《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
BSE 咪建造業嘅一部份
乜嘢take lead 就睇吓個單nature 係咩啫

Civil job咪 civil engineer主導
Residential Building job 咪 architect
公園 依家好多時 landscape architect take lead
細單A&A 就 building surveyor
醫院、data center 好多時BSE take lead

大家各有千秋
反而結構工程師
好似永遠都做唔到Take lead
講到護士唔辛苦咁
年年一車車人quit流失仲高過工程n倍
水人都唔係咁水
要玩屎
護士學校末日
如果去讀 engine HD 做地盤底層
其實遇到屎嘅機會都極高
做公立又要輪更 又要執屎執尿
為錢點解唔做banking 或者教師/社工
一係做popo海關消防 都好過護士
不過工程係一舊屎 我認同
但我都係其中一支攪屎棍 所以仲諗緊既
去讀其他 都唔好工程
護士學生已經低分
可唔可以挑戰更加低分?
Nursing就係 老人化社會
老師社工都夕陽行業 無人生仔咁濟
因為護士收分夠低
基本上任何分數 都可以做到護士
同工程差唔多

不過讀護士就直接拎到牌
入醫管局拎鐵飯碗跳point
輕輕鬆鬆四萬蚊

做工程就要慢慢考牌
人工真係要睇能力睇際遇
唔係可以好似護士咁一概而論大鑊飯
能力唔夠出眾,護士一定有保障好多
政府醫院做護士慘過食屎

呢份人工聽落好多 做起身上黎慘過做地盤

我估私家醫院未必會承認呢個hd

如果私家會收就讀得過
老人院係穩賺行業
見啲fd做上去最少要個master
好事黎,快啲推爆佢
EN 同 RN 主要分別係咩? EN只坐receptionist ?咁私家醫生診所果啲叫咩
遲早city都開mbbs
護士依加仲有醫管局推低息貸款助員工買樓,買樓都幫你諗埋,做工程狗撚有咩
工程Ive 出嚟係咪得科文條路?
N展又未夠班
快!
Thei UST MU 東華明愛 一齊開啦
基本上死路一條
高級文憑嚟講,護士冇得輸
護士唔會爆
因為流失太勁
IVE個原意本身就係招呼讀唔成書嘅人….

社工 教育 醫學 𠵱一堆行業嘅從業員都應該要係讀到書、智慧高嘅人先有資格入行 咁當然肯定有連登仔駁嘴廢柴都做到

鳩開course 本末倒置
同埋咁講 當年ive hd 開哂 請唔請又係另一回事
社工 護士 會計 睇落好似都應該讀到書、智慧高嘅人先有資格入行
咪又係成堆公廁HD 公廁degree
男人老狗入到HA大把女圍住你
啲老姑婆見到男人對眼發哂光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞