵飯碗
就算好渣都照跳point 加人工
我見呢啲通常都轉行就真
IVE都開即係爆得
一早要開啦...
社工教師護士呢D必開
佢太多IT同工程
我哋真係平行時空咁
人口老化,有撚排都未爆
加上而家瘋狂咁起醫院
護士做撚到你仆街
再加埋內部D 人又閪
點解唔早啲開?
工程degree 同HD 都太多啦
Engine 除咗ugc degree 其他都冇乜質素
入唔到 就直接去讀nursing 好過
夾硬入行工程
一定後悔
世界變ive都出護士。以前得幾個醫療機構圍圍圍,上面又多要求禁哂其他唔係醫療既機構
工程 vs nurse
覺得自己係人中之龍先好做香港工程
工程可以收皮
好想快的睇屋宇裝備工程係ive收皮

bs話爆好多年啦,年年仲有大把人狗衝,夜晚兼讀仲要考埋入學試
BS 真係公廁科
護士 高級文憑畢業生 (22145/月) 想像圖:

工程 高級文憑畢業生(16000/月)想像圖:

工程 學位畢業生(24000/月)想像圖:

註冊專業工程師(50000+/月)想像圖:
普通正正常常 得啦
洗鬼人中之龍
你咁唔滿意咪轉行囉
又要屌,又唔敢轉行,我都唔知你做乜鳩
好事嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞